DREPT: Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener de kan bevise at den terrortiltalte Oslo-mannen (23) hadde kontakt med IS-krigeren Abu Aluevitsj Edelbijev (bildet) i Syria. Edelbijev, som opprinnelig er tsjetsjener, kom fra Fredrikstad. Han ble drept i et amerikansk bombeangrep i desember 2014. Foto: Privat

PST: Terrortiltalt (23) kontaktet norske islamister i Syria

Ville drive hjelpearbeid for IS

Mener 23-åringen planla ny terrortur

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener den terrortiltalte
Oslo-mannen (23) var i kontakt med flere norske islamister i Syria – før han selv forlot Norge og sluttet seg til terrororganisasjonen Islamsk stat (IS).

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Mandag ble 23-åringen og en norsk-pakistansk familiefar (45) tiltalt for terrorforbund og for å ha kriget for IS i det borgerkrigsherjede landet. Begge nekter straffskyld.

Ifølge VGs opplysninger, kom 23-åringen til Norge fra den russiske republikken Tsjetsjenia i midten av tenårene og bosatte seg først i Fredrikstad i Østfold.

Etter en periode skal den unge tsjetsjeneren ha blitt en del av et radikalt islamistmiljø i Østfold-byen.

Les også: Én av åtte «norske» fremmedkrigere fra Nord-Kaukasus

Høsten 2013 flyttet 23-åringen til en leilighet i Oslo sentrum, mens flere jevnaldrende fra miljøet i Fredrikstad dro til Syria for å kjempe for IS, deriblant 23-åringens tsjetsjenske kamerat Abu Aluevitsj Edelbijev (23).

TATT: En norsk-pakistansk familiefar (45) fra Østfold. Foto: Fredrik Solstad

Edelbijev døde i et amerikansk bombeangrep i desember 2014, kun få måneder etter at den nå terrortiltalte 23-åringen kom til Syria.

Les VG-spesial: De vervet seg til IS

Etter det VG får opplyst, mener PST at etterforskningen har avdekket kontakt mellom de to tsjetsjenerne i forbindelse med 23-åringens Syria-tur.

– Ville hjelpe den syriske befolkningen i nød

Den terrortiltalte 23-åringen skal også ha gitt uttrykk for at han dro til Syria for å møte andre norske islamister og for å slutte seg til IS som hjelpearbeider med mål om å hjelpe den syriske befolkningen i nød.

Ifølge tiltalen dro 23-åringen til Syria i august 2014 sammen med en norsk-pakistansk familiefar (45) der de sverget troskap til og kjempet for terrororganisasjonen IS.

Etter det VG får opplyst, ble de to kjent med hverandre gjennom et helsestudio i Østfold som den norsk-pakistanske familiefaren drev. De to skal ha blitt enige om å dra til Syria sammen, siden 23-åringens plan om å reise med noen kurdere gikk i vasken.

Les også: Fra Senja til Raqqa – og tilbake igjen

Tiltalen: Fikk terrortrening av IS

På dette tidspunktet mener PST at den norsk-pakistanske familiefaren hadde vært gjennom en radikaliseringsprosess:

Februar 2014: Den nå terrortiltalte familiefaren dro til grenseområdene mellom Syria og Tyrkia og hentet hjem sin skuddskadede sønn (25) som senere ble dømt for terror. I månedene som fulgte mener PST at familiefaren endret livssyn og ble radikalisert.

PST mener familiefaren og Oslo-mannen dro til det borgerkrigsherjede landet via den etter hvert så kjente og mye brukte «jihadist-ruta» fra Norge:

Oslo – Gøteborg i Sverige – Rhodos i Hellas – Marmaris i Tyrkia – og videre inn i Syria.

DØMT: I fjor sommer ble en norsk-pakistaner (25) dømt til åtte års fengsel for terror. Dette er sønnen til den nå terrortiltalte familiefaren. Foto: PST

De hemmelige tjenestene mener de to mennene var sammen i Syria i en periode og at begge fikk grunnopplæring av terrororganisasjonen og var underlagt IS-kommando.

Ifølge tiltalen, fikk de to blant annet opplæring i adskillelse og sammensetning av AK-47 automatvåpen.

September 2014: Den 45 år gamle terrortiltalte familiefaren skal ha blitt syk og fått behov for legehjelp, noe som førte til at han dro hjem til Norge. Ifølge tiltalen, hadde han da blant annet vært en del av en IS-organisert troppeforflytning til Homs-regionen.

Januar-februar 2015: Oslo-mannen dro fra Syria, ifølge tiltalen. En drøy måned senere var han hjemme i Norge. Ifølge tiltalen bisto 23-åringen andre IS-krigere med å kommunisere med hverandre, og han skal ha fortsatt å videreformidle informasjon fra IS-krigere i Syria til personer i Norge etter at han kom hjem.

Poserte med våpen på bilder fra Syria

I løpet av månedene frem mot sommerferien i 2015 etablerte de hemmelige tjenestene skjult etterforskning mot de to mennene.

PST mener blant annet at etterforskningen har avdekket at 23-åringen planla å dra tilbake til Syria, noe han ikke fikk anledning til da han og familiefaren ble pågrepet i en koordinert aksjon i midten av juni i fjor.

23-åringens forsvarer, Svein Holden, er ordknapp.

– Vi ønsker ikke å gi noen kommentar til tiltalen før han er i retten, sier Holden til VG.

Ifølge VGs opplysninger, har politiet tatt en rekke databeslag i saken, deriblant flere lydfiler, videoer og bilder.

FORSVARER: Advokat Nils Christian Nordhus bistår den terrortiltalte familiefaren (45). Foto: NTB SCANPIX

VG vet at noen av bildene blant annet viser den terrortiltalte familiefaren som poserer med automatvåpen i Syria, samt foran tungt bevæpnet kjøretøy.

– Tiltalens faktumbeskrivelser medfører ikke riktighet, og tiltalte erkjenner ikke straffskyld, sier familiefarens forsvarer, Nils Christian Nordhus, til VG.

Den terrortiltalte familiefaren var kjent for politiet fra tidligere straffesaker, mens 23-åringen fra Oslo ikke var registrert i politiets strafferegister.

PST mener 23-åringen bevisst har holdt lav profil i sosiale medier av sikkerhetshensyn, og det eksisterer svært få bilder av ham fra Syria.

Tok beslag i slåsshanske og teleskopbatong

23-åringen er også tiltalt for ulovlig oppbevaring av en slåsshanske og teleskopbatong som ble tatt i beslag av PST i forbindelse med pågripelsen.

I tillegg er han tiltalt for falsk forklaring i forbindelse med sin søknad om oppholdstillatelse i Norge – en søknad som ble levert etter at han kom fra Syria.

23-åringen pliktet å oppgi hvor han hadde reist de siste tre årene før søknaden ble sendt, men han unnlot å nevne Syria-turen, ifølge tiltalen.

Dersom den 23 år gamle Oslo-mannen blir dømt for terror vil norske myndigheter trolig forsøke å utvise ham fra Norge, ifølge VGs opplysninger. Det betyr i så fall at han risikerer å bli overført til soning i hjemlandet.

– Det er to personer som er tiltalt for terrorforbund, det vil si at de har inngått en avtale med en eller flere personer som er tilknyttet IS om å begå terrorhandlinger. De to personene er også tiltalt for å ha deltatt for IS i Syria, sier statsadvokat Frederik G. Ranke ved Det nasjonale statsadvokatmebtet til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder