DREPT: Mohammed "Jeddi" Javed ble skutt i en bil på Haugerud i Oslo i januar 2009. Bilen ble senere satt fyr på. Foto: Privat/Bjørnar Tommelstad

Jeddi-drapet: Retten løslater bestillingsdrap-siktede gjengbrødre

(VG Nett) Politiet har ikke nok bevis på de drapssiktede brødrene, mener lagmannsretten.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Den brutale likvideringen av Young Guns-lederen Mohammed «Jeddi» Javed på Haugerud 19. januar i fjor rystet Oslo. 28-åringen ble skutt og drept i sin egen bil, som deretter ble påtent.

Stig Millehaugen (41) er siktet for drapet, men politiet mener at de to brødrene fra B-gjengen, som er henholdsvis 32 og 28 år gamle, bestilte drapet.

I dag har Borgarting lagmannsrett bestemt at de to mennene må løslates.

LES OGSÅ:- Bestilte drapet på gjengleder

Falsk facebookprofil

Politiet mener å ha avdekket bevis for at de to siktede brødrene kommuniserte med Stig Millehaugen på nettet før drapet.

Som VG Nett tidligere har skrevet, viser politiets etterforskning at det har blitt opprettet en falsk Facebook-profil under navnet «Julie Hermansen» som skal ha blitt brukt for å kontakte Millehaugen.

Tilsynelatende er kommunikasjonen mellom en kvinne og Millehaugen, men retten mener at en eller begge av brødrene i realiteten sto bak profilen.

LES OGSÅ:Nye bevis nagler Millehaugen til drapet

Kommunikasjonen «gir etter lagmannsrettens vurdering inntrykk av at det har vært møter mellom personene bak profilene i perioden 11. - 14. januar 2009, og at det den 19. januar ble avtalt et nytt møte som skulle finne sted den 20. januar. Hva møtene har vært om fremgår ikke», skriver lagmannsretten i den ferske kjennelsen.

Dommerne mener at kommunikasjonen mellom de tre er mistenkelig, men at bevisene ikke holder for skjellig grunn til mistanke om drap.

Bitre fiender

De to siktede brødrene var opprinnelig en del av A-gjengen sammen med drapsofferet Mohammed «Jeddi» Javed, men etter at gjengen ble oppløst endte de opp som bitre fiender.

«Jeddi» og flere andre tok tilbake det gamle gjengnavnet Young Guns, mens de tre brødrene dannet sin egen fraksjon i gjengmiljøet. De begynte samtidig å samarbeide med B-gjengen - som tidligere var A-gjengens verste fiende.

VG Nett vet at «Jeddi» og brødregjengen hatet hverandre, noe som har ført til en rekke blodige oppgjør de siste årene. Et oppgjør ble gjerne etterfulgt av et nytt hevnoppgjør. Til slutt gikk det så langt at den ble satt en pris på hodet til «Jeddi».

FORSVARER DEN ELDSTE BROREN: Advokat Per Sjong Larsen. Foto: Scanpix

- Vanskelig å etterprøve

Også 30-åringen som satt i bilen sammen med «Jeddi» har pekt på brødreparet.

Advokat Per Sjong Larsen, som forsvarer den eldste broren, angriper både 30-åringens troverdighet og politiets øvrige beviser. Han får gehør fra lagmannsretten.

«De forhold advokat Per Sjong Larsen peker på svekker vekten av dette vitneprovet. Opplysningene er for øvrig generelle
og vanskelig å etterprøve», skriver retten i sin kjennelse.

Oslo politidistrikt kunne påkjære kjennelsen videre til Høyesterett. Det valgte de å ikke gjøre. De har heller bedt fengselet om å løslate de to brødrene.

Det har ikke lyktes VG Nett å få kontakt med politiadvokat Christian Hatlo.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder