FORLATER BUSKERUDBENKEN: Stortingsrepresentant Torgeir Micaelsen (Ap) fra Nedre Eiker i Buskerud vil prøve seg i arbeidslivet andre steder enn på Stortinget. Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

Ap-Torgeir trekker seg fra Stortinget

Fremholdes som aktuell Ap-statsråd

Ap-topp og stortingsrepresentant Torgeir Micaelsen (37) gir seg på Stortinget. Han mener tiden er inne for å prøve en annen arbeidsplass.

På sin egen Facebook-side skriver Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson at han vil prøve ut noe annet enn å være stortingsrepresentant etter tolv år i nasjonalforsamlingen.

Det var Aftenposten som først omtalte saken tirsdag.

Holder døren åpen

«Livet er kort. Derfor lever jeg etter livsmottoet om at man hele tiden må utfordre seg selv. Og etter tolv år som stortingsrepresentant (fire år som «menig» finanskomitémedlem, fire år som leder av finanskomiteen og fire år som helsepolitisk talsperson), vil jeg nå prøve ut erfaringene og egenskapene mine på noe annet enn å være stortingsrepresentant. Det blir spennende. Hva dette «annet» kan være og på hvilken arena, vet jeg ikke ennå. Jeg har selv mange ideer og tanker om dette, men velger å holde mange dører åpne, skriver Micaelsen på FB-siden sin.

– Holder du døren åpen også for å bli statsråd i en regjering der Ap er med?

– Jeg har vært med lenge nok i politikken til å vite at slike spørsmål svarer jeg ikke på med annet enn tåkeprat, svarer Micaelsen med et smil.

Les også: Kaller Helse-Høies reform for en flopp

Mange, ikke minst i hjemfylket Buskerud, har holdt frem Micaelsen som en fremtidig statsrådskandidat.

Kolberg: Trist

Ap-nestor og tidligere partisekretær Martin Kolberg, representerer i likhet med Micaelsen Buskerud på Stortinget. Han synes det er trist at Micaelsen ikke tar renominasjon før stortingsvalget neste høst.

– Det synes jeg er trist, fordi han har mye å bidra med. Men jeg respekterer hans personlige valg fullt ut, sier Kolberg til VG.

– Er han aktuell som en fremtidig Ap-statsråd?

– Svaret på det er ja, men det har jeg ikke noen innflytelse over, svarer Kolberg.

Selv har han nylig gitt beskjed til Buskerud Ap om at han stiller som kandidat til nye fire år på Stortinget.

Micaelsen synes det er hyggelig at partikamerat Kolberg nevner ham som fremtidig statsrådemne.

– Det er hyggelig at Martin mener det. Men jeg har altså vært med lenge nok til at denne typen spekulasjoner kommenterer jeg ikke, fastholder Micaelsen.

Vil fortsatt være med

Micaelsen spør seg selv på Facebook om hans nei til å la seg renominere til Stortinget, gjør at han er tapt for norsk politikk:

«Nei. Først og fremst skal jeg det neste året jobbe knallhardt for valgseier for Arbeiderpartiet. Det er mye som står på spill, og Norge trenger en ny regjering ledet av Jonas Gahr Støre (Ap). Og jeg er overbevist om at det ikke er slik at man enten må sitte «hele livet» på Stortinget for å kunne delta i norsk politikk på toppnivå, eller være helt ute av det for alltid,» skriver Micaelsen.

Ble kjent med et smell

Les også: Ble slått til av Martin Schanche

Han kom inn i norsk politikk med et smell etter at han havnet i valgkampduell med daværende Frp-politiker og eks. rallycross-kjører Martin Schanche på en skole i Drammen i 2003.

Schanche fra Tana slo til Micaelsen etter at sistnevnte kalte finnmarkingen feig som ville forlate debatten.

Nå forlater Micaelsen selv Stortinget uten at noen har kalt ham feig av den grunn.

I likhet med blant andre kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, som også har sagt nei til gjenvalg, ønsker Micaelsen å skaffe seg annen yrkeserfaring enn fra Stortinget.

Også flere av SVs mest profilerte politikere takker nei til gjenvalg. Både SV-nestleder Snorre Valen (31) og de tidligere statsrådene Heikki Holmås (44) og Bård Vegar Solhjell (44) sier nei til en ny periode.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder