Forsvarer: – Må finnes en annen forklaring på hvordan DNA har havnet på Kristin

BORGARTING (VG) Henning Hotvedt (39) nektet for å ha drept den 12 år gamle jenta i august 1999 da rettssaken startet i dag.

Artikkelen er over tre år gammel

Etter at retten var blitt satt og juryen valgt ut, spurte dommer Mette Trovik om Hotvedt erklærte seg skyldig i drapet på Kristin Juel Johannessen.

– Nei, svarte han.

Han svarte rolig og tydelig på Troviks spørsmål, og hørte uttrykksløst på da statsadvokat Alf Martin Evensen leste opp den alvorlige tiltalen.

Under sitt innledningsforedrag, understreket forsvarer Brynjar Meling at de vil stille spørsmål ved om DNA fra Henning Hotvedt kan ha havnet på den drepte jentas negler ved smitte eller overføring.

DREPT: 12 år gamle Kristin Juel Johannessen ble funnet drept i Hedrum i Larvik i 1999. Foto: Privat

– Ettersom tiltalte har forklart at han aldri har møtt Kristin eller vært på dette åstedet på mange år, har jeg skjønt på forsvaret at vi må se på mulighetene for at hudrestene hans har kommet på neglene hennes på en annen måte. Derfor har vi stevnet alle som har hatt befatning med disse neglene siden obduksjonen i 1999, sier statsadvokat Evensen.

LES OGSÅ: - Politiet vet ikke hvor de oppbevarte bevisene i Kristin-saken

Tydelig preget drapstiltalt

Hotvedt ankom retten ved 08.58-tiden. Familiefaren var tydelig preget og kikket rundt på det store presseoppbudet. Den drapstiltalte 39-åringen sitter på benken foran Kristins familie, rett foran Roar Juel Johannessen.

Også familien var tydelig preget av å sitte i retten, som endelig skal avgjøre hvem som drepte Kristin for 17 år siden.

Kristins far har tidligere fortalt VG om kampen sin for å løse drapet på datteren.

– Uvanlig tiltalebeslutning

– Dette er en uvanlig tiltalebeslutning. Jeg vil be dere huske at vi skal gjøre en helt ny vurdering av bevisene i straffesaken, begynte statsadvokat Alf Martin Evensen sitt innledningsforedrag.

DRAPSTILTALT: Henning Hotvedt (39) er tiltalt for drapet på Kristin Juel Johannessen. Foto: Privat

Statsadvokaten gikk kort gjennom sakens historikk, og hvordan Hotvedt ble dømt i Larvik herredsrett. Det viktigste beviset var et hårstrå som ble funnet ved åstedet,som måtte stamme fra en person i Hotvedts familie.

– Før ankesaken kom opp for lagmannsretten viste ytterligere undersøkelser at hårstrået stammet fra en kvinne. Påtalemyndigheten mistet beviset som knyttet ham til selve åstedet og de andre bevisene ble ikke ansett som sterke nok til at påtalemyndigheten var overbevist om at Hotvedt var skyldig, sa Evensen.

Han fortalte også om hvordan man i 2015 undersøkte Kristins negler på nytt, etter at de hadde blitt klippet under obduksjonen. Der fant man DNA fra to personer: Kristin selv og Henning Hotvedt.

– Dersom det er full overensstemmelse mellom Henning Hotvedts DNA og DNA-et som er funnet under hennes negler, så må det finnes en annen forklaring enn at det er avsatt der av en drapsmann under drapshandlingen, sier forsvarer Meling.
Han opplyser at de vil stille spørsmål om hvordan fingerneglene er oppbevart og hvorvidt det har skjedd smitte eller forurensing.

Kristins foreldre: Håper å få satt et endelig punktum

Stor leteaksjon

Saken startet for politiet torsdag 5. august klokken 21.15. Da ringte Roar Juel Johannessen til politivakta og fortalte at Kristin aldri hadde kommet frem til badeplassen der hun skulle møte en venninne. Da hadde familien allerede lett etter henne i to timer.

Det ble satt i gang en stor leteaksjon, og rundt klokken 23 fant man sykkelen og hjelmen til Kristin, og ryggsekken der hun hadde klærne sine.

– Dette ble funnet ved en lite trafikkert sti som starter ved en garasje og går videre inn i skogen, sa statsadvokaten.

Rundt 30 meter inne i skogen fant politiet Kristin drept. Det ble konstatert at hun var blitt kvalt.

– Fire vitner har sett en crossmoped stående ved denne garasjen, sier statadvokaten.

Han vil knytte disse observasjonene til den såkalte Lågendalsmannen, som politiet tidlig blinket ut som en mulig gjerningsmann. Statsadvokaten mener at denne mannen er identisk med Henning Hotvedt.

Bakgrunn: Her er bevisene i drapssaken

Historisk sak

Rettssaken, som startet i Borgarting lagmannsrett i dag, er historisk. For første gang i Norge er en person tiltalt på nytt i en sak etter først å ha blitt frifunnet.

Tiltalte Henning Hotvedt (39) ble dømt for drapet på Kristin Juel Johannessen (12) for 15 år siden, men da et sentralt hårbevis viste seg å stamme fra en kvinne, valgte påtalemyndigheten å trekke saken før anken skulle opp i lagmannsretten. Hotvedt ble da en fri mann.

Ved hjelp av moderne DNA-teknikk fikk politiet i fjor treff på profilen til Henning Hotvedt da de undersøkte en sporprøve som var sikret fra neglene til Kristin. Han ble da tiltalt på nytt etter at gjenopptagelseskommisjonen hadde vurdert det nye beviset.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder