PRESSEMØTE: Politimester Anstein Gjengedal under pressemøte om status og utvikling i kriminalitet i Oslo. Foto: Scanpix

Eksplosjon av lommetyverier i Oslo

Mens mye av den grove kriminaliteten i Oslo er i svak tilbakegang, er det nærmest en eksplosjon i lommetyverier fra folk på gata.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Politimester Anstein Gjengedal legger ikke skjul på at de svært mange grove tyveriene er en plage for folk i Oslo og for politiet.

En økning på 4.600 anmeldelser fra året før ga et resultat på snaut 15.000 tilfeller av tyverier fra folk på gata i 2011.

Les også: Eksplosjon av antall lommetyverier

- Oslo har 70 prosent av lommetyveriene i landet. Jeg har blitt utsatt for det selv, riktignok ikke i Oslo, men jeg vet hvordan dette er og at det må stoppes, sa Gjengedal muntert under presentasjonen av anmeldte og etterforskede straffesaker i Oslo for 2011.

- Krevende år

Politimesteren erkjenner at 2011 har vært et ekstraordinært år for Oslo-politiet. Terrorbomben i regjeringskvartalet har slukt ressurser og kompetanse, og distriktet har også hovedansvaret for etterforskningen av massedrapene på Utøya.

Et halvt år etter Anders Behring Breiviks angrep på det norske samfunnet er fremdeles over 80 etterforskere satt av på heltid for å ha saken klar til rettssaken som skal starte 16. april.

- Det har vært ekstra krevende for oss. Etterforskningen pågår fremdeles for fullt, og selv om vi har fått viktig bistand fra andre politidistrikter, er det klart at saken har lagt beslag på store ressurser, sier Gjengedal til NTB.

På grunn av bomben i regjeringskvartalet, er svært mange flere enn normalt blitt drapsofre i fjor, i alt 19 personer i Oslo.

Nedgang i antall drapsforsøk

Terrorofrene holdt utenfor er det likevel elleve drapsofre i hovedstaden i løpet av ett år. Der er mange sammenlignet med tidligere år. Både i 2010 og 2009 ble sju personer drept i hovedstaden. På den andre siden er det merkbar nedgang i antall drapsforsøk.

Ingen av drapene var å anse som uoppklarte ved årsskiftet. Det var tatt ut siktelse, tiltale eller allerede ført til pådømmelse i samtlige av de etterforskede sakene.

For hele landet ble det registrert 34 drapsofre i fjor, utenom terrorangrepene som tok totalt 77 liv.

Endret narkokamp

Rapporten som ble framlagt mandag, inneholdt også tall fra de øvrige kriminalitetsområdene. Oslo-politiet har endret strategi i kampen mot narkotika.

Mens mange misbrukere tidligere ble pågrepet og anmeldt for de mest bagatellmessige bestemmelser i narkotikalovgivningen, går politiet nå etter bakmenn og selgere i forsøk på å hindre strømmen av illegale stoffer.

- Vi satser på bortvisning i stedet for å etablere straffesaker. I fjor ble det gjennomført 5.700 bortvisninger fra området rundt Oslo S, sier Gjengedal.

Voldtekter

I fjor høst måtte politimesteren på banen etter massiv oppmerksomhet og demonstrasjoner til bekjempelse for en serie grove voldtekter i Oslo.

Tidligere på året hadde også politidistriktet utgitt en egen rapport om voldtekter i hovedstaden, noe som førte til mange presseoppslag og stor oppmerksomhet.

Politiets årsrapport viser at det ble anmeldt 213 voldtekter i fjor, av dem er fem plassert i kategorien særlig grov eller krenkende voldtekt. Målt mot året før er det økning på mer en 30 prosent i antallet voldtektsanmeldelser.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder