DAGEN DERPÅ: Forsvaret overtok vaktholdet ved Stortinget tidlig om morgenen 23. juli. I timene etter terrorangrepet var det ingen som passet på Norges nasjonalforsamling. Foto: Gøran Bohlin/VG

Stortinget måtte passe seg selv

Ingen selvkritikk for manglende objektsikring fra justisministeren

(VG Nett) Regjeringen tar ingen selvkritikk for at det gikk to og en halv time etter terrorangrepet før Stortinget fikk politivakthold.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Det fremgår av svaret fra justisminister Grete Faremo (Ap) til Stortingets 22. juli-komite, som ble sendt i dag.

«I den første hektiske fasen valgte man å prioritere liv og helse fremfor objektvakthold», skriver Faremo i brevet til Stortinget.

VGTV-DOKUMENT: Terrorangrepet 22. juli 2011

«Objektvakthold på Stortinget ble foreløpende vurdert og iverksatt straks man hadde tilstrekkelige ressurser tilgjengelig. Vakholdet ble iverksatt klokken 18.05», heter det videre i brevet.

Faremo innrømmer at Stortinget naturlig nok skal ha høy prioritet i en normal situasjon, men «man må legge til grunn at det 22. juli ikke var normaldrift i Stortinget og at det var et meget begrenset antall personer til stede i bygningen».

Hadde ikke ressurser

Faremo viser til Sikkerhetsloven, som fastslår at objekteier har et eget selvstendig ansvar for sikkerhet i eget bygg, i tillegg har politiet et ansvar for å sørge for sikkeheten i de situasjoner hvor det foreligger en særlig trussel.

Politiet hadde heller ikke kapasitet til å hjelpe på første henvvendelse fra Stortinget etter terrorangrepet. Klokken 16.20 ba Stortinget om hjelp til å få fjernet biler som var feilparkert ved stortingsbygningen.

«På dette tidspunkt hadde man ikke ressurser til å etterkomme denne henvendelsen», skriver fungerende politidirektør Vidar Refvik i et vedlegg til Faremos brev.

Voktet 24 objekter

Politidirektøratet opplyser at det ble iverksatt objektvakthold på tilsammen 24 objekter etter terrorangrepet mot regjeringskvartalet.
I tillegg brukte politiet store ressurser til å sjekke ut de åtte «hatobjektene» i gjerningsmannens manifest.

«Det er også en kjensgjerning at man er mindre sårbar utenfor ferietiden», skriver Politidirektoratet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder