Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson berørt av Glenn Kenneths historie: Eriksson:- Tilbudet burde vært bedre

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson mener samarbeidet mellom NAV og fengslene må styrkes.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Jeg blir berørt når jeg leser historien om Glenn Kenneth. Den forteller meg om et menneske som har gjort noen feil valg i livet, men som også har møtt mange tøffe og nesten umulige hinder, sier Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson til VG.

– Samtidig kan man aldri legitimere hans kriminelle handlinger, det vil jeg aldri gjøre. Men jeg får vondt inni meg, jeg blir lei meg og trist når jeg ser dette håpløse og vanskelige livet.

Denne helgen forteller VG historien til Glenn Kenneth Andersen, som er kriminell og rusmisbruker. Andersen har vært inn og ut av fengsel i hele sitt voksne liv. Eriksson erkjenner at det i dag ikke er et tilstrekkelig tilbud for denne gruppen.

Tette sikkerhetshullene

– Jeg skjønner den fortvilte situasjonen han er i. Vi vet også at mange kommuner sliter med å få i stand et godt tilbud til rusmisbrukere, deriblant Oslo kommune.

– Tilbudet burde vært bedre, og derfor har Høyre-Frp-regjeringen varslet en opptrappingsplan på rusfeltet. Innen 2020 skal vi bruke 2,4 milliarder mer for å bedre tilbudet for de som lever i et rushelvete, sier statsråden.

Samme dag som Glenn Kenneth slapp ut av fengsel, 7. oktober 2013, presenterte Norges nye statsminister Erna Solberg den nye regjeringsplattformen. Regjeringen lovet da å tette sikkerhetshullene for de som sliter med rus og psykiatri. To år senere kommer Eriksson med samme lovnad.

– Hva har dere fått til på disse to årene?

– Vi har etter mitt skjønn kommet et godt stykke på vei. Som arbeids- og sosialminister har jeg et betydelig ansvar for å tette disse sikkerhetshullene, sier Eriksson, og peker blant annet på at helseministeren har innført fritt behandlingsvalg for rusmisbrukere, kortere ventetider og at regjeringen har presentert en ny boligsosial handlingsplan.

– For dårlig samhandling

– Tror du denne gruppen selv har opplevd endring i løpet av to år med en Høyre-Frp-regjering?

– På sikt håper jeg at de vil gjøre det. Og så er det litt opp til dem selv også, for vi kommer aldri unna det faktum at de må ville det selv, sier Eriksson.

HOS NAV: Glenn Kenneth Andersen (45) mener at han ikke får tilstrekkelig hjelp. Foto: Annemor Larsen , VG

– Men vil du det selv så skal du også få merke at det er flere trygge mennesker rundt deg, som kan hjelpe. Poenget mitt er at vi nå er i gang med et politisk taktskifte for å sørge for at flere rusavhengige skal bli tatt på alvor.

Arbeids- og sosialministeren mener at samhandlingen mellom de ulike etatene er for dårlig i dag.

– Må komme ut til bolig

– Vi ser at mange blir stående og stange i forskjellige byråkratier. Derfor er vi nå igang med at flere ministre jobber sammen om disse spørsmålene, det er helt avgjørende for at vi skal kunne se helheten i tjenestetilbudet, sier Eriksson.

Han mener samarbeidet mellom NAV og fengslene må styrkes.

– Man må tidligere inn til de innsatte og starte løpet med kommune og NAV, man må samarbeide med politi og kanskje også helsevesen. Når man kommer ut og skal bosettes må man bli møtt av noen fra rusteamet og ha et tverrfaglig team rundt seg. Når man blir overlatt til seg selv er sannsynligheten for å falle tilbake mye større.

Eriksson hevder regjeringen nå er igang med å bedre tilbudet, slik at det ikke skal glippe mellom de ulike tjenestene:

– Vi jobber på bred front, hvor flere statsråder er involvert i dette arbeidet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder