ER FORSIKTIG: Ida Marie Wiik (18) er blant bloggerne osm har bidratt til Barneombudets nye bloggvettplakat. Foto: idawiik.blogg.no

ER FORSIKTIG: Ida Marie Wiik (18) er blant bloggerne osm har bidratt til Barneombudets nye bloggvettplakat. Foto: idawiik.blogg.no

- Blogging om følelser gjør deg sårbar

Bloggere og Barneombudet lanserer nettråd for unge

(VG Nett) Toppblogger Ida Wiik (18) unngår å skrive om følelser for å skjerme seg selv fra stygge nettkommentarer.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL
Ida Wiiks bloggBry Deg på FacebookTips til barn og unge som blogger

18-åringen fra Oslo er en av flere bidragsytere når Barneombudet denne uken lanserer et nytt sett med regler for fornuftig bloggoppførsel.

Rådene inneholder også en veileder til foreldre som har barn som blogger og til de som kommenterer på andres blogger.

Skremt

Ida Wiik har blogget i ett år og fire måneder.

- Vi trengte klare råd for både foreldre og bloggere. Heldigvis har jeg opplevd lite drittslenging selv, men jeg vet at det et stort problem. Vi er offentlige personer, og det gjør oss også sårbare, sier Wiik til VG Nett.

For å beskytte seg mot de tøffeste kommentarene unngår 18-åringen å skrive for mye om følelser. I stedet fyller hun bloggen med bilder av antrekk og tips om sminke, storbyer og klær.

Wiik er skremt over hva folk kan få seg til å si så lenge de kan være anonyme.

- Det har vært mange medieoppslag om bloggere som velger å gi seg fordi de ikke orker mer. Jeg håper at Barneombudets råd kan være en viktig påminnelse om hva man bør gjøre og ikke gjøre når man blogger, og ikke minst kommenterer på blogger, sier 18-åringen.

KLÆR: Bilde fra et innlegg på bloggen til Ida denne uken. 18-åringen setter fokus på sminke og klær på bloggen sin, og unngår å være for utleverende. Foto: idawiik.blogg.no

- Folkeskikk

VG og VG Nett har gjennom Bry Deg-serien blant annet satt fokus på digital mobbing, en mobbeform som rammer minst 50.000 unge hvert år.

I likhet med blant andre Medietilsynet mener Barneombudet at foreldre må være mer oppmerksomme på hva barna driver med på nettet.

Hvis barn ønsker å blogge før de er 13 år gamle, bør foreldrene være mer direkte involvert, mener ombudet.

Ida Wiik tror det er vanskelig å innføre aldersgrenser på blogging.

- Jeg mener det burde innføres et system som gjør det vanskeligere å kommentere blogger anonymt, for eksempel ved at folk måtte legge igjen et telefonnummer for å skrive noe. For meg handler dette om ren folkeskikk, men det kan virke som om dette er noe folk trenger å bli minnet på, sier hun.

Bli med i Bry Deg-gruppen på Facebook: Avlegg mobbeløftet her

VG-serien Bry Deg om mobbing: Les alle sakene

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder