I ferd med å bli klimaversting - men bidrar også positivt

Mobilbruken din krever nå like mye strøm som kjøleskapet ditt

Vår mobil- og databruk fører snart til mer klimaforurensing enn alle verdens fly. Bruken av mobilen er blitt en klima-utfordring.

Artikkelen er over fire år gammel

– Med normal app-bruk på din iPhone bruker du nå mer strøm daglig enn det kjøleskapet ditt bruker hjemme per dag, sier seniorrådgiver Runa Haug Khoury i Bellona.

Fly

De skal sammen med Innovasjon Norge bruke klimakonferansen i Paris til å løfte frem en relativt ukjent klimaversting: Vårt moderne mobil- og dataliv.

Aktuelt: Her forsvinner den norske vinteren med Paris-fiasko

En studie som Global e-sustainability (GeSI) har laget, viser at datatrafikken har eksplodert og at den vil utgjøre 2,3 prosent av de globale klimautslippene i 2020.

– I dag står flytrafikken i verden for to prosent, så det vil ikke ta lang tid før verdens enormt raske digitalisering vil føre til mer forurensing enn verdens flytrafikk, sier Haug Khoury.

VI ER PÅ NETT HELE TIDEN: Administrerende direktør Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge (t.v) og seniorrådgiver Runa Haug Khoury i Bellona viser frem en en potensiell klimaversting; din mobil bruker nå mer strøm enn kjøleskapet ditt. Foto: Trond Solberg , VG

– Forklar hvorfor strøm til mobiler og datamaskiner er like klimauvennlige som fly?

– Energi må skapes og det skjer gjennom ulik kraftproduksjon, inkludert fra forurensende kullkraftverk og olje. For å prosessere og lagre dataene, kreves enormt store datasentre, som nå blir bygd over alt i verden. De bruker svært mye kraft. Et stort datasenter kan i dag bruke like mye strøm som Bergen by.

Innovasjon Norge

Administrerende direktør Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge sier flere internasjonale selskaper har banket på.

– Ja, flere internasjonale aktører vurderer Norge. Innovasjon Norge jobber på heltid med det norske tilbudet for disse aktørene, sier hun:

– Norge er et av veldig få land i verden med et stort og voksende overskudd av vannkraft. Dette er et fantastisk fortrinn mange av oss ikke er klar over. Den norske vannkraften er sikker og stabil, det norske kraftnettet er robust og moderne, og vannkraften forventes å være billig i mange år fremover. Dette ser de internasjonale aktørene, og derfor kommer de til oss, sier Traaseth.

– Tre giganter vurderer Norge

– Jeg kan ikke si hvem, men tre store globale selskaper vurderer i disse dager om de skal etablere gigantiske datasentre i Norge. Men vi har sterk konkurranse fra våre naboland, bekrefter spesialrådgiver Per Morten Hoff i IKT Norge.

– Og regjeringens forslag om å redusere elavgiften for slike lagre fra 14 øre til 0,48 øre, er en svært god nyhet, som vil gjøre det enda mer attraktivt å velge Norge, sier han.

Haug Khoury sier det ikke er uten grunn at Apple og Facebook nylig har etablert gigantiske datasentre i Danmark og Sverige.

– Når bransjens egne pionerer, som Google, Apple, og Microsoft forplikter seg til å drifte sine skytjenester på nettopp ren kraft, står vi ovenfor en matte som ikke går opp. Boston Consulting Group anslår at det vil bli bygget 60 nye storskala datasentre i Vest-Europa innen 2020. Norge kan derfor spille en stor rolle de neste årene og ta en viktig industriell posisjon, sier hun.

Siste nytt: India vil ikke la seg herse med i Paris

Ørsmå duppeditter og gigantforbruk

Forskningsleder og professor Carlo Aall ved Vestforsk har sett på hvordan ørsmå duppeditter kan bli til gigantisk energiforbruk:

– Det vi ser nå, er at digitalsektoren eksploderer, og de store datalagrene krever nå samlet en energi som er på 3–4 prosent av verdens forbruk, altså mer enn flytrafikken. Litt avhengig av energikilden, utgjør dette en klimabombe, sier han.

– Nå reklamerer jo Norge for at datalagrene kan legges her til lands med fornybar vannkraft som energikilde, men også dette vil jo ta av den totale energiproduksjonen. Og den vil i fremtiden være begrenset. Og selv om det kommer en teknisk utvikling med mer effektive datalagringer, viser all historie at slike effektiviseringer bare øker energibruken – ja, mangedobler den. Energibruken blir altså ikke redusert, og snart kommer nye nyvinninger som nanoteknologien – og vil kreve enda mer energi, sier Aall.

– Vi kan ikke stole på at økonomisk vekst og effektivisering skal redde oss. Fremtiden vil være et fornybarsamfunn som er et lavenergisamfunn, sier han.

– Kan redde kloden

Men mobilen kan også bidra positivt:

Skal vi redde kloden fra en ekstremt kostbar eller direkte ødeleggende global oppvarming – kan duppeditter og smartelefoner bli et sentralt virkemiddel. Det mener klimaprofessor Helge Drange.

Aktuelt: Disse byene kan forsvinne

– Fremtiden vil innebære at vi ikke bare har noen få giganter som leverer elektrisk kraft til hele samfunnet. Nei, vi vil ha strømprodusenter nesten i hvert hus, med solcellepaneler eller varmefangere på taket, ofte vil dette ligge som faste elementer i nye bygg. Mange vil ha egne batterier i huset til å lagre energi fra egenproduksjonen sin. Og det hele vil gjerne bli styrt og overvåket fra flere duppeditter ala smarttelefoner, sier han.

Han peker på at energieffektivisering vil bli mye viktigere i fremtiden – alle, også industrien, vil nøye overvåke og vurdere sitt forbruk av energi:

- Nye bygg vil bli nullenergibygg – eller gjerne plussbygg, bygg som rett og slett leverer netto energi, som kan omsettes.

.

50 milliarder dingser

Her er noen fakta Bellona og Innovasjon Norge vil legge frem i Paris.

** Datamengden i verden dobler seg hver 18 måned.

** 50 milliarder «dingser» vil være koblet til nettet i 2020.

** Datasenteret er den digitale økonomiens basisinfrastruktur. Alt man gjør på en PC eller smarttelefon, er innom et datasenter. I datasenteret prosesseres og lagres dataene.

Aktuelt: Bill Gates blar opp i Paris

** Ciscos Global Cloud Index (GCI) anslår at datasenterindustriens aktivitet vil tredobles i perioden 2013-18. Innen 2018 ventes 76 prosent av all datasentertrafikk å komme fra såkalte skytjenester.

** Skytjenestenes popularitet har økt voldsomt de siste årene. Å plassere sine IT-tjenester i «skyen», har blitt et velkjent begrep.

– Men «skyen» er ingen sky. Den er i praksis digre serverparker, datasentre, som sluker strøm. Serverne skal driftes og kjøles. Dette gjør datasentre til svært kraftkrevende anlegg. Går de på skitten kraft, skaper de store utslipp, sier Haug Khoury.

Les: Håp om gjennombrudd i Paris

Vennesla

– Dette gjør datasentre til en av de store klimautfordringene som det snakkes lite om: Datasentre kan bli det digitale samfunnets klimabombe. Vi reiser derfor til Paris for å få fokus på denne grønne skyen. Vi mener verdens voksende datamengder må driftes på fornybar kraft og at Norge må legge til rette for at de etableres i Norge. Vi snakker om mange tusen arbeidsplasser, sier Haug Khoury:

Hun viser til at man er i gang:

– Bulk Infrastructure sin storsatsning «N01 Campus» på Vennesla er et bilde på fremtidens datasenterløsning. Bulk vil lansere dette internasjonalt i Paris.

Aktuelt: Åtte spørsmål og svar om Paris-møtet

Paris-vinduet

– Jeg reiser til Paris neste uke sammen med en gruppe utvalgte norske næringslivsaktører. Felles for dem er at de har en sterk bærekraftprofil som vil være et viktig konkurransefortrinn framover, sier Traaseth.

– Målgruppen er beslutningstakere innen industri- energi- og IKT-politikk. Europas energisystemer vil være under press dersom klimamålene skal nås. Store mengder fossil kraft må fases ut og erstattes av fornybar. Det vil være en utfordring at store datasentre spiser stadig mer av denne kraften, som Europa trenger for alle andre formål. Vi må få frem fornuften i å legge slike datasentre til Norge, der kraften produseres, og ikke i enden av lange eksportkabler med store energitap på overføringen.

Les også

 1. Håp om gjennombrudd på klimamøtet i Paris

  Tilnærming mellom USA og Kina og billigere grønn teknologi øker sjansen for et historisk gjennombrudd på klimatoppmøtet…
 2. Dette må du vite om klimatoppmøtet i Paris

  Verdens klimafremtid ligger på bordet under FNs klimatoppmøte i Paris.
 3. Aktivisten og industrisjefen med felles krav til Paris: Vil gi EU gigantlager i Nordsjøen

  Nå går miljøaktivist Frederic Hauge og NHO-topp Stein Lier-Hansen sammen og fremmer felles krav før klimatoppmøtet i…
 4. Titusener marsjerte mot klimaendringer jorden rundt

  Demonstranter over hele verden marsjerte lørdag for legge press på verdens ledere før klimatoppmøtet i Paris.
 5. Jernring rundt klimamøtet i Paris

  Flere tusen soldater og politifolk skal sikre klimatoppmøtet i et terrorpreget Paris.
 6. Bonde om Ernas prompeutspill: – Total mangel på kunnskap

  Statsministeren mener at norske kuer promper for mye. Nå reagerer bøndene: – Dette er en illeluktende avsporing!
 7. Norsk drama før Paris-toppmøtet: SV-Heikki ber Sundtoft gå av

  SVs klimapolitiske talsmann, Heikki Holmås, ber klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) ta sin hatt og gå.
 8. Ny temperaturrekord i oktober

  Den globale temperaturen forrige måned var den høyeste som noen gang er målt i oktober.
 9. Slik blir din teknologiske hverdag

  LONDON (VG) Om noen år får du neppe kjøpt nye kjøleskap som ikke kan fortelle deg hvilke matvarer du har stående når du…
 10. Datalagring

  Arbeidet med å lage en felles europeisk praksis for lagring, sletting og sikring av tele- og kommunikasjonsdata, er…
 11. 1 av 5 har kommet over i motgående  kjørefelt

  Tjue prosent oppgir at de er kommet over i motsatt…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder