FÅR KRITIKK: Flere foreldre reagerer på praksisen ved ungdomsskolen Ørnes, i Meløy kommune. Foto: Edmund Ulsnæs, Mediehuset Framtia

Skole gir gavekort til beste elever – foreldre ser rødt

Elevene med det laveste fraværet og de beste karakterene får pengepgaver når de går ut av ungdomsskole i Meløy. Det skaper sterke reaksjoner.

Artikkelen er over tre år gammel

– IKKE TYPISK NORSK: Rektor Nelly Enga mener det må være lov å påskjønne elever som har bidratt ekstra. Foto: Andreas Eik/Framtia

Ungdomsskolen Ørnes, i Meløy kommune gir ved skoleavslutningen hvert år ut to gavekort til elever som har utmerket seg gjennom året. Gavekortene på 300 kroner gis til eleven med høyeste karaktersnitt og eleven med lavest fravær gjennom skoleåret. Det får enkelte foreldre til å se rødt.

Les også: På tide med vårrengjøring i kristne privatskoler

– I salen satt det jo mange elever som kanskje er kjempeheldig hvis de oppnår en 2-er. De har ikke en sjanse til å være med og konkurrere om dette gavekortet, sier en mor ved skolen til NRK. Hun mener at denne typen premiering virker ekskluderende.

Gyldig fravær blir riktignok trukket fra i vurderingen.

Ikke typisk norsk

Rektor på skolen Nelly Enga, sier til VG at dette er en ordning skolen har holdt på med i åtte år som en påskjønnelse til elever som har bidratt ekstra. Hun forstår foreldrenes reaksjoner, men synes det må være lov å gi litt ekstra ros til elever som gjør en spesielt god jobb.

– Jeg er klar over at dette ikke er typisk norsk, men jeg opplever så mange elever som er umotiverte for skolearbeid og som kunne fått til så mye mer hvis de ble motivert til å yte, sier hun.

Enga er klar på at denne ordningen kun er ment positivt overfor elevene og at hun vil ta en diskusjon med foreldrene på skolen for å vurdere om den skal fortsette til neste år.

Leggetid: Foreslår felles «leggetid» for mobilen

Blant annet påpeker en forelder til NRK at dette går ut over de elevene som sliter på skolen, og at det er de som på tross av vanskeligheter klarer å fullføre som burde få en belønning.

Rektoren på sin side vektlegger at det er de elevene som sliter mest som får mest oppfølging og oppmerksomhet gjennom året i sin helhet.

Trusler: Elleve skoler har opplevd trusler på fire måneder – via samme app

– Vi har elever som sliter psykisk, og som har lærevansker. Disse elevene brukes det masse tid og ressurser på gjennom hele skoleåret, og det skal vi fortsette med. De elevene som er sterke faglig får mye mindre oppmerksomhet fra læreren sin enn de som sliter. Det er jo en slags urettferdighet i det også, sier Enga til VG.

– Naturlig at dette blir tatt opp

Kjersti Gjøviken er nestleder i Foreldrenes arbeidsutvalg (FAU) ved Ørnes skole. Hun sier til VG at flere foreldre har reagert og at det derfor er naturlig at dette blir tatt opp som sak til høsten.

Les også: Betaler 480.000 kroner for skoledrømmen

– Det kan virke som at Meløy kommune har en veldig resultatorientert skole, istedenfor mestringsfokusert. Jeg er ikke motstander av at de som gjør det bra skal få heder, men det kan være andre som også fortjener dette, som har opplevd mestring på annet vis, sier hun og understreker at forskning viser at resultatfokusering ikke alltid er den beste metoden å motivere elever.

Nedgang: Stadig mindre elev-andel skriver nynorsk

Gjøviken mener premiene ikke er oppnåelige for alle fordi alle ikke har de samme forutsetningene for å kunne bli best i skolefagene.

– Et forslag kunne jo vært at alle som går ut av tiende klasse får en form for pris. Best karakterer, fravær, humør og bordtennis, hva som helst. Man kan finne ting som viser at man verdsetter flere egenskaper, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder