GLEDELIG MØTE: Hans Majestet Kongen møtte tidligere statsminister Kåre Willoch på Forsvarsmuseet inder avdukingen av den nye utstillingen om norsk innsats i internasjonale operasjoner. Foto: NTB Scanpix

Kongen møtte Willoch som Tyskland-veteran

Minner fra krig og fredsoperasjoner på veterandagen

(VG Nett) Da Kong Harald ankom Forsvarsmuseet for å se den nye utstillingen over norsk innsats i internasjonale operasjoner, ble han møtt av tidligere statsminister Kåre Willoch. Willoch var soldat i Tysklandsbrigaden i 1948.

  • Tom Bakkeli
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- Denne utstillingen er et veldig bra og viktig prosjekt. Tysklandsbrigaden bidro litt til Tysklands bemerkelsesverdige historie, sier Kåre Willoch.

BAKGRUNN: Drept i Afghanistan - i dag blir Simen og Christian hedret

Oppholdet i det krigsherjede Tyskland gjorde sterkt inntrykk på den daværende 20-åringen.

- Det var voldsomt interessant, og jeg husker det var svært tankevekkende å se alle ødeleggelsene. Jeg tjenestegjorde i forsyningskommandoen på et kontor med tysk personale. Det var uhyre lærerikt.

INTOPS-utstillingen er Forsvarsmuseets mest påkostede noensinne. 420 kvadratmeter er fylt med minner fra 100 internasjonale operasjoner i 40 land - fra Tysklandsbrigaden til Libya.

Det var forsvarsminister Espen Barth Eide som forestod den offisielle åpningen av Intops-utstillingen.

- Vi har mange å takke, mange helter. Intops-utstillingen er en beretning om en viktig del av norsk historie, sa Barth Eide til forsamlingen utenfor Forsvarsmuseet.

Han mener det er et underskudd på kunnskap om norsk innsats i internasjonale operasjoner.

- Jeg håper utstilingen vil være med på å skape identitet, stolthet og tradisjon. Alle har godt av å høre om den innsatsen mange nordmenn har gjort ute i verden for å skape fred og demokrati.

LES HISTORIEN OM NORGES UKJENTE KRIGSHELT FRODE SINGSTAD I DAGENS PAPIRUTGAVE AV VG -ELLER PÅ VG+ PÅ NETTBRETT OG MOBIL!

Nasjonalt medansvar er en fellesnevner for alle operasjonene vi har deltatt i, sa forsvarsministeren.

Under marekringen av Frigjøringsdagen ved Nasjonalmonumentet takket og hyllet statsminister Jens Stoltenberg krigshelten Gunnar Sønsteby (94).

- Sønsteby har viet sitt liv til demokratiet. Under krigen med en vilje som sprengte grenser. Etter krigen med en evne til forsoning som rører hjertene, sa Stoltenberg.

Om veteranenen som har vært ute i Norges tjeneste sa statsministeren blant annet:

- Vi er der på oppdrag for verdenssamfunnet. Våre solødater har sagt ja til en betydelig risiko for å skape et bedre liv for andre. Noen mer alvorlig oppgave finnes knapt.

Kong Harald reiste videre til Warzawa for statsbesøk i Polen etter besøket på Forsvarsmuseet. Kongen gikk dermed glipp av kransenedleggelsen i Minnelunden, drilloppvisningen av Hans Majestet Kongens Garde på festningsplassen og medaljeseremonien med tildeling av 20 medaljer.

På festningen i dag ble det spekulert høyløytt blant veteranene om hvorfor Kongen ikke ville være til stede gjennom hele dagsprogrammet. Fra Forsvarsdepartementet og Statsministerens Kontor hevdes det at det ikke ligger noen dramatikk bak at
Kongen uteblir fra medaljeseremonien denne gang, slik det ble i fjor da statsministeren overrakte krigskorset med sverd til FSK-erne Eirik Kristoffersen og Jørg Lian.

I år blir ingen tildelt Krigskorset, som er Kongens medalje. Av de 20 medaljene som overrekkes av forsvarssjef Harald Sunde og forsvarsminister Espen Barth Eide er det to St.Olavsmedaljen med ekegren, fem Krigsmedaljen, tre Edel dåd, ni Forsvarets innsatsmedalje med rosett og en Forsvarets innsatsmedalje uten rosett.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder