KÅRER EN VINNER: Kjetil Hasselberg (t.v.), Jenny Langlo og Stein Johan Grieg Halvorsen har falt en dom over VG Nett-lesernes innsendte russekort. Innfelt ser du deres utkårede vinner. Se russekortet i full størrelse nederst i saken. Foto: ERELND AAS / SCANPIX, NILS BJÅLAND / VG, STELLA PICTURES / PRIVAT

Her er juryens dom: Dette russekortet er Norges beste

Leserne er enige: «Island»-kortet vant med 25 prosent av stemmene

(VG Nett) Juryen og leserne var uenige i mye, men ikke i at dette er Norges beste russekort.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Over 300 gamle og ferske russ sendte inn sine russekort til VG Nett.

Se alle russekortene her !

Omfanget var for stort til at juryen kunne bedømme hvert enkelt russekort.

Derfor valgte VG Nett-redaksjonen ut de ti mest originale og morsomme russekortene som skilte seg ut i sin «sjanger».

Juryen består av komikerne Kjetil Hasselberg og Stein Johan Grieg Halvorsen, alias Steinjo, og Idolvinneren Jenny Langlo.

De ga russekortene poeng fra 1-10, hvor 10 er best. Deretter ble poengene fra juryen lagt sammen.

VG Nett ba også leserne stemme frem sitt favorittkort. Tallene taler sitt tydelige språk: Juryens 1. plass vant med 25 prosent av totalt 3.351 stemmer, deretter kom den ene 2. plassen med 21,7 prosent.

Kun det opprørske «Drittunge»-kortet klarte å klatre nevneverdig: Fra juryens 7. plass til lesernes 3. plass med 11 prosent av stemmene.

Her er juryens rangering og begrunnelse (lesernes plassering og stemmeprosent i parantes):

10. plass - 8 poeng (6. plass - 7,1 prosent)

Hasselberg: - Akkurat hva man forventer å finne på et russekort, mangler bare ølen i hånda. Helt greit som russekort, og den forsvinner ned i lommene - akkurat som alle andre russekort, og faller deretter ut av lommer og plukkes opp igjen langs veier av små jenter som sier: Hun var kul. 1.

Langlo: - Et ganske alminnelig russekort, litt småfrekt og med et glimt i øyet 4.

Steinjo: - Helt ordinært. Sett det 100 ganger før. 3.

Delt 9. plass - 13 poeng (7. plass - 4,9 prosent)

DETTE SKREV INNSENDEREN: Alle liker en god, feit hval!

Hasselberg: - Smaker sæd salt? 3.

Langlo: - Jeg synes det var en artig vri på det tradisjonelle kortet. 8.

Steinjo: - Dette er uninteressant. 2.

Delt 9. plass - 13 poeng (8. plass - 3,8 prosent)

DETTE SKREV INNSENDEREN: Her er mitt russekort. Jeg brukte ganske lang tid på hvordan russekortet mitt skulle se ut og hva det skulle inneholde. Jeg fant det ut til slutt, og jeg har ikke møtt en som ikke har likt russekortet mitt enda! ;)

Hasselberg: - Litt sånn "livstrøtt attenåring". («Greit å bli pult, men helt greit ikke å bli det også, på en måte, hvis du skjønner hva jeg mener, på en måte, liksom¿») 3.

Langlo: - Litt mer tradisjonelt kort. Artig! 6.

Steinjo: - Fornøyelig, men ikke veldig originalt. 4.

Delt 7. plass - 15 poeng (10. plass - 2,9 prosent)

DETTE SKREV INNSENDEREN: Ønsket å bryte med konvensjonene, hvitt russekort uten bilde? Jatakk! QR-koden er linket til Facebook.

Hasselberg: - Joda, den er annerledes, men... 2.

Langlo: - Ros for svært originalt og nytenkende! Blir likevel litt for avansert og lite «russete» for min smak. 6.

Steinjo: - Kult kort! Liker at det bryter, men mister litt russekortfølelsen. Bryter litt for mye. Pluss for kode til Facebook. Du får sikkert kule businesskort en gang i fremtiden. Score 7.

Delt 7. plass - 15 poeng (3. plass - 11 prosent)

DETTE SKREV INNSENDEREN: Dette er dedikert til de frekke barna som sier, og jeg siterer "GI RUSS!" Dette er mitt bidrag til motstandsbevegelsen av barn som er frekke og uhøflige. Små søte barn som spør pent får mitt andre kort som er langt mindre originalt, etter min smak.

Hasselberg: - Jeg hadde ledd litt av denne hvis datteren min på fem år hadde kommet hjem og spurt hva det sto på kortet. Men den er litt uvarm. Som gammel lærer er jeg jo også forpliktet til å mene at det ikke finnes "drittunger". (For 10 år siden hadde den fått bedre karakter av meg, da jeg laget parodien 'Barnas Innringerstund' på TV 2 og kalte ungene verre enn dét). 6.

Langlo: - Fantastisk påfunn. Litt opprørsk, som en russ skal være. Kjenner meg igjen i situasjonen med krevende barn. Men svært bra at han også har et annet russekort til snille barn. 7.

Steinjo: - Dette kortet er uinteressant. Du vet at når du blir russ, er halve "jobben" å ha drittungene på slep etter deg. Deal with it. 2.

5. plass - 18 poeng (9. plass - 3,7 prosent)

DETTE SKREV INNSENDEREN: Ibsen var en luring. Prøver å fremstå som det jeg også.

Hasselberg: - Hm. Ønsker et menneske på russetreff et bilde av en person som sitter hjemme og grubler over matteoppgaver? Egner seg best til utdeling blant lærerne på skolen. 4.

Langlo: - Kult med ny vri på det tradisjonelle designet. 6.

Steinjo: - Liker at han bruker Henrik Ibsen-sitat. Har dybde, noe som er mangelvare på mange russekort. Med bilde og tekst snakker han om noe eksistensielt... clever! 8.

4. plass - 22 poeng (4. plass - 10,6 prosent)

DETTE SKREV INNSENDEREN: Ikke glem familien i feiringen.

Hasselberg: - Denne er så naturtro og gjennomført at jeg faktisk lurer på om fyren er helt ute å kjøre (og har latt seg overtale av moren si til å la henne lage kortet). Uansett beveggrunn, dette er min vinner! 10.

Langlo: - Original tekst. Ny og sjarmerende vri å la russekortet handle om familien. 5.

Steinjo: - Søtt og varmt russekort! 7.

Delt 2. plass - 23 poeng (5. plass - 9,4 prosent)

DETTE SKREV INNSENDEREN: Ojaja!

Hasselberg: - Denne var søt! Sexfiksert, men slipper unna med stil. Hva gjør man ikke for en hamburger i sene nattetimer? Bra sjekketriks, denne går nok inn! 9.

Langlo: - Dette er herlig, absurd humor. 7.

Steinjo: - Festlig bilde. Intetsigende på en deilig måte. 7.

Delt 2. plass - 23 poeng (2. plass 21,7 prosent)

DETTE SKREV INNSENDEREN: Designet fra bunnen av i Photoshop. "So far" elsker barna og alle andre jeg har gitt det til kortet. Ringer du telefonnummeret gir du 200 kr til Redd Barna forresten.

Hasselberg: - Denne elsker i hvert fall de minste barna, alle de fine fargene og dyrene. 5.

Langlo: - Svært kreativt, absurd og originalt. Herlig fargerikt. Masse pluss for å skrive opp nummer til givertelefon. 8.

Steinjo: - Jeg elsker dette kortet. Det er kreativt. Har aldri sett et lignende kort. Kul layout, passe psykedelisk. Morsomt med Rusa Visalogo og Redd Barna-nummer. Dette er en kul type! 10.

1. plass - og vinner med 24 poeng (1. plass - 25 prosent)

DETTE SKREV INNSENDEREN: Fikk mye tyn for å være islending i 2011 med finanskrisen i bakhånd og Eyjafjallajökull som pumpet aske opp i skyene. Det hører med til historien at ingen sendte russekortet tilbake og 21. mai fikk det konsekvenser: http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10094079

Hasselberg: - Denne liker jeg godt. En skikkelig gjerrigknark med tunge trusler på lur. 8.

Langlo: - Utrolig morsomt og godt gjennomført konsept! 10.

Steinjo: - Fiffig kort, men ikke gull. Litt morsomt med islandifisering. 6.

Overrasket vinner

Det var en særdeles overrasket Gunnar Arvid Sveinsson VG Nett snakket med da vi ringte for å fortelle at han hadde vunnet russekortkåringen. Etter noen stumme sekunder greide eks-russen å beskrive hva han følte om seieren.

- Det er jo veldig morsomt da! Dette gjør litt opp for en veldig snill russetid. Jeg tok ikke så mange knuter og gjorde ikke mange pek, så det er jo gøy å ha dette som minne fra russetiden også, sier Sveinsson med latter i stemmen.

Den unge mannen er halvt islandsk på sin far side, men sier på kav Sandnes-dialekt at han fikk ideen til kortet etter de mange ubehagelige situasjonene Island rotet seg oppi i fjor.

- Det var jo finanskrise i landet, og så var det den askeskyen som lammet flytrafikken i Europa. Island ble fort et av de mest forhatte landene i verden, så jeg ville bare spille litt på det da og ha litt selvironi.

Han trodde likevel ikke at folk skulle syns kortet var så morsomt.

- Jeg trodde egentlig ikke at det var morsomt selv egentlig, men jeg fikk bare kjempepositive tilbakemeldinger av folk. En venninne syns den var så morsom at hun ville ha et nytt kort hver gang hun traff meg, ler Sveinsson.

Eks-russen forteller at han husker ikke helt sin fars reaksjon, men sier at faren har mye selvironi og sikkert syns kortet var veldig morsom.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder