VILLE TIL LANDS: Etter at dykkere fra Sotra brannvesen gjentatte ganger hadde buksert den vesle vågehvalen fra land, ble det bestemt av den måtte avlives på grunn av sykdom. Foto: Sotra brannvesen

Måtte avlive strandet hval på Sotra

En hval som gjentatte ganger svømte inn på grunt vann og satte seg fast utenfor Bergen, ble lørdag ettermiddag avlivet.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Det var ved 15-tiden at brannvesenet på Sotra ble alarmert av lokale som hadde

oppdaget den strandede hvalen på Vindenes i Hjeltefjorden på innsiden av Sotra.

Les også: Isbjørnfamilie vandret på flystripa

Brannvesenet rykket ut og klarte ved hjelp av sine dykkere å buksere hvalen ut i åpen sjø igjen – men ikke lenge etterpå ble hvalen igjen: Den hadde snudd og svømt tilbake samme sted.

Les også: Studenter kolliderte med hval

Var syk

Det var NRK som meldte om saken først, etter at brannvesenet hadde meldt om saken på Twitter.

– Hvalen var syk, og er derfor blitt avlivet. Vi undersøker nå hvor syk den var, uttaler Eivind Sangolt i Viltnemnda til NRK.

Les også: Rabiat gaupe herjet ferieby

Ifølge brannkonstabel Ronny Gilmore er det snakk om en 5–6 meter lang hval:

– Vi antok at den kunne være omkring halvannet tonn stor. Den virket rolig og samarbeidsvillig, og snudde seg rundt da vi sprutet vann på den, og svømte etter hvert ut igjen.

Eivind Sangolt, som representerer viltnemnda på Sotra, sier at hvalen ble avlivet med gjentatte skudd med storviltrifle mot hjernen.

Kan være delfin

- Jeg vil tro det dreier seg om en grindhval, og når den er 5-6 meter lang, så er den gjerne utvokst, så den kan ha vært gammel. Det er ikke unormalt at den er inne i fjorden på denne måten.

Grindhval er en stor delfinart, som kan bli over 7 meter lang, og mer enn 40 år gammel.

- Det var ikke synlige skader på den, men oppførselen er jo unormal. Vi har foreløpig fortøyd den bare, så får vi se hvordan den skal bli behandlet, kanskje den bare skal slepes til havs, sier Sangolt.

SKADET SNUTE: Vågehvalen var 5-6 meter lang, og hadde en synlig skade på snuten, som også så blodig ut. Foto: Sotra brannvesen

Unaturlig oppførsel

Da den kom inn neste gang, kunne brannmannskapene se av den virket blodig og hadde muligens skadd seg mer, sier Gilmore.

Da viltnemnda kom fra, ble hvalen vurdert som syk, og at den hadde helt unaturlig atferd. Det ble derfor besluttet å avlive den, forklarer han.

Viltnemnda var ved 1730-tiden i ferd med å avlive hvalen, etter at den tre ganger hadde kommet og lagt seg til ro i fjæra.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder