INGEN TVIL FRA SIV: FrP-leder Siv Jensen gjentok til det kjedsommelige at partiet nekter å støtte en borgerlig regjering de selv ikke er med i. Foto: Scanpix

Siv Jensen: Nekter å støtte en regjering uten Frp

GARDERMOEN (VG Nett) I sin landsmøtetale gjentok partileder Siv Jensen gang på gang at partiet nekter å støtte en regjering de selv ikke er en del av.

Målfrid Bordvik
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- Det betyr noe om man har innflytelse eller ikke, gjentok Siv Jensen da hun åpnet Frps landsmøte på Gardermoen fredag.
Hun viste til flere eksempler der Bondevik-partiene Høyre, KrF og Venstre forut for regjeringsskiftet i 2005 gikk sammen med Arbeiderpartiet og sikret flertall for en politikk som brøt med Fremskrittspartiets egen.

- I 2002 fikk vi tvunget gjennom pasientstyring i helsevesenet. Det virket, ventetiden gikk ned, som var en stor seier for oss og for pasienten. Men hva skjedde så? Bondevik-regjeringen snudde og reverserte alt. Derfor betyr det noe om man har innflytelse eller ikke og derfor vil ikke Frp støtte en regjering vi ikke er en del av, sa Jensen.

Hele sju ganger satte hun bom for en Bondevik-reprise i landsmøtetalen sin.

Krever å sitte ved bordet

Ikke uventet snakket hun også om skattepolitikk og innvandringspolitikk, to av Frps kjernesaker.

- Frp tror på folk når de forteller virkelige historier fra virkelige liv, som når de synes de betaler i overkant av lønna si i statlige utgifter. Stoltenberg hevder at hans regjering har holdt skattenivået uendret siden 2004, men svarene hans vitner om at han har gått seg vill i sitt eget system.

- Vi tror også på pensjonistekteparet som fortviler over at staten har rett til å konfiskere pensjonen deres bare fordi de bor sammen. Siden 1989 har Frp kjempet for å fjerne denne urimelige avkortningen. I 2002 lykkes vi med å tvinge gjennom en nedtrapping, men siden har det stått helt stille.

Skal Norge bli forandret, må Frp med i en borgerlig regjering, slo Jensen fast.

Harselerte med regjeringen

Hun harselerte med den rødgrønne regjeringens bruk av skattepenger.

- Oljefondet har lånt Tyskland penger for å bygge motorveier til 1,8 prosent rente, mens her hjemme blir renten på det samme arbeidet 6,6 prosent. Likevel er det vi som ikke skjønner oss på økonomisk politikk?, undret Jensen.

Da hun nevnte Audun Lysbakkens tildeling til jenteforsvaret og Liv Signe Navarsetes støtte til traktorrock i hjemkommunen Lærdal, høstet hun latter fra salen.

- Ånei, det er jo ikke deres penger. Da fungerer det helt annerledes, sa hun sarkastisk.

Jensen understreker at Frps dør står åpen for samarbeid med de andre borgerlige partiene.

- I syv år har vi invitert KrF, Venstre og Høyre til samarbeid. Etter noen år kom Høyre til samme konklusjon som oss, det er kjempebra. Venstres landsmøte gjorde en ganske dramatisk dreining i positiv retning forrige helg, og nå gjenstår det å se hva KrF gjør.

- Ingen liberal asylpolitikk

Hun kom inn på at Venstre på sitt landsmøte la opp til en liberal asylpolitikk i Norge.

- Til det har jeg en ting å si: Det blir ingen liberal asylpolitikk i Norge, slo Jensen fast, til stor applaus fra salen.

Hun sier hun er klar for tøffe forhandlinger.

- Vi vet det er politiske forskjeller og at forhandlingene blir tøffe, men vi vil prøve.

- Hensikten er ikke å få nye ansikter inn i de svarte bilene. Hensikten er å få til ny politikk, sa hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder