Fotball-EM

Strandferien

Storbyene

DETTE VAR EN LOBBY: Til sammen 11 mennesker ble drept i angrepet i Istanbul tirsdag, mens over 30 ble skadet. Denne hotellobbyen ble totalskadet av den kraftige bilbomben, som blant annet tok livet av syv politifolk i bydelen Vezneciler. Foto: AFPAFP PHOTO / YASIN AKGUL

Frykter terror mot populære ferieland i sommer

Det siste året har populære ferieland som Tyrkia, Frankrike og Tunisia blitt rammet av blodige terrorangrep. Dette bør du vite før du setter kursen mot sommerens feriedrøm.

 • Erlend Skevik

Artikkelen er over fire år gammel

Bare den siste uken er det gjennomført flere alvorlige terrorangrep i ulike storbyer. Tirsdag ble den populære turistbyen Istanbul rammet av et nytt blodig angrep. 11 mennesker ble drept da et bilbombe gikk av midt i et av de mest populære turistområdene i den tyriske storbyen. Onsdag smalt det igjen da en ny bilbombe la nesten hele politihovedkvarteret i Midyat sørøst i Tyrkia i ruiner. Tre mennesker mistet livet.

Gjemte seg under bord: Norske Mia Stølen (22) havnet midt i skytedramaet i Tel Aviv

I Tel Aviv ble fire mennesker drept og flere skadet da flere gjerningsmenn begynte å skyte ved et kjøpesenter i byen onsdag kveld.

Samtidig henger terrortrusselen tungt over fotball-EM som begynner fredag.

Rammer turistindustrien

Eksperter mener terrorangrepene mot populære turistmål representerer en klar strategi fra IS og andre terrorgrupper. Professor i Midtøstens historie ved Universitetet i Bergen, Knut S. Vikør mener målene med terrorangrepene i blant annet Tyrkia og Tunisia de siste månedene kan ha vært å ramme turistindustrien.

– Vi ser det i land etter land der turisme utgjør en viktig del av økonomien at dette blir mål for disse gruppene, sier Vikør.

Han understreker at det vanskelig å peke på mål som er spesielt utsatt.

– Disse gruppene er grunnleggende uberegnelige, og ønsker også å opprettholde et inntrykk av at de kan slå til hvor som helst og når som helst, påpeker han.

Les også: Charterturister frykter terror – færre reiser til Tyrkia

Større påvirkning

Internasjonale terroreksperter mener IS, gjennom å rette sine angrep mot slike mål, ønsker å sende en tydelig beskjed.

– Terroristene vet at når de angriper slike mål, så vil de fleste av ofrene være utenlandske turister. De vet også at ved å drepe utlendinger, så vil det ha større påvirkning på det internasjonale samfunnet, sier terrorekspert Ercan Citlioglu ved Senter for strategiske studier ved Baskent-universitetet i Ankara til Al Jazeera.

Kommunikasjonssjef Frode Andersen i Utenriksdepartementet understreker at norske myndigheter vanligvis ikke gir reiseråd knyttet til generell terrorfare i utlandet. Han mener det er viktig at alle som skal ut og reise oppdaterer seg på de konkrete rådene for det stedet de skal reise, holder seg oppdatert på situasjonen i landet gjennom media og følger de rådene som gis av lokale myndigheter.

Mer på E24: Reiseselskap med nedgang på 70 prosent i år

Oppdater deg!

Reiseregistrering.no er nettsiden du må innom dersom du skal til land der det kan være uroligheter, oppfordrer Utenriksdepartementet. På nettsiden Landsider.no kan du velge land og sjekke hva UD mener om den lokale sikkerhetssituasjonen.

– Det er viktig å understreke at det er det enkelte land som har ansvaret for sikkerheten. Derfor er det viktig å holde seg oppdatert og følge deres råd, sier Andersen.

– Nordmenn reiser mer enn før, og flere reiser til områder som kan være utsatt. Er norske utenriksstasjoner rustet til å håndtere dette?

– Vi er til stede over hundre steder i verden. Samtidig har vi gjort grep i UD, blant annet med etableringen av et døgnbemannet operativt senter. Likevel er det klart at et lite land som Norge ikke kan være til stede overalt. Vi forsøker derfor så langt vi kan å gi hjelp til selvhjelp. I de aller fleste tilfeller klarer folk seg uten hjelp, nettopp fordi de er flinke til å ta enkle forholdsregler.

– Jeg ønsker ikke å bagatellisere terrorfaren, men minner om at den største risikoen for ferierende nordmenn er knyttet til vanlig kriminalitet, tyverier og skader. Derfor er det viktig at man også tar forholdsregler knyttet til dette, sier Andersen.

Les også: Terrorfrykt kan føre til økt turisme i Norge

Endrer planer

Serien av angrep har fått dramatiske konsekvenser for turismen i Tyrkia. Som VG skrev i forrige uke, merker flere norske turoperatører en nedgang på opptil 75 prosent i bestillinger av Tyrkia-ferier. I en måling InFact gjorde for VG i januar svarte 33 prosent av de spurte at terrorangrepene den siste tiden påvirker ferieplanene deres.

Kommunikasjonsansvarlig Nora Aspengren i Star Tour bekrefter at terrorangrep og andre alvorlige hendelser påvirker nordmenns reisevaner.

– Vi ser det veldig tydelig, både i forhold til reisemål og valg av hotell. Vi får mange henvendelser fra kunder som har spørsmål knyttet til sikkerhet, og hvis folk er bekymret hjelper vi dem med å finne alternative reisemål. Samtidig er nordmenn svært konservative i valg av ferie, og mange velger å reise dit de er kjent uansett, sier hun.

Aspengren understreker at selskapet har gode beredskapsplaner dersom noe skulle skje på et av deres feriemål.

– Vi har folk på alle destinasjoner og gode evakueringsplaner med egne fly dersom det blir nødvendig å hente gjestene ut på kort varsel.

Les mer: 1 av 3 nordmenn sier terror påvirker ferieplaner

Terrorutsatte feriemål

Slik vurderer Utenriksdepartementet terrorfaren i noen av de mest populære feriemålene for norske turister:

Frankrike: Høy beredskap

Terrortrusselen henger tungt over sommerens Europamesterskap i fotball som begynner fredag. Det er fremdeles unntakstilstand i Frankrike.
UD understreker at norske borgere i Frankrike bør utvise forsiktighet, særlig i storbyene og spesielt i Paris, i offentlig transport, turistattraksjoner og større menneskesamlinger.
Det anbefales at man som en generell regel er oppmerksom overfor uvanlig aktivitet, og at det utvises særlig aktsomhet der hvor det er større menneskemengder, det være seg kjøpesenter eller offentlig transport.

Tyrkia – Flere blodige angrep

Tyrkia har lenge vært et populært reisemål for norske turister, men landet har de siste månedene blitt rammet av en rekke angrep mot landets storbyer.

Etter mandagens angrep publiserte Utenriksdepartementet en oppdatert versjon av sin reiseinformasjon for Tyrkia. Her slår norske myndigheter fast at nye angrep ikke kan utelukkes.
– Det er en alvorlig og forhøyet terrortrussel i Tyrkia, inkludert hovedstaden Ankara og Istanbul. Et terrorangrep vil, som i andre land, kunne inntreffe uten forvarsel. Slike angrep vil også kunne ramme steder som besøkes av utenlandske borgere, heter det i artikkelen på UDs hjemmesider.

Les også: Nytt bombeangrep i Istanbul: Flere drept i buss-angrep

Tunisia – Turister er terrormål

26. juni 2015 drepte en terrorist 39 personer, alle europeiske turister, ved et strandhotell i Sousse. 18. mars 2015 ble 21 europeiske turister drept da terrorister angrep Bardomuseet i hovedstaden Tunis.
Utenriksdepartementet fastslår at terrorangrep mot vestlige mål og turiststeder utgjør en risiko i Tunisia. Både Ansar-al-Sharia i Tunisia og al-Qaida i Islamsk Maghreb har aktive grupper i landet, og IS har tatt på seg ansvaret for flere aksjoner. Selv om flertallet av terrorangrepene har vært rettet mot sikkerhetsstyrker, ser turister i økende grad ut til å være mål for noen av disse gruppene.

Hellas – Sporadiske angrep

Det forekommer sporadiske terrorhandlinger i Aten. Angrepene kan karakteriseres som militante politiske ytringer, og har hittil ikke vært rettet mot utenlandske turister eller typiske turiststeder.

Spania – Høy terrorfare

Terroranslag fra ekstreme islamistiske grupper anses stadig som en trussel i Spania. Det siste store terrorangrepet i Spania ble gjennomført av en islamistisk gruppe mot fire forstadstog i Madrid 11. mars 2004. På samme måte som i andre vesteuropeiske land anses for tiden terrorfaren for høy, heter det på UDs nettsider.

USA – Streng kontroll

Etter terroraksjonene mot USA 11. september 2001 har det vært høy terrorberedskap i USA. Amerikanske myndigheter vurderer kontinuerlig faren for terrorhandlinger. Publikum oppfordres til å melde fra om mistenkelige aktiviteter – særlig ved bruk av offentlig kommunikasjonsmidler.
Som turist vil du oppleve den høye terrorberedskapen gjennom krav til identifikasjon og sikkerhetskontroller på flyplasser, offentlige bygninger og andre steder. Reisende må aldri spøke om for eksempel bomber eller våpen, da alle slike ytringer vil bli behandlet som seriøs sikkerhetsrisiko.

Les også: USA skjerper kontrollen med besøkende

Storbritannia – Høyt trusselnivå

Per i dag vurderes trusselnivået i Storbritannia som «Severe» av landets myndigheter – noe som er nest høyeste nivå av fem. Dette trusselnivået har vært holdt siden 29. august 2014, og indikerer at man mener et terrorangrep er høyst sannsynlig.

Ti år siden London-bombene i fjor: – Den dagen viste noe av det beste og verste i mennesker

Israel – Utelukker ikke nye angrep

Terroraksjoner har tidligere rammet steder der større grupper er samlet og der turister ferdes, som kjøpesentre, kafeer, restauranter, nattklubber, busser og busstasjoner. Siden oktober 2015 har det vært flere knivangrep på gaten og på busser i byer i Israel som har rammet tilfeldige forbipasserende.

Nye angrep kan ikke utelukkes. Reisende bes derfor om å ta fornuftige forholdsregler og utvise spesiell forsiktighet på slike samlingssteder.

Les også: Terror tømmer Jerusalem for turister

Marokko – Vis aktsomhet

Marokko har som en rekke andre land blitt rammet av flere terrorangrep de siste årene. Reisende bør følge med i media, lytte til lokale råd, unngå store folkemengder som politiske demonstrasjoner og ellers vise aktsomhet, spesielt på steder med mange mennesker.

Thailand – Terroranslag forekommer

Det har forekommet terroranslag og bombeeksplosjoner både i Bangkok og andre steder. Man bør være oppmerksom på hensatte pakker/bager og rapportere mistenkelig oppførsel til lokalt politi.
Terrorhandlinger og voldsbruk forekommer stadig i de fire sørligste provinsene Songkhla, Pattani, Yala og Narathiwat. Bombeeksplosjoner i Bangkok (2005 og 2006) og på Koh Samui (2015) har trolig tilknytning til denne separatistkonflikten, som er den mest aktive i Sørøst-Asia.

Les artikkel fra 2012: Fant terrorbombe-lager i Thailand

Indonesia – frykt for nye angrep

Indonesia er i hovedsak et trygt reisemål. Men det er en vedvarende terrortrussel i landet. I Jakarta fant det siste angrepet sted 14. januar 2016 etter flere år uten større angrep. De siste årene har terroren først og fremst vært rettet mot politiet, men 14. januar 2016 ble en aksjon mot sivile gjennomført i Jakarta hvor også utlendinger ble rammet.

Les også: Har fryktet angrep fra fremmedkrigere i Indonesia

Egypt – Bombeeksplosjoner

Det har i perioder vært en økning i antallet mindre bombeeksplosjoner, særlig i de store byene. Selv om skadeomfanget ofte er begrenset har likevel flere hendelser ført til dødsfall og alvorlige personskader.
Det er høy risiko for terrorangrep i nordlige deler av Sinaihalvøya.

Les mer: Nordmenn i sikkerhet etter hotell-angrep

Kroatia – Lav risiko

Risikoen for terrorhendelser i Kroatia ansees som lav. Det foreligger ingen offentlig kjente trusler om terrorangrep.

Bulgaria – Lav risiko

Risikoen for terrorhendelser i Bulgaria ansees som lav.

Les også

 1. SAS-pilotene mekler på overtid

  Meklingsfristen i oppgjøret for SAS-pilotene gikk ut ved midnatt, uten at partene var kommet til enighet.
 2. Fredag kan det bli streike-kaos på Gardermoen

  Det er brudd i forhandlingene mellom NHO Service og Parat. Om ikke meklingen fører fram, stenger Oslo Lufthavn for alle…
 3. Charterfly nesten et døgn forsinket på Rhodos

  En teknisk feil på to fly i Norge har ført til en hittil cirka 17 timer lang forsinkelse for 183 passasjerer som venter…
 4. Bagasjeproblemene på Oslo Lufthavn er løst

  Etter en fem timer med lange køer og frustrerte passasjerer på grunn av teknisk svikt på bagasjeannlegget på Oslo…
 5. To norske Syria-farere: Slik var livet på innsiden av terror-treningsleiren

  Under en religiøs tale i terrorleiren i Syria skal flere menn ha rukket hendene i været.

Flere artikler

 1. Pluss content

  Frykter terror mot norske feriemål

 2. Turister unngår terrorrammede Tyrkia

 3. Nytt bombeangrep i Istanbul: Flere drept i buss-angrep

 4. Apollo kutter ut charterturer til Tyrkia

 5. Slik har Tyrkia blitt rammet av terrorangrep

Fra andre aviser

 1. Så trygt er det på de ulike feriemålene

  Bergens Tidende
 2. Skal du ut og reise i sommer?

  Aftenposten
 3. Mange drept i selvmordsangrep på flyplass i Istanbul

  Bergens Tidende
 4. Ferieråd i terrorens tid

  Bergens Tidende
 5. Terror på turistmål: - Lynet slår ikke ned på samme sted to ganger

  Bergens Tidende
 6. IS har turister som terrormål. Personer fra minst 45 nasjoner døde i fem IS-angrep

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no