ET HUNDEHJEM: Bella (6), Kirshi (12), Matthew (10) og Lukas (7) tar livet med ro i stua på Solplassen, lykkelig uvitende om smellene som kommer om noen dager.
ET HUNDEHJEM: Bella (6), Kirshi (12), Matthew (10) og Lukas (7) tar livet med ro i stua på Solplassen, lykkelig uvitende om smellene som kommer om noen dager. Foto: Trond Solberg , VG

Ikke glem kjæledyret ditt på nyttårsaften

Ti råd til deg med husdyr

INNENRIKS

Hund skremt av rakett - påkjørt og drept

Mens nyttårsaften er en gledens kveld for oss mennesker, kan det være et mareritt for husdyrene våre. Matmor Marianne tar med seg hunden Kirshi (12) inn på badet.

Publisert:

De høye lydene av fyrverkeri er spesielt problematiske for mange dyr. Både hunder, katter, hester og kaniner er svært følsomme for høye lyder. Det samme gjelder husdyr som kyr, sauer og griser.

Les også: Slik kan kjæledyr gjøre deg frisk (VG +)

Ifølge Dyrevernalliansen viser studier at rundt halvparten av alle hunder sliter på grunn av høye lyder på årets siste dag. Sjokket fra lydene kan gi varige skader som er vanskelig å trene bort.

Ble skremt og døde

Søndag ble en hund påkjørt og drept etter den ble skremt av rakettoppskyting på Stenseth i Buskerud, meldte politiet i Søndre Buskerud politidistrikt på Twitter.

Politiet skal ikke ha fått tak i bilføreren som kjørte på hunden.

Med enkel tilrettelegging kan man imidlertid sørge for at dyrene også får en fin nyttårsfeiring (se rådene nederst i saken).

– Dessverre er det mange dyreeiere som ikke vet hvor stort dette problemet er for dyret, og at det kan skade dyret på lang sikt, sier Live Kleveland, informasjonsleder i Dyrevernalliansen i en pressemelding.

– Ikke overdriv

Også Dyrebeskyttelsen har utarbeidet råd for dyreeiere nyttårsaften.

– Vi anbefaler å gå en lang tur med hunden tidligere på dagen slik at den får luftet seg skikkelig. Mellom elleve og ett bør man holde seg inne. Man bør imidlertid ikke sitte og dulle med hunden, fordi da skjønner den at det er noe farlig som foregår. Er det skikkelig ille, så kan det være lurt å reise på fjellet, noe mange gjør, sier Therese Rye, sentralstyremedlem i Dyrebeskyttelsen Norge, til VG.

Så du denne? Filmet fyrverkeri med dronekamera

Hun tror de fleste dyreeiere er flinke til å passe på dyrene sine, men påpeker at det ikke hjelper om andre ikke tar sitt ansvar.

– Det er viktig at andre viser respekt og ikke sender opp fyrverkeri utenom de tidene som er tillatt. Da kan man unngå slike tragiske hendelser som den i Buskerud.

Så du denne? Pang-god kake Nå er bombehunden Aron (12) pensjonist

Selv har hun fem katter og en kanin som skal være hjemme nyttårsaften.

– Katter reagerer veldig sjelden, men kaniner er ikke glad i høye lyder og bør absolutt holdes inne.

Til Romsdals Budstikke forteller veterinær og daglig leder hos Molde dyreklinikk, Astri Nilsson, at det er viktig å ikke forsterke frykten til dyrene.

– Rent fysiologisk er det greit å bli litt redd. Man skal ikke trøste dyrene og opptre unormalt, for da viser man at det er noe å være redd for, og forsterker frykten, sier hun til avisen.

Setter seg på badet

VG skrev mandag om Marianne Øyen som driver hvile- og omplasseringshjemmet for hunder i Ås. Der gjør hun det hun brenner aller mest for: Å ta seg av eldre hunder.

Nyttårsaften skal i underkant av ti hunder befinne seg på hjemmet, og Øyen har allerede planlagt hvordan hun skal hjelpe dem.

– Nyttårsaften er absolutt en utfordring. Mitt beste tips er kanskje å sette på TV eller radio høyt, og kose med hunden, slik at den blir distrahert. Sørg for at hunden er inne, og sett deg gjerne sammen med den på et stille rom om du vet den er skvetten, sier Øyen til VG.

Selv skal hun tilbringe tiden rundt midnatt med hunden Kirshi (12) på baderommet.

– Hun er veldig sensitiv, så jeg skal sette meg ned med henne i god tid før det smeller, med TVen på høyt volum. Hun blir gjerne så nervøs at hun begynner å skjelve.

Fikk du med deg?: Da Isabelle (5) falt i vannet reddet hunden Agda henne

De fleste av hundene vil nok reagere på fyrverkeriet, tror Øyen, med unntak av én:

– Ti år gamle Matthew er døv, så han kommer nok til å ha det helt fint.

Om man har mulighet kan man også vurdere å reise et roligere sted, eller plassere hunden på en kennel som gjerne ligger litt unna fyrverkeri-bråk, råder Øyen.

– Det er nok mange gode eiere som gjør det, mens andre ikke bryr seg. Det man absolutt ikke bør gjøre, om man ikke vet at hunden takler det fint, er å reise fra hunden hjemme.

Ti råd fra Dyrevernalliansen

Veterinær i Dyrevernalliansen, Julie Grell, har gode råd for å forebygge problemer:

1. Skjerm dyret for høye lyder. Ikke ta med hunden ut for å se på rakettene.

2. Feromoner som roer dyret er lurt. Det kan kjøpes i dyrebutikker og finnes til både hund og katt.

3. Katter må holdes inne, og bør holdes på et skjermet rom på det verste. Sørg for at det er en kattekasse på rommet og noe godt å spise.

4. Sørg for at hunden har fått en god, lang tur før rakettene begynner. Legg inn stimulerende aktiviteter på turen som gjør at hunden bruker hodet, for eksempel snuse-øvelser og søk. Da blir hunden sliten, og slapper lettere av senere.

5. La dyret få et godt måltid, men ikke for mye. Det kan føre til at dyret føler seg uvel og dermed forsterker frykten.

6. Starter man i god tid kan spesielt hunder trenes opp til å tåle de høye lydene bedre. På YouTube ligger det mange ferdig innspilte nyttårslyder som kan hjelpe til med å forberede hunden.

7. For hunder som man vet har kraftig angst som ikke har latt seg trene bort – oppsøk veterinær og få beroligende midler.

8. Kaniner er sensitive for høye lyder. Kaniner kan være en utfordring å forstå, derfor er det vanskelig å se om de er redde. Hold kaninen på et skjermet rom inne i huset, for eksempel i kjellerstuen. Sørg for godt med høy, slik at kaninen kan gjemme seg og tygge på mat som stabiliserer fordøyelsen. Ikke fall for fristelsen til å gi ekstra godbiter for å trøste dem – sammen med stress kan dette utløse akutte mageproblemer som i verste fall kan være livstruende.

9. Hester er også lydsensitive og kan ha godt av tilrettelegging. Det er fint om de har fått rikelig mosjon tidligere på dagen. Redde hester vil også sette pris på å ha deg tilstede i stallen under fyrverkeriet – bare vær rolig og oppfør deg som normalt rundt hestene.

10. Ikke vær beruset rundt dyrene. Dyr er svært sensitive for menneskers atferd, og blir urolig når du oppfører deg unormalt. I tillegg til er det vanskelig å passe på hunden og reagere fornuftig ved problemer. Ikke dull med dyrene mer enn normalt, oppfør deg rolig og vennlig, og prøv ellers å ha så vanlige rutiner som mulig.

Her kan du lese mer om