OPPGITT: Reidar Hjermann mener Fylkesmannen, barnevernsbarns klageinstans, er fullstendig irrelevant. Foto: FRODE HANSEN

Frykter barn ikke får meldt om overgrep

Å klage på overgrep i barnevernsinstitusjoner er like vanskelig i dag som for 20 år siden, mener barneombud Reidar Hjermann.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- Fylkesmannen som barnas klageinstans i kommunene i dag er en uforståelig grå materie som ingen hverken vet hva er eller gjør, sier barneombud Reidar Hjermann om barnevernsbarns eneste klageinstans i dag.

Han har lest VGs saker om skrekkturene barnevernsbarn på 1990-tallet ble sendt ut på. I villmarken skulle de tuktes til lydighet av blant annet eks-marinejegere med sult, kulde, utmattelse, isolasjon og frykt.

Svikter

Barns mulighet til å klage på slike overgrep har imidlertid ikke blitt bedre siden den gang, mener Hjermann.

- Vi er helt klart på samme sted i dag som på 1990-tallet. Skjer det overtramp i dag - og det gjør det - så er det ikke sikkert det blir oppdaget, sier han og viser til at tilsyn med både institusjoner og fosterhjem gjentatte ganger svikter - også i dag.

- Hvem skal føre tilsyn med tilsynet? Derfor er det så viktig at vi ivaretar rettssikkerheten til ungdommer i barnevernsinstitusjoner ved å sikre dem tilgang til klageinstanser, sier gatejurist og barnerettsforkjemper, Cecilia Dinardi, selv tidligere barnevernsbarn.

Det skal være nedfelt i rutiner hos alle barnevernsinstitusjoner at klientene informeres om sin rett til å klage til Fylkesmannen.

- Men reelt har ikke barna et sted å klage fordi Fylkesmannen er et ukjent organ i det norske samfunnet. Gå inn på hvilken som helst av Fylkesmannens 18 hjemmesider: Informasjon om klagemuligheter for barn i barnevernet er så godt som ikke tilgjengelig og på ingen måte tilpasset yngre, sier Hjermann.

- For kort tid

I rapporten «Maktesløst tilsyn» er Barneombudets første og viktigste konklusjon at klageordninger for barn må bli lettere tilgjengelig.

Cecilia Dinardi har gjentatte ganger bedt Barne-, likestilling- og inkluderingsdepartementet (BLD) om svar uten å få det.
BLD kunne heller ikke svare VG i går.

- Vi får ikke avklart dette i dag. Det er for kort tid, sier pressekontakt Raheela Chaudry.

Seniorrådgiver Wenche Hellerud sier det slik:

- Jeg jobber med dette nå, men har ikke myndighet til å uttale meg. Politikerne vil svare på dette.

- Vet du når dere vil kunne svare på dette?

- Nei.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder