Foto: Illustrasjon: Kenneth Lauveng

Regjeringen åpner for oljesøknader i vernet område

Regjeringens nye oljekart over mulige leteområder for olje og gass går rett gjennom et område på Jæren som den samme regjeringen fredet tidligere i sommer.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I løpet av tre sommermåneder har regjeringen dermed klart både å verne og åpne 124 kvadratkilometer havbunn utenfor Rogaland.

– Dette er ytterst pinlig for statsminister Erna Solberg og olje- og energiminister Tord Lien. Men det viser også en grov systemsvikt. Hvor kort hukommelse har de egentlig, spør Nina Jensen, generalsekretær i WWF.

Se kartene: Slik ville Olje-Tord åpne Norge for oljeselskapene

SØSTRE: Frp-leder og finansminister Siv Jensen med søsteren og WWF-sjef Nina Jensen. Foto: Christian Clausen VG

Jærkystens marine verneområde ble vernet av regjeringen i en kongelig resolusjon fra 17. juni i år, mens oljekartet ble utlyst 29. august.

Måtte snu

Den siste uken har det blåst rundt olje- og energiminister Tord Lien (Frp) etter at han åpnet den 24. konsesjonsrunden for oljearbeid på norsk sokkel. I dokumentene som Lien sendte til olje- og gassnæringen ba han selskapene komme med forslag til hvilke områder selskapene bør få tildelt for å starte arbeid på.

I listen over hvilke områder Lien ønsket forslag på inkluderte han områder uten Lofoten og Mørekysten - områder som er stengt etter avtale med regjeringens smarbeidspartier Venstre og Kristelig Folkeparti. Torsdag måtte Lien bråsnu og trekke tilbake disse områdene.

Forrige uke: Regjeringen åpner Lofoten for olje-selskapene

Men området utenfor Jæren ligger fortsatt inne i kartet til oljeministeren fra Frp.

Glemte samarbeidsavtalen

Verneområdet dekker 142 kvadratkilometer havbunn utenfor kommunene Klepp og Hå. 124 kvadratkilometer av dette ligger utenfor den såkalte grunnlinjen, og er dermed en del av blokk 19 i Nordsjøen.

Erna om Lofoten-tabben: – Glemte samarbeidsavtalen

– Det vernede området er et viktig og rikt leveområde for flere sjøfuglarter, og viktig leveområde for hai, blant annet pigghå, som er en sterkt truet art, sier Nina Jensen.

Hennes medarbeidere oppdaget at oljekartet dekker det fredede området, da de finstuderte oljekartet etter at VG mandag kveld avslørte regjeringens siste oljefadese: At regjeringen hadde utlyst flere områder som er stengt for oljevirksomhet etter forvaltningsplanene for den norske kysten.

MÅTTE SNU: Olje- og energiminister Tord Lien (Frp). Foto: Carina Johansen NTB scanpix

Fjernet ikke Jæren-området

Statsminister Erna Solberg sørget raskt for at disse områdene ble tatt ut av utlysningen, sammen med de politisk «forbudte» områdene utenfor Lofoten og Møre.

Men verneområdet på Jæren er ikke tatt ut som et stengt område på de nye og gjeldende kartene.

– Her er det enten noen som er illojale og som systematisk undergraver vedtatt politikk, eller noen som ikke har fått med seg begrensningene i oljevirksomheten gjennom forvaltningsplaner som Stortinget og regjeringen har vedtatt, sier Nina Jensen.

I forskriften som regjeringen har vedtatt for Jærkysten marine verneområde, står det tydelig at området er vernet mot konstruksjoner på havbunnen, rørledninger og oppankring.

Klima og miljøminister Vidar Helgesen (H) bekrefter at verneområdet strekker seg inn i blokkartet for petroleumsvirksomhet i Nordsjøen:

– En del av dette nye verneområdet strekker seg inn i en blokk som er åpnet, men det visste vi allerede da verneområdet er etablert. I praksis, om noen ønsker å drive utredning og leting her, så må de respektere vernebestemmelsene, sier Helgesen.

– Hvem vil ha forrang om noen ønsker å bore etter olje i verneområdet?

– Innenfor verneområdet er det verneplanen som har forrang, sier Helgesen.

– Burde man ikke ha fjernet dette vernede området fra oljekartet?

– Om noen søker på denne blokken, vil dette bli avklart. Men det er jo en god grunn til å sørge for at man i fremtiden også avmerker verneområdene.

– Vil oljekartet bli korrigert enda en gang etter denne fadesen?

– Det må nesten Olje- og energidepartementet svare på, sier Helgesen.

Tord Lien er for tiden på reise i Israel. På e-post til VG svarer Lien følgende på spørsmål om hvorfor disse områdene likevel er med på nominasjonslisten hans:

«Nominasjoner av blokker er et verktøy for kunnskapsinnhenting. Som ved tidligere konsesjonsrunder vil begrensningene fra forvaltningsplanene og forpliktelsene regjeringen har overfor samarbeidspartiene bli fulgt opp ved utlysning av 24. runde. Dette gjelder også for marine verneområder.» skriver Lien.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder