PREGET: Russepresident Justus Nørgaard var på samme russebil som drapsofferet. Foto:Marcus Knapskog,

Mandal-drapet: – De var som brødre

Russepresident: – Dette vil prege hele russetiden

MANDAL (VG) 19-åringen som tok livet av avgangseleven Joakim Ophaug Røksland (18) var en av hans beste venner, ifølge russepresidenten ved skolen i Mandal.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Justus Nørgaard (19) var selv nær venn av dem begge, og beskriver et vennskap fylt av omsorg.

– De to var veldig, veldig, veldig gode venner. De har kjent hverandre omtrent hele livet, og var nærmest som brødre. De var sammen hele tiden, og var nesten alltid hjemme hos hverandre, sier russepresidenten.

Han er tydelig preget av hendelsen.

LES OGSÅ:PST bekrefter kjennskap til den drapssiktede

DREPT: Joakim Ophaug Røksland (18). Bildet publiseres med tillatelse fra familien. Foto:PRIVAT,

Det var onsdag denne uken at elevene ved Mandal videregående skole fikk den den dramatiske beskjeden om at Joakim Ophaug Røksland var drept, trolig som følge av stikkskader, hjemme hos en skolekamerat.

Kort tid etter drapet ble skolekameraten pågrepet og drapssiktet. I avhør samme kveld erkjente han å stå bak ugjerningen.

Til VG fortalte forsvareren hva 19-åringen hadde uttrykt

Torsdag ble den drapssiktede fremstilt for varetektsfengsling i Kristiansand tingrett. Rettens kjennelse er foreløpig ikke klar.

Mange års vennskap

Russepresident Nørgaard var på samme russebil som drapsofferet. De spilte fotball sammen, og hadde vært venner i mange år.

– Joakim var en gutt med et stort hjerte. Han var humoristisk, koselig og rett og slett bare god. Han var en fantastisk person, beskriver han.

Nørgaard legger til at Røksland viste mye omsorg ovenfor 19-åringen som nå er siktet for drap.

– De hadde et veldig godt forhold. Joakim tok seg veldig av ham, sier Nørgaard.

– Greit bilde

Politiet bekrefter overfor VG torsdag ettermiddag at drapsofferet og drapsmannen var nære venner.

– Siktede erkjenner de faktiske forhold, noe som gjør at vi har et greit bilde av hva som har skjedd, sier politiadvokat Liv Seland i Agder politidistrikt til VG.

Hun bekrefter at offeret ble drept med et stikkvåpen og at han var død da politiet kom til stedet.

ÅSTED: Politiet sikrer spor etter at Joakim Ophaug Røksland (19) ble drept i Ime i Vest-Agder onsdag. Foto:PETTER EMIL WIKØREN,VG

19-åringens forsvarer, advokat Sveinung Søndervik Johnsen, forteller at klienten hans er svært lei seg og at han hele tiden gjentar det han uttrykte onsdag.

– Han skal nå til judisiell observasjon og det skal tas stilling til om han må ha medisinsk oppfølging mens han er i varetekt, sier Johnsen.

– Gledet seg til russetiden

Russetiden startet for alvor med dåp på mandag, etter en russerevy i mars. Nå preger drapet det sammensveisede russekullet.

– Joakim var blant dem som hadde fremtiden sin planlagt og som gledet seg veldig til å være russ. Dette hadde han sett frem til lenge, sier Nørgaard.

Han forteller at hendelsen kom som et sjokk på hele russekullet.

Fredag vil de arrangere en minnemarkering på skolen. De har allerede tent lys og satt ut blomster til minne om Joakim. Nørgaard forteller at russen også har lagt ut en bok hvor de fra skolen kan skrive ned minneord.

Da VG var ved skolen torsdag satt flere elever utenfor bygningen og holdt rundt hverandre. Flagget midt på skoleplassen var heist på halv stang.

– Alle er veldig triste og folk er i sjokk. Ingen skjønner helt hva som har skjedd. Samtidig er det et utrolig samhold i gruppen, og folk er flinke til å ta vare på hverandre.

– Hvordan vil dette prege russetiden deres?

- Vi har ikke klart å legge en plan enda. Vi må ta et skritt av gangen, men det er klart at dette vil prege hele kullet og feiringen vår, sier han.

– Men russen takler alt så godt de kan. Jeg er imponert over hvordan folk står sammen og hjelper hverandre gjennom dette.

– Fra glede til sorg

Rektor ved skolen, Oddvar Haaland, forteller til VG at det som startet som en hyggelig russefeiring med dåp på mandag, brått har blitt snudd fra glede til sorg.

– Dette vil prege hele deres siste tid på videregående og ikke minst russetiden. Russen startet denne feiringen med en kjempefin russerevy som ble spilt for fulle hus i mars, så det er klart dette er vanskelig for dem å forstå når stemningen har vært så bra. Mange er i sjokk.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder