PARTILEDER: Erna Solberg var i Paris flere ganger tidligere i år. Frankrike er et av landene der hijab er forbudt i grunnskolen. Nå kan det bli en av de heteste kampsakene på Høyres landsmøte i april. Foto: Kristofer Sandberg , VG

Kan bli hijabkamp i Høyre

Hijabforbud i grunnskolen ligger an til å bli en brennhet potet på Høyres landsmøte i april.

  • Ingri Gudmundsen Bergo
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Søndag kveld ble det kjent at Høyre i Nord-Trøndelag vil fremme et forslag om å forby hijab for barn i grunnskolen. Det ble vedtatt på fylkesårsmøtet til Høyre, etter initiativ fra Nord-Trøndelag Kvinneforum.

Det var Adressa som først skrev om saken.

Avtroppende leder i Kvinneforumet, Hilde Melhus, begrunner vedtaket slik:

– Hijab er en kontrollmekanisme fra foreldrenes side. Foreldrene vil ikke at barna skal bli sett på som sex-objekter. Vi ønsker ikke å være med å seksualisere unger sånn. Vi vil at unger skal være frie til å være unger, og vi vil hjelpe de jentene som tvinges til å bruke hijab, sier Melhus til VG på telefon.

– Hva med foreldres rett til å oppdra barna slik de vil?

– Hva har hijab med oppdragelse å gjøre? Dette er ikke et problem vi har funnet på. Konfliktrådet får inn mange henvendelser fra jenter som søker hjelp om å slutte med hijab. Mange er redde for foreldrene sine, og ønsker hjelp til å stå opp mot dem.

Melhus mener hijab er integreringshemmende og skaper et skille mellom barna, for eksempel når jentene skal delta i idrettsaktiviteter. Hun understreker at vedtaket bare gjelder når barna er på skolen.

– Vi skal ikke blande oss inn i hva de har på seg hjemme, men vi håper på å gi dem nok ballast til å ta et selvstendig standpunkt når de er ferdig på grunnskolen. Da klarer de forhåpentligvis å stå opp mot foreldre sine.

Kan man ikke risikere at et forbud virker mot sin hensikt, og skaper større avstand?

– Nei, vi håper at det ikke vil føre til at folk velger å holde ungene sine hjemme. I resolusjonen er vi opptatt av at vi ønsker å øke forståelsen for hvorfor vi gjør det, gjennom dialogarbeid og kursing av innvandrerforeldre i likestillingsspørsmål. De som jobber med dette skal ha den nødvendige kompetansen for å vite hvordan de skal snakke om dette med foreldrene det gjelder.

Les også: Nei til hijab-forbud i barneskolen

Dermed sparker Melhus ballen videre til Høyres landsmøte, der partiet må bestemme om resolusjonsutkastet skal vedtas som formell Høyre-politikk. Forbud av religiøse plagg er et sensitivt tema, og det er duket for høy temperatur på landsmøtet.

SKEPTISK: Leder av Oslo Høyre, Nikolai Astrup, vil ikke forby hijab i barneskolen. Foto: Krister Sørbø , VG

Leder for Oslo Høyre, Nikolai Astrup, vil ikke støtte forslaget.

– Vi har nå en bred debatt om partiprogrammet for neste periode, der vi skal ha takhøyde for nye forslag. Personlig mener jeg imidlertid det er problematisk å innføre forbud mot ulike klesplagg i et liberalt samfunn, og det gjelder også hijab i skolen, skriver han i en tekstmelding til VG søndag kveld.

Les også: Den absurde debatten om hijab

Bred skepsis

Hijab i grunnskolen er forbudt blant annet i Frankrike, som vedtok en lov om forbud mot iøynefallende religiøse symboler i 2004. Vedtaket den gangen skapte omfattende debatt i hele Europa, også i Norge. Men så langt er det bare Fremskrittspartiet som har vedtatt å forby hijab i barneskolen i Norge. En ringerunde til de øvrige politiske partiene avdekker en bred, tverrpolitisk skeptisk til forslaget.

– Det blir alltid feil når staten prøver å bestemme hva kvinner skal ha på seg, sier leder for Venstre, Trine Skei Grande.

– Jeg er enig i intensjonen, og skoler må gjerne innføre forbud mot hijab i sine skolereglement. Jeg er mot hijab fordi jeg mener det er en seksualisering av barn som jeg synes er ekkelt. Skoler kan si at alle former for klær som seskualiserer barn er feil, også magetopper.

Venstre-lederen frykter et nasjonalt forbud vil føre til et oppsving av religiøse skoler, der staten ikke kan regulere bruk av hijab. Hun slår et slag for tett dialog mellom skole og foreldre.

– Jeg tror det er feil å regulere dette gjennom vedtak på Stortinget. Det kan fort føre til at miljøene lukker seg. Jeg vil at alle skal gå i samme skoler, derfor tror jeg heller på dialog.

– Hva med i tilfellene der dialog ikke fungerer, skal man da tolerere hijab?

– Da tror jeg ikke man har prøvd godt nok, humrer hun.

– Kvinnediskriminerende

– Man kan ikke forby religiøse symboler, sier Siv Furunes fra Nord-Trøndelag SV.

– Vi må heller spørre oss hvorfor de har på seg disse tingene? Hijab er jo en form for seksualisering av barna, men det er jo dagens kroppspress også.

VIL FORBY: Nestleder i Arbeiderpartiet Hadia Tajik har tidligere uttrykt at hun ønsker et forbud mot hijab i grunnskolen. Foto: Jan Petter Lynau , VG

– Men hijab er jo påtvunget fra foreldrene, er det ikke en forskjell der?

– Jo, det er det jo selvfølgelig. Hijab er kvinnediskriminerende og vi i SV ønsker ikke at barn skal bruke det. Men forbud er ikke løsningen, man må heller jobbe med holdninger.

Hør: Giæver & Joffen om hijab-forbud

Ingen fra Arbeiderpartiet var tilgjengelig for å kommentere forslaget søndag kveld, men nestleder og leder av justiskomiteen Hadia Tajik har tidligere uttrykt støtte av forbud mot hijab i barneskolen.

– At små barn skal ha noe behov for å dekke til egen skjønnhet – for ikke å virke attraktive for menn – har jeg ingen forståelse for, uttalte hun i et intervju med Aftenposten i desember.

Tror på vedtak

Uttalelsen skapte høylytt debatt og vekket sterke motreaksjoner – også internt i Ap. Nå kan det være Høyres tur. Siden forslaget ble vedtatt søndag kveld har telefonen til Melhus ringt uten stans. Men ingen har vært sinte ennå, forteller hun.

– Jeg har fått veldig mange gode tilbakemeldinger.

– Tror du forslaget blir vedtatt?

– Ja, det håper jeg. Vi får i alle fall en debatt. Hjelper det ei jente, har jeg nådd målet mitt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder