Kommentar

Kongelige er som folk flest. Men det var aldri Märtha og Ari.

Er det noe som gjør Märtha og Ari lik folk flest, er det vel at de skilles. For det er ingenting spesielt med det, ikke engang blant kongelige.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I Danmark er de skilt for lengst. Og i Storbritannia er det vel nesten bare dronningen som ikke er skilt av dem vi regner med.

Men utover bruddet, har Märtha og Ari Behn vært alt annet enn vanlige. Paret må ha utfordret de mest gammeldagse skikk og bruk-terperne ved Hoffet. For de har vært fargerike, ukonvensjonelle og oppfinnsomme.

KOMMENTERER: Astrid Meland i VG. FOTO: FRODE HANSEN/VG Foto: Frode Hansen VG

At de fikk hverandre var en offentlig romanse, bedre enn alle bindene i Elena Ferrante-romanene til sammen. For mens faren til prinsesse Märtha Louise, kong Harald, måtte holde forholdet til Sonja hemmelig i mange, mange år, var de to festlige og følelsesladde, og det ofte i offentligheten. Hun snakket om lysfontener og hadde gule og røde kjoler med prikker på, han med en sekser tatovert på skulderen, en kar som utfordret motstandere til duell med hanske. De to var noe nytt, i alle fall i kongelig sammenheng.

Og da Behn kurtiserte prinsessen var det også annerledes. Han var allerede småkjendis den gang, og deltok i et nettmøte om litteratur da jeg jobbet i Dagbladet.no i 2000. Som vi senere skulle forstå, etter at han ble kjent, tok han alltid lokaler med storm. Det gjorde han denne gangen også. Men han avslørte i det nettmøtet at det var en spesiell dame han beundret mer enn andre.

– Foruten deg, er jeg nok sikker på at Norges mest sexy kvinne må være Märtha Louise, skrev Ari Behn så alle i Norge kunne lese det.

Offentlig sjekking, altså. Og året etter ble det kjent at de to var et par. Sammen fortsatte de å myke opp reglene for etikette, som et par rojale 68'ere. Da de fikk sitt første barn snakket Ari Behn om Märthas urkrefter og sa han at han hadde lyst og "skyte en bjørn eller knuse noen stein". Senere startet Märtha firma og holdt på med engler.

For Ari Behn og Märtha er skilsmissen mest av alt en privatsak, de har sagt fra seg titler og apanasjer, og har levd ganske rolig og umajestetisk omgitt av kumøkk, hester og gårdsbruk som nærmeste naboer ute på landet i Lommedalen.

De vil nok fortsette sine karrierer og livet med barna. Men det er selvsagt trist når forhold går i stå, for familien og for de mange som har fulgt dem. Folk flest liker kongehuset i Norge, vi setter pris på den jobben de gjør. Og ikke minst priser vi oss lykkelig for at vi slipper å ha en grå president til å representere oss. Märtha og Ari Behn var aldri grå. Og nordmenn flest forstår dem nok også godt, når de forteller at livet ikke alltid går på skinner, ikke engang for kongelige.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder