FRA KVELDENS SENDING: F.v. Preben Fjell, Dennis Vareide og Sondre Mogård, tre av guttene i selskapet Rakkerfilm. Her har Mogård akkurat drukket melk blandet med Red Bull, etter å ha blitt utfordret av seerne.
FRA KVELDENS SENDING: F.v. Preben Fjell, Dennis Vareide og Sondre Mogård, tre av guttene i selskapet Rakkerfilm. Her har Mogård akkurat drukket melk blandet med Red Bull, etter å ha blitt utfordret av seerne. Foto:Skjermdump,Rakkerfilm

Norske Prebz og Dennis er YouTube-stjernene alle under 18 har hørt om

YouTube-kanalen til Preben Fjell og Dennis Vareide har 3 millioner visninger i måneden. Lørdag samlet de inn 300.000 kroner til Kreftforeningen.

INNENRIKS

Guttas innsamlingsaksjon til kreftsaken lørdag førte til at nettsidene til Kreftforeningen krasjet på grunn av stor pågang.

  • Cathrine Ekehaug
Publisert: Oppdatert: 30.11.14 01:33

Er du over 25 år er sannsynligheten stor for at du aldri har hørt om dem, men Preben Fjell og Dennis Vareide er faktisk Norges nye superkjendiser.

Lørdagens innsamlingsaksjon skjedde ved at de gjorde ting de elsker: Spille spill og tøyse mens tusenvis av fans ser på live.

– Hva er det egentlig dere har gjort i dag?

– Vi har kjørt en 12 timers direkte kringkasting basert på at vi spiller forskjellige spill mens vi snakker til og underholder dem som ser på. Dette har vi gjort for å samle inn penger til Kreftforeningen. Det gjorde vi i fjor også, og vi vil prøve å gjøre dette til en tradisjon, sier Dennis Vareide.

Da sendingen skulle avsluttes klokken 22.00 ante de ikke om de hadde nådd målet på 300.000 kroner eller ikke. Innsamlingssiden Prebz og Dennis mot kreft hos Kreftforeningen var lenge nede på grunn av flere tusen fans som samtidig oppdaterte nettsiden for å se hvor stor summen var blitt.

Litt etter klokken 22 tvitret Kreftforeningen at 300.000 var kommet inn på kontoen.

– Det er 297.000 kroner så langt, men innsamlingen kommer til å gå til i morgen og mandag så vi forventer at det går over 300.000. Det er langt mer enn vi trodde, vi skulle prøve på 100.000, kanskje 150.000 hvis vi var flinke, sier Vareide.

– Hvem er det som har gitt penger?

– Fansen vår, som er barn og ungdom fra 17 år og nedover men også noen eldre. Vi har fått meldinger fra folk som har overtalt foreldre og lignende til å donere penger.

– De eldre har ikke skjønt det ennå

I to år har disse gutta laget underholdning av å spille spill mens andre ser på, via deres konto Prebz og Dennis på streamingtjenesten Twitch. Fenomenet heter «Let's Play», og er kort fortalt et videoopptak av et spill, hvor spilleren også kommenterer spillet underveis.

I sommer ble svensken Felix Kjellberg, best kjent som «PewDiePie», størst i verden på YouTube, etter at han passerte 12 millioner følgere. Han har også blitt kjent etter å ha lagt ut korte videosnutter av seg selv, hvor han spiller forskjellige dataspill.

Denne underholdningsformen vokser og vokser, og YouTube-kanalen til Prebz og Dennis har over 100.000 abonnenter, og over 3 millioner visninger i måneden.

– De som er 17 år og yngre lever i en helt annen verden enn resten av befolkningen. Det er som rock & roll på 50-tallet, de som er eldre har ikke skjønt det ennå. Det er en helt ny medieverden for dem som er under 18. De ser ikke på TV lengre, de ser på livestream eller YouTube, forklarer Vareide.

Utfordres til stunts

I løpet av lørdagen har de først hatt vanlig livestream med spilling, i tillegg til en post kalt Lørdagskos, som er deres mest populære show. Lørdagskos går ut på at seerne gir gutta utfordringer som de må gjennomføre.

– Vi blander inn så mye humor som vi får til. Vi har farget håret til hverandre, vokset beina og sånt når vi har nådd visse mål.

Utenom hovedpersonene Preben og Dennis består selskapet Rakkerfilm av Ruben Vareide og Sondre Mogård. De tre førstnevnte er fulltidsansatte, mens Sondre fortsatt er student og jobber deltid.

– Hvorfor akkurat Kreftforeningen?

– Vi har flere familiemedlemmer som har dødd av kreft, så det er en sak som står oss nær. Vi vet også at det er en viktig sak for mange andre også, sier Vareide.

Rita Vareide er moren til to av guttene, Dennis og Ruben. Hun sier til VG at hun er kveld svært stolt av guttene sine.

– Ja, jeg er mektig stolt av dem i dag. Det tiltaket de har gjort i dag gjør meg rørt. De har jobbet lenge med det på forhånd. Jeg var nede der en tur i dag, og det ligger mye arbeid rundt dette. At de gjør dette, at de bruker det de jobber med for å samle inn penger til kreftsaken er fantastisk, sier hun på telefon til VG.

Her kan du lese mer om