HARDT RAMMET: Halvparten av de ansatte på Hamarhøy Hotell ble tatt ut i streik fra første dag. Her er hotellsjef Simona Aasjord. Foto: PRIVAT

Har tapt over én million på hotellstreiken: – Jeg håper virkelig at vi klarer oss

Småhoteller sliter med store økonomiske tap etter streiken.  Hamarøy hotell i Nordland håper de overlever, mens Bårdshaug herregård i Orkanger er tvunget til å si opp ansatte.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Vi vet ikke hvor store konsekvensene blir ennå, men jeg håper virkelig at vi klarer oss. Vi skal ikke gi oss så fort, sier hotellsjef Simona Aasjord til VG.

Hotellene og restaurantene som har vært rammet av streiken, har tapt inntekter på flere titalls millioner. Ifølge NTB har rundt 40 kjedehoteller vært helt stengt, mens andre hoteller har måttet redusere kapasiteten.

For lille Hamarøy hotell i Nordland er tapet dramatisk. Seks av de tolv ansatte ble tatt ut i streik fra første dag, og hotellsjefen frykter nå for den fremtidige driften.

Aasjord startet hotellet for to år siden, og de hadde i fjor et overskudd på 800.000 kroner. Hun anslår at de allerede har tapt over én million kroner på den nesten fire uker lange streiken.

– Vi har hverken kapital eller andre midler på bok, men jeg håper vi klarer å holde oss over null når året er over, sier hun – og legger til:

– Det er overraskende at vi ble tatt ut i streik fra dag én når vi er såpass små. De burde ha fokusert på de store kjedene.

LO-topp beklager: Kjøpte ni pizzaer fra restaurant i streik

Må si opp ansatte

Over 7200 ansatte i hotell- og restaurantnæringen har vært tatt ut i streiken som startet 24. april, og mellom 700 og 800 bedrifter har vært rammet. Lørdag ble partene i hotellstreiken enige om en løsning på konflikten.

Kravet om full forhandlingsrett ved lønnsoppgjør ble innfridd. I tillegg har alle som går på minstelønn fått et tillegg på 4,58 kroner, derav lønnstillegg til alle på to kroner.

Men konflikten kan ha kostet mer enn det vil gagne ansatte på noen av de minste hotellene. For Hamarøy hotell er ikke det eneste småhotellet som har lidd under streiken.

På det familieeide Bårdshaug herregård i Orkanger må trolig tre til fire ansatte sies opp etter at hotellet har tapt hele 2,1 millioner kroner, skriver avisen Sør Trøndelag.

– Ti prosent av vår totale omsetning gjennom året er borte. Det klarer vi ikke å ta inn igjen. Det blir en tøff periode etter hvert, sier hotelldirektør Magnus Müller Lysholm til avisen.

Hotelldirektøren forteller at tapet etter streiken er langt større enn kronebeløpet de ansatte vil få.

– Og når det gjelder lokal forhandlingsrett, har vi praktisert det tidligere, men bare ikke formalisert det, sier han til avisen.

Les også: Stordalen inviterte til hotellfest - under streiken

NHO: – Umulig å beregne tapene

Forhandlingsleder i NHO Reiseliv, Jostein Hansen, er klar på at mange hoteller har hatt store vanskeligheter gjennom den over fire uker lange streiken.

Men det er vanskelig å beregne hvor store konsekvenser streiken vil få for de rammede hotellene, mener han.

FULLT: Streikevakter fra Fellesforbundet gikk i 1. mai-tog i Oslo. Foto: Jon Olav Nesvold/ NTB scanpix

– Det er hoteller som har holdt helt stengt, hoteller som har drevet vanlig fordi få ansatte er organisert, og det er dem som har hatt redusert omsetning over hele skalaen. Det er umulig å beregne hvor store tapene er. Om det følger oppsigelser av streiken kan først vise seg nå når den er over, fordi man ikke kan si opp ansatte under en streik, sier han.

Sykehushotell ble rammet av streiken: – Kan ramme uskyldige mennesker

Hansen forteller at NHO er fornøyde med at konflikten er over, og de ser optimistisk på fremtiden.

– Ingen er vinnere, ingen er tapere. Vi er glade for at vi har funnet en løsning som begge parter er fornøyde med. Det var viktig at vi fikk avsluttet konflikten slik at den ikke skadet omdømmet til Norge, det kunne fort blitt tilfelle med turistsesongen foran oss.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder