ETT HELIKOPTER LEVERT: De 14 nye NH90-helikoptrene skulle vært levert fra 2005 til 2008, men bare én maskin er satt i drift. Foto: NH Industries

Helikopterprodusent kan krasjlande forsvarsavtale

Tung «antiluftskyts» fra statssekretæren

Fire år etter at Forsvaret skulle ha fått 14 nye helikoptre, er bare ett levert. Nå sonderer Forsvarsdepartementet etter alternativer til NH90.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Det bekrefter statssekretær i Forsvarsdepartementet, Roger Ingebrigtsen overfor Nordlys.

- Vi har vært krystallklare overfor leverandøren. Nå er tålmodigheten vår strukket langt nok. Vi vil ikke ha flere forklaringer. Vi vil ha helikopter, sier Ingebrigtsen.

De 14 nye NH90-helikoptrene skulle vært levert fra 2005 til 2008, men bare én maskin er satt i drift.

De snart 30 år gamle Lynx-maskinene som Kystvakten og Forsvaret bruker i dag, må trolig utfases i løpet av neste år. Roger Ingebrigtsen frykter at Kystvakten kan bli stående uten helikoptre.

HELIKOPTER-KRITISK: Roger Ingebrigtsen, statssekretær i Forsvarsdepartementet, sier tålmodigheten er strukket langt overfor helikopterprodusenten NH Industries. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix

- Det er en situasjon vi ikke kan komme i. Vi har nå satt hardt mot hardt, og signalisert at vi sonderer markedet etter alternativer. Dersom vi ikke får helikopter, er vi innstilt på å terminere kontrakten. Det vil være synd. NH90 er et fantastisk godt helikopter, sier Ingebrigtsen.

Det er nå 11 år siden Norge inngikk kontrakten om kjøp av 14 helikoptre til en pris av 5,4 milliarder kroner.

NH Industries som eies av AugustaWestland, Eurocopter og Stork Fokker har ikke vært i stand til å levere mer enn ett helikopter. De har heller ikke svart på henvendelser fra Nordlys om saken.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder