ÅRETS NAVN: De frivillige hjelperne ved Utøya 22. juli ble kåret til årets navn av VG i fjor. Men de har ikke fått medaljer fra staten. På bildet ser vi noen av de frivillige hjelperne på verandaen hos VG: Bjørn Ole Kensland, Erik Øvergaard, Ole Morten Jensen, Torill Hansen, Magnus Lian Ravnum, Janne Tobiassen, Hege Dalen, Allan Søndergård Jensen, Bjørn Kasper Ilaug, Anne Berit Elton Simensen, Henning Skaret, Lill Hege Nilsen, Otto Løvik, Robert Johnsen, Helge Wettre, Terje Otterbech, Brede Johbraaten, Anita Johbraaten, Tone Kjøle, Reidun Pettersen, Thomas Cordtsen, Wenche Løvik, Sissel Martinsen, Øyvind Langvandsbråten, Jørn Øverby, Aase Margrethe Juvet, Bjørn Juvet, Bjørn Elton Simonsen, Oddvar Hansen, Stian Kjøle og Vetle Kristiansen. Foto: JØRGEN BRAASTAD

37 foreslått til heltemedalje

Bistandsadvokat: Staten burde hedret Utøya-hjelperne for lenge siden

Ti måneder har gått siden de dro flyktende Utøya-ungdommer opp av Tyrifjorden. Ennå er ingen frivillige 22. juli-hjelpere hedret av det offentlige Norge.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- De valgte å sette seg selv i livsfare for å berge barn og unge, sier bistandsadvokat Sjak R. Haaheim.

- Staten burde hedret Utøya-hjelperne for lenge siden. Anerkjennelse er viktig for bearbeidelsen når du har satt deg selv i fare for andre.

Advokaten representerer 21 frivillige som hjalp flyktende AUF-ere under massakren på Utøya.

Han har nominert dem alle til medaljen «edel dåd», som tildeles av Kongen i statsråd (regjeringen), til personer som har satt seg selv i fare for å berge livet til andre.

Prioritert oppgave

Medaljene deles ut på basis av innsendte forslag. Nærings- og handelsdepartementet har delegert til Sjøfartsdirektoratet å vurdere og innstille kandidatene, men direktoratet er avhengige av informasjon fra politiet for å kunne verifisere hvilke av de foreslåtte kandidatene som faktisk fyller kravene som stilles for å få medaljen.

- Vi har per i dag mottatt forslag om at 37 ulike personer. Flere er foreslått flere ganger, sier kommunikasjonsdirektør Eilif Fjon i Sjøfartsdirektoratet.

Medaljen er kun blitt utdelt et par ganger de siste tiårene, og forutsetter at personene som får den har utsatt seg selv for fare for å redde andre.

Les også: Regjeringen dropper 22. juli-medaljer

På grunn av den omfattende etterforskningen av terrorsaken og den pågående rettssaken har politiet først nylig gitt direktoratet informasjon om kandidatene.

Fjon kan ikke si når direktoratet er klar med sin innstilling, men understreker at dette er en prioritert oppgave.

- Vi er i dialog med politiet for å få kvalitetssikret informasjonen om personene som er foreslått. Vi har nylig fått nyttig informasjon fra politiet, sier Fjon.

Han understreker at det fortsatt kan komme nye forslag, og disse vil bli behandlet fortløpende og på samme måte som de som er mottatt. Kandidater kan bli foreslått for sin innsats den 22. juli inntil fem år etter angrepene.

Offentlig oppgave

Bistandsadvokat Sjak Haaheim mener staten er altfor sent ute med å hedre båtfolk, campingturister og fastboende som hjalp til på fjorden og landssiden 22. juli.

- Jeg er kritisk til at myndighetene ikke har tatt initiativet. Staten har overlatt til VG, Røde Kors og andre aktører å hedre dem, sier advokaten. Like før jul ble de frivillige heltene kåret til Årets Navn i VG.

- Å hedre de som yter innsats under livsfarlige forhold er en offentlig oppgave. Jeg merker meg at Tyskland har rukket å gi utmerkelser til sin statsborger Marcel Gleffe, for hans innsats som Utøya-helt, sier Haaheim.

- Alle frivillige som deltok den dagen burde få heder. Båtfolk og de på land hadde forskjellige roller i samme redningsaksjon, mener han.

- Kriteriene for edel dåd er at man beviselig må ha vært i livsfare. Har du ikke forståelse for at staten må sjekke de enkelte historiene før de gir ut medaljer?

- Nei. Selv om medaljen henger høyt, har det kommet klart frem i retten gjennom de overlevende og tiltaltes forklaring, at det ble skutt mot båter, svømmende og mot land, sier Haaheim.

- Politiets eksperter har også sagt at riflen han brukte har en dødelig radius på 2000 meter. Over sundet er det 580 meter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder