SKJERP DERE: Skuespillerinne Kari-Ann Grønsund (62) mener bestemødre som gir barnebarna mye kosemat, må skjerpe seg. Foto: FRODE HANSEN/VG

Kjendisbestemor reagerer på besteforeldres kosemat til barnebarna: - Dette er ikke noe vi bestemødre bør få på oss

Kari-Ann Grønsund synes det er flaut at bestemødre gir barnebarna mye kosemat slik at de blir tykke.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Skuespillerinne Kari-Ann Grønsund (62), kjent blant annet fra Barne-TV og Olsenbanden Jr.-filmene, holder ikke noe tilbake når VG spør henne hva hun synes om at barn blir tykkere hos bestemor.

- Dette er skremmende, og jeg må bare si fy, fy til bestemor. Dette er flaut og ikke noe vi bestemødre bør få på oss. Vi vil ikke ha fete barnebarn, sier Grønsund til VG.

VG skrev mandag at små barn som blir passet av besteforeldrene kan ha en tung fremtid i møte.

- Det er ofte besteforeldrenes privilegium å slippe å oppdra barn. Mange nyter gleden av å kunne skjemme bort barnebarna, men noen ganger kan det bli veldig feil i matveien, sa overlege Rønnaug Ødegård ved barne- og ungdomsklinikken ved St. Olavs Hospital og Senter for sykelig overvekt i Helse Midt-Norge til VG.

Flere norske barn er overvektige, noe som bekymrer Folkehelseinstituttet.

Vil ikke ødelegge sunne matvaner

Grønsund tror mer kunnskap kan være løsningen.

- Bestemødre bør gå på kurs for å lære mer om kosthold slik at vi unngår dette.

Selv er hun streng med sitt barnebarn på 16 måneder og følger foreldrenes regler.

- Det blir nok noe kos, men jeg vil ikke på noen måter ødelegge barnets videre sunne matvaner.

- Besteforeldre har ansvar

- Foreldre har nok ikke noe mot at barna får litt ekstra om de er hos besteforeldrene, men når det gjelder mat skal man være streng.

Hun har imidlertid forståelse for at bestemødre ønsker å gi barna litt ekstra kos i form av mat og godteri.

- Det kan være et stressmoment som gjør at de prøver å belønne barnet fordi det er den enkle måten å for eksempel få dem til å være rolige på. Det er ofte en enkel utvei.

Hun mener utviklingen hvor stadig flere barn og unge blir overvektige, er skummel.

- Det er helt forferdelig og utrolig synd for barna. Tykke barn er vondt å se, fordi man vet mange blir mobbet og ikke har det godt. Alle har et kjempeansvar når det gjelder kosthold og barn, og det gjelder også besteforeldrene.

- Ruller ikke vuggen og spiser rømmegrøt

SKEPTISK: NRK-programleder og forfatter Ellen Åse "Toppen" Bech Langballe (74) mener de norske ekspertene beskriver en generasjon tilbake, og ikke dagens bestemødre. Foto: Håkon Langballe


NRK-programleder og forfatter Ellen Åse «Toppen» Bech Langballe (74) er i oktober aktuell med boken «Kule farmor og supre mormor». Med innskutte anekdoter og morsomme assosiasjoner forteller Toppen Bech om sitt liv med sine tre barnebarn på fire, seks og åtte år.

Hun mener vi må enda en generasjon tilbake for å se trenden hvor bestemødre feter opp barnebarna.

- Før trodde mange at barna ble mer lykkelige om de puttet mer mat i dem og man var nok mindre bevisst over kosthold. Husk at bestemødre nå går i olabukser og har ikke en grå knute i nakken, ruller på vuggen og spiser rømmegrøt.

Hun har nylig hatt barnebarna på besøk i en uke og innrømmer at hun har noen synder når det gjelder å skjemme bort barna med mat.

- Hver morgen setter vi oss ned og spiser to Gjende-kjeks hver med melk til før vi spiser frokost. Er det en veldig kald dag, hender det også vi tar en kopp kakao, og det er nok vår største utskeielse. Men det er klart det er godteri på lørdager. Nå på sommeren er det også kanskje litt lettere å gi barna litt saft når det er varmt og vi steker kanskje litt mer vafler.

Fordømmer godteriet

Hun mener hun har god oversikt over hva mat inneholder og hva som ikke er bra for barna å få for mye av.

- Flere bestemødre slanker seg nå enn før, og jeg er veldig opptatt av at det ikke snakkes om slanking når barna er til stede. Det er også grenser for hva man kan få til når man har barnebarna litt innimellom. Hadde man gitt mye ekstra over tid, kunne man jo tenke seg at det kan få konsekvenser.

- Det som er forferdelig er alt godteriet vi nærmest omringes av overalt. Det at man alltid må si nei fordi det tilbys overalt, er slitsomt. Mine barnebarn har skjønt at det ikke nytter å mase.

Tror mange bestemødre er forsiktige

Skuespiller Anne Marie Ottersen (64) sørger for at barnebarna får i seg mat før søtsaker.

KLARE OVER KONSEKVENSER: Skuespillerinne Anne Marie Ottersen (64) tror flere bestemødre er klare over konsekvensene av å gi barna for mye mat. Foto: FRODE HANSEN/VG


- Jeg har fem barnebarn, og tre av dem er tynne som streker. Selv lever jeg sunt, og for å si det sånn er det ikke noe stort problem at det blir for mye god mat i vår familie. Jeg synes gjerne de kunne spist mer. Men barna får mat først, og så is. De får ikke mye sjokolade. Det blir det mest av til jul og påske.

- Hva tenker du om denne debatten om at bestemødre gjør barna feitere?

- Jeg synes det er OK at vi snakker om alt mulig, men jeg tror veldig mange har hørt om dette før. Man vet hva man må gjøre og ikke. Det er jeg overbevist om.

Hun tror mange bestemødre er forsiktige, sammenliknet med før.

- Da jeg var liten skulle man bare dytte i folk mat. Sånn er det ikke lenger, da mange er klar over farene. Noen familier har kanskje vaner som er dårlige, men jeg tror veldig mange er klar over hva som er bra og dårlig mat.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder