asy

BRANN: Stadig blir det vanskeligere å få forsikret asylmottak. I Sverige har det vært brannen i flere asylmottak de siste ukene. Her på Rosenkullens asylmottak utenfor Munkedal i Sverige. Foto: Adam Ihse/tt , NTB scanpix

Forsikringsnekt truer utbyggingen av asylmottak

Mens UDI senker kravene til brannsikkerhet ved akuttmottak for asylsøkere, tviholder forsikringsselskapene på de strenge kravene.

Artikkelen er over fire år gammel

Dermed kan flere planlagte mottak få problemer med forsikringen.

Forsikringsselskapene vurderer asylmottak som høyrisikobygg, først og fremst på grunn av de mange brannene de siste årene. For eiere som stiller bygg til disposisjon for asylmottak betyr det i beste fall en forsikringspremie på det mangedobbelte av den de normalt ville ha betalt, skriver Bergens Tidende.

Asylmottak i Norge: For andre gang var brann i hus med 10 flyktning-barn påsatt

– Vi følger en restriktiv linje og har ikke så mange i vår portefølje. Jo høyere risiko, jo høyere blir prisen. Asylmottak har historisk sett vært langt mer utsatt for skade, og da særlig branner, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg Forsikring til BT.

Han viser til utviklingen i Sverige, der en rekke asylmottak er blitt satt i brann de siste ukene. I forrige uke meldte Dagens Nyheter at brannene har ført til at svenske forsikringsselskaper allerede har begynt å si opp avtaler for asylmottak.

Ordfører etter asylbranner: – Vi skal aldri la de brune krefter vinne

Direktør Tor Brekke i Hero, en av de største operatørene av asylmottak i landet, mener staten må ta grep dersom den storstilte etableringen av nye asylmottak skal la seg gjennomføre.

– Det er for så vidt bra at det blir stilt strenge krav til brannsikkerhet. Men med den situasjonen vi har i dag, er resultatet at UDI går glipp av mange potensielle mottak. De siste par månedene er det blitt mye vanskeligere å få forsikring, sier Brekke.

Mohamed bodde i huset som brant: Våknet til av at huset brant på 18-årsdagen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder