VAR ALENE: Kattungene var trolig mellom tre og fire uker gamle da Victoria Berglund tok dem til seg. Da var de i svært dårlig forfatning. Denne katten er én av de fire ungene. Foto: Victoria Berglund

Kvinne flyttet fra huskatten – får 10.000 kroner i bot

En tidligere katteeier får en klekkelig bot etter å ha forlatt katten sin hjelpeløs og alene i Lenvik.

  • Linn Johansen

Artikkelen er over tre år gammel

Det opplyser politiadvokat Marie Lygre til Nordlys.

Det var i forbindelse med en flytteprosess at kvinnen reiste fra katten. Da naboen gjorde kvinnen oppmerksom på at katten ikke hadde blitt med i flyttelasset, skal hun ha bedt ham om å «spandere en kule» på den.

Til Nordlys sier politiadvokat Lygre at boten settes høyt av allmennpreventive hensyn.

– Det er blitt en bevissthet på at også dyr har en egenverdi og at de skal behandles med respekt. Aksepten for vanskjøtsel er ikke så stor som den var en gang i tiden.

I dårlig forfatning

TOK INN KATTENE: Victoria Berglund (25) synes det er fint at katteeieren fikk 10.000 kroner i bot. Foto: Privat

Etter at katten ble forlatt fødte hun fire unger. Det var i fjor sommer at Dyrebeskyttelsen ringte Victoria Berglund (25) og ba henne ta seg av alle fem.

Det er uvisst hvor lenge kattemoren hadde vært alene. Ungene var trolig 3–4 uker gamle da de ble funnet i svært dårlig forfatning.

– Moren var bare skinn og ben, hun var helt utmagret. Den minste kattungen hadde nesten druknet i en skål, og moren var så opprørt at hun ikke klarte å hjelpe den. Alle fem hadde avføring i pelsen, husker Berglund.

Sammen med samboeren og sønnen tok hun seg av kattene.

– I starten var jeg sammen med dem døgnet rundt. Jeg sov nesten ikke på 2–3 dager, fordi jeg satt med kattungene på fanget og passet på dem. Det tok nesten en måned før de kom seg ordentlig, sier hun.

Glad for boten

Nå har både kattemoren og tre av ungene fått nye hjem. Den siste kattungen beholdt Berglund selv.

– Tenk at folk skaffer seg katter for så å bare reise fra dem, det synes jeg er utrolig stygt. Jeg tror nesten at folk tenker at «det er jo bare katter», for man ville jo ikke gjort det mot en hund, sier hun.

Visste du at det har blitt forbudt å løfte katten etter nakkeskinnet?

Derfor ble Berglund svært glad da hun hørte at den tidligere matmoren er bøtelagt av politiet.

Ikke hørt om lignende saker

Seksjonsleder Torunn Knævelsrud i Mattilsynet sier hun ikke har hørt om tilfeller der lignende saker har ført til bøter eller andre represalier, men kan ikke utelukke at det har skjedd.

SVART KATT: Tre av de fire kattungene var helt svarte. Nå er tre gitt bort – den fjerde beholder Berglund selv. Foto: Victoria Berglund

– Det skjer jevnlig at folk finner katter som åpenbart har blitt satt ut av folk. Men det er vanskelig å finne ut hvem som har gjort det, og her kommer Mattilsynet ofte til kort, sier Knævelsrud.

Katteelsker? Nå får du katteduft på flaske

Hun påpeker at det hender at katter forsvinner fra eierne sine i forbindelse med ferier eller flytting, men legger til:

– Det å etterlate hjelpeløse dyr for seg selv med viten og vilje, det er direkte i strid med dyrevelferdsloven.

Knævelsrud mener katter har en lav status i Norge, og at det er grunnen til at folk overlater dem til seg selv.

– Det er gratis å skaffe seg katt, og vi har en tendens til å ta ting vi får gratis litt for gitt. Mattilsynet er opptatt av at katter har like mye egenverdi som det hunder har, sier hun.

Husker du? Katten Thelma (2) funnet torturert og drept

Det finnes ingen tall på hvor mange hjemløse katter som finnes i Norge. Nå har Mattilsynet en kampanje hvor de oppfordrer katteeiere til å ID-merke samt kastrere og sterilisere kattene sine.

Gamle kattesaker

VG har tidligere skrevet om veterinærer som opplever at dyreeiere synes det er lettere å avlive kjæledyret når de skal på ferie enn å få noen til å passe på det. Samtidig er det stadig flere hoteller som ønsker firbeinte velkommen sammen med de tobeinte.

Sommeren for to år siden fant fritidsdykkere en død katt innlåst i et bur på havets dyp. Da buret ble funnet stakk kattens pote ut av sprinklene i buret, noe som bevitner den kampen katten har kjempet før livet tok slutt.

I oktober i fjor skapte det mye engasjement da politiet slo i hjel en katt med batong i Bodø. I mars i år ble det kjent at Spesialenheten for politisaker henlegger saken.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder