SLAKTER FORSLAG: Aps Thomas Breen karakteriserer forslaget om å henge ut voldtekstforbrytere som «farlig og fordummende». Foto: Robert S. Eik

Slakter forslag om voldtektsplakater

(VG Nett) Stortingspolitikere fra flere partier reagerer kraftig på forslaget om å henge ut dømte voldtektsforbrytere på plakater med navn og bilde.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Det er Frp-byråd Sylvi Listhaug i Oslo som presenterer det oppsiktsvekkende og kontroversielle forslaget i dagens VG. Listhaug, som er byråd for velferd og sosiale tjenester i Oslo og sentralstyremedlem i Frp, mener personer som blir dømt for overfallsvoldtekt, bør henges ut med navn og bilde.

- Jeg mener omgivelsene bør få beskjed om at vedkommende har begått en overfallsvoldtekt. Bortsett fra å bli drept, finnes det ikke noe verre enn å bli voldtatt. Mange jenter får ødelagt resten av livet sitt, sier hun.

- Det finnes noen notoriske voldtektsforbrytere, hensynet til samfunnet må veie tyngre enn at de skal få være anonyme, mener Listhaug.

LES OGSÅ:Overgrepsdømt henges ut i Trondheim

- Farlig forslag

Forslaget får imidlertid ingen støtte blant justispolitikerne på Stortinget. Aps Thomas Breen karakteriserer forslaget som «farlig og fordummende», mens Høyres Andre Dahl bruker ord som «naivt» og «lettvint» for å beskrive utspillet fra den profilerte Frp-politikeren.

LES OGSÅ:Vil forebygge overfallsvoldtekter med uttransport av asylsøkere

Verken Breen eller Dahl tror forslaget vil bidra til å få ned tallet på overfallsvoldtekter.

- Dersom voldtektsforytere skal henges ut på denne måten, blir de skjøvet enda lengre vekk fra resten av samfunnet. Det kan øke faren for at de begår nye voldtekter, sier Breen.

- I tillegg er det selvsagt en stor belastning for ofrene å skulle se bilder av overgriperen over hele byen, sier han.

Liten effekt

Andre Dahl mener forslaget vil ha liten effekt, og viser til at 80 prosent av voldtekter blir begått av personer som har en tilknytning til offeret.

- Hvis vi skal følge logikken til Listhaug bør vi heller henge opp bilder av venner og familie, påpeker han.

Saken fortsetter under bildet!

- LIVET UT: - Det er verre å vite at en skal sitte i fengsel livet ut, enn å få dødsstraff, mener Frp-byråd Sylvi Listhaug. Foto: Simen Grytøyr

Høyre-representanten mener større ressurser til politiet, bedre gatebelsyning i sentrum og strengere straffer er langt mer effektive tiltak for å hindre voldtekter.

I VG-intervjuet innrømmer Frp-byråden at hun ikke tør å gå alene i sentrum når det er mørkt. Andre Dahl advarer mot å spre frykt blant Oslo-kvinner.

- Det er ikke vanskelig å forstå at mange jenter er bekymret, men som politikere bør vi være forsiktige med å komme med utspill som sprer undøvendig frykt, sier han.

Også SV-representant Gina Barstad reagerer. Heller ikke hun tror forslaget vil føre til færre voldtekter.

- Som ansvarlig politiker i Oslo bør Listhaug slutte å spre frykt på denne måten, og heller sette i verk tiltak som virker, sier Barstad.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder