Kristin-saken: Angriper sikring av DNA-spor

BORGARTING (VG) Forsvarer Brynjar Meling har startet angrepene på oppbevaringen og sikringen av neglene til Kristin Juel Johannessen, der det ble påvist DNA.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Da rettsmedisiner Per Hoff-Olsen vitnet for retten i dag, fikk han en rekke spørsmål om hvordan de sikret og oppbevarte neglene under obduksjonen av 12-åringen i 1999.

Det var på neglene fra Kristins venstre hånd at det i 2015 ble funnet DNA fra Henning Hotvedt (39) som nå er tiltalt for drapet.

– På den tiden sikret vi prøver fra neglene ved at de fysisk ble klippet. Jeg brukte en ren saks og klippet av neglerendene. Da holder man en lynlåspose under, slik at neglene ikke kommer i kontakt med noe. Lynlåsposene lukkes og merkes av oss, sa Hoff-Olsen.

OPPSUMMERING: Her er de viktigste bevisene i Kristin-saken

– Ingen forsegling?

Deretter ble posene båret opp til oppbevaring på Rettsmedisinsk institutt, frem til de ble sendt tilbake til Larvik politidistrikt et års tid senere.

– Det er ikke noen forsegling utover lynlåsen? spurte Meling. – Nei

– Så hvem som helst kan åpne og lukke den uten at det brytes en forsegling? spurte forsvareren.

– Ja, bortsett fra at den ble båret rett til laboratoriet, svarte Hoff-Olsen. – Ja, men det er 17 år siden. Takk, avsluttet Meling.

Statsadvokaten viste også retten et bilde av lynlåsposen fra 2015, da de ny prøvene ble tatt. Den viste den samme merkingen som Hoff-Olsen skrev i 1999.

Les også: Kan ikke dokumentere oppbevaring av beslag

Døde av kvelning

Obduksjonen viste flere både større og mindre skader på Kristin.

– På halsen fant vi en rekke overfladiske sår og underhudsblødninger. Hun hadde også en rekke mindre risp og skader på begge sider av kroppen. De kan passe overens med press eller friksjon fra sagflis og skogbunnen der hun ble funnet, sier Hoff-Olsen.

Les også: Kristins badedrakt var skåret eller klippet over

Rettsmedisinerne konkluderte med at dødsårsaken var kvelning etter vold mot halsen.

– Det ble funnet tegn til vold mot halsen som antas å ha forårsaket døden. Punktformede blødninger flere steder tyder også på det samme, sa Hoff-Olsen.

Han mener at Kristin kan ha kjempet mot livet i flere minutter mens gjerningsmannen kvalte henne.

Hoff-Olsen konkluderte med at det ikke er noen åpenbare tegn til seksuelt misbruk, men det kan heller ikke utelukkes.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder