Tar imot flere enn EU-landene under EU/Tyrkia-avtalen

ÅPNER GRENSEN: Sylvi Listhaug, her på Pozzalloo Hotspot på Sicilia tidligere denne uken, fremskynder mottak av kvoteflyktninger fra Tyrkia slik at Norge troner på toppen av EUs liste over land som bosetter under Tyrkia-avtalen. Foto: Terje Bringedal VG

Norge åpner grensen for 600 Syria-flyktninger fra Tyrkia

Regjeringen strekker seg lenger enn EU-landene for å oppfylle den omstridte bytteavtalen om flyktninger med Tyrkia. Norge henter nå 150 syriske flyktninger fra Tyrkia, av totalt 600 som regjeringen vil ønske velkommen i år.

Artikkelen er over tre år gammel

Mens innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) flagger at den norske innvandringspolitikken må bli av de strengeste i Europa, går regjeringen samtidig langt i å ta unna kvoter som EU har forpliktet sine medlemsland til å gjøre.

– Norge er blant landene i Europa som relativt sett har meldt inn størst kvote for syrere fra Tyrkia, opplyste europaminister Elisabeth Aspaker (H) til Stortingets Europautvalg i et møte onsdag.

ORIENTERTE STORTINGET: Elisabeth Aspaker (H) er europaminister i Høyre-Frp regjeringen. Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

– Vi vil allerede før sommeren gjennomføre en uttakskommisjon med mål om å ta ut 150 personer, la Aspaker til.

Les også: Listhaug i Italia – frykter økt migrasjonspress

Fikk Frp-kritikk

Ifølge møtereferatet fra Europautvalget, som Stortinget har publisert torsdag ettermiddag, var Christian Tybring-Gjedde (Frp) den eneste som stilte seg kritisk til at Høyre/Frp-regjeringen gjør dette uttaket:

– Jeg kan ikke huske at dette har vært diskutert noe sted, verken i regjeringspartiene eller noe annet sted i Stortinget, men regjeringen slutter seg til dette før EU-landene slutter seg til det. Vi har tatt imot så mange flyktninger så langt, relativt sett i forhold til vår befolkning, noe statsråden sikkert er klar over. Hvorfor skal vi da være først ute med å ta imot flest mulig syrere fra Tyrkia, sa Tybring-Gjedde, ifølge det stenografiske referatet.

Åpner for 600

Marit Berger Røsland (H), som er statssekretær for Sylvi Listhaug (Frp), bekrefter overfor VG at regjeringen har meldt inn til EU at Norge kan ta imot 600 syriske flyktninger fra Tyrkia under avtalen med EU, i løpet av 2016.

Hun presiserer imidlertid at dette ikke er en ny kvote, men er innenfor rammen på 3000 kvoteflyktninger som Norge skal motta i 2016, og som Stortinget vedtok i asylforliket våren 2015.

– Erklæringen fra EU og Tyrkia har vært et viktig tiltak for å få kontroll over den irregulære tilstrømninger av flyktninger til Hellas. EU har tatt mange grep for å oppfylle sin del av dette. Når vi likevel skal ta ut 600 syriske kvoteflyktninger fra Tyrkia i år, vurderte vi om vi kunne fremskynde dette uttaket. Det har vi klart å få til, og har klargjort for at 150 kan komme før sommeren. Endringen er altså tidspunktet, sier Marit Berger Røsland.

– Hvorfor er Norge så tidlig ute i forhold til mange EU-land?

– Alle land må forsøke å bidra om denne skal bli en avtale som gjennomføres. Vi har derfor meldt inn til EU at vi kan ta en kvote raskere. Det er riktig at vi ligger høye, men det har også vært et press fra EU om å få avtalen gjennomført, og vi kommer ikke videre uten at land bidrar, sier statssekretæren.

Washington Post: – Sylvi Listhaug er «en av Europas Donald Trumps»

Tyrkia-avtalen

I avtalen fra 18.mars i år, har EU forpliktet seg til å gjenbosette inntil 72.000 syriske flyktninger fra Tyrkia, under avtalen som sier at EU skal ta imot en syrisk flyktning for hver flyktning som Hellas kan returnere til Tyrkia.

Da denne avtalen ble inngått i mars i år, stoppet den illegale flukten i elendige båter over Egeerhavet omtrent helt opp. Da hadde NATO rykket inn i Egeerhavet med sin Middelhavsflåte for å bekjempe menneskesmugling.

Samtidig hadde EU sagt seg villig til å yte Tyrkia flere milliarder euro i økonomisk støtte, og åpnet for visumfri adgang for tyrkiske statsborgere til EU, på nærmere angitte vilkår.

Husker du denne: NATO vil sende båtflyktninger tilbake til Tyrkia

Norge hjelper EU

At Norge vil ta imot 150 flyktninger allerede før sommeren, er en god nyhet for EU, som har slitt med å få medlemslandene til å etterleve unionens forpliktelse overfor Tyrkia.

Les også: Flyktningstrømmen til Italia øker

Inntil 15.mai, som er de ferskeste tallene VG har fått fra EU-kommisjonen, hadde Sverige tatt imot 55 flyktninger fra Syria. Tyskland hadde tatt imot 54 flyktninger, Nederland 52, Finland 11 og Litauen hadde tatt fem flyktninger.

19 av EUs 28 medlemsland har til nå sagt seg villig til å åpne for gjenbosetting fra Tyrkia. Medregnet de 600 som Norge skal ta imot, har EU fått tilsagn om 12 200 plasser.

I midten av mai la EU-kommisjonen til grunn at 1900 flyktninger ville bli hentet fra Tyrkia til Europa mellom mai og juli. Norge tar altså alene 150 av disse, eller nær åtte prosent. Til sammenligning har utenforlandet Norge et folketall tilsvarende én prosent av innbyggertallet i EU.

Les også: Vil at EU behandler alle asylsøknader

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder