MER PENGER: Politiet har fått ekstra midler for å få unna køen i passkontrollen på Gardermoen. I helgen opplevde reisende å stå nærmere tre timer i kø. Foto: Espen Braata VG

Gardermoen får 14 nye politistillinger

Til uka skal det være mindre kø i passkontrollen og politiposten på Gardermoen skal være åpen, slik at reisende kan få nødpass.

 • Magnus Braaten
 • Jarle Grivi Brenna

Artikkelen er over tre år gammel

Fredag var politiposten på Gardermoen stengt i over åtte timer, samtidig som frustrerte reisende fikk beskjed om å ringe statsminister Erna Solberg da de ikke fikk utstedt nødpass. I helgen har det også vært tre timer lange køer i passkontrollen for reisende til eller fra land utenfor Schengen-området.

Så sent som lørdag avviste justisminister Anders Anundsen (Frp) å åpne lommeboken for å løse problemene og viste til at dette var politimester Jon Steven Hasseldal sitt ansvar. I går kom det likevel penger på bordet, melder NRK.

Etter dialog mellom justisministeren og Politidirektoratet (POD) ble det klart at sistnevnte omdisponerer penger, slik at det kan ansettes 14 nyutdannede polititjenestemenn på Gardermoen.

Refser politimesteren

Frp-statsråden er tydelig misfornøyd med hvordan politimesteren i Øst politidistrikt har håndtert situasjonen.

– Det er ren ansvarsfraskrivelse, mener Anders Anundsen.

– Allerede før sommeren så vi de første tendensene til stor kødannelse og vi presset på for at det ble funnet en løsning på problemene. Politistasjonssjefen har fortalt om sykefravær på 15 prosent, lange vakter og sterk arbeidsbelastning på de ansatte. Da er det politimesterens ansvar å gjennomføre tiltak for å bedre situasjonen, sier justisministeren til VG.

Hasseldal mener det ikke er så enkelt som justisministeren skisserer.

– Vi har mange prioriterte oppgaver i politiet, samtidig som trafikken på Gardermoen øker med omtrent en million passasjerer hvert år. Ressursene står ikke i forhold til de oppgavene vi har. Dette har gått over tid og bare blitt verre, sier Jon Steven Hasseldal til VG.

– Oppgavene må løses innenfor de rammende som politiet har. Alle politimesterne gjør tøffe prioriteringer i eget distrikt. Hasseldal må gjerne jobbe for at POD endrer tildelingsmodellen som er valgt, men det er en egen diskusjon, svarer Anundsen.

Avinor har som mål at Oslo Lufthavn skal bli en internasjonal «hub». Når den nye terminalen står klar vil det være 30 millioner reisende i året. Samtidig øker Avinor antall grensekontrollbokser fra fem til 14. Slik bemanningen har vært på Gardermoen politistasjon har de knapt vært i stand til å bemanne dagens fem kontrollbokser.

Lime-saken bidrar til passkø

Situasjonen for politiet på Romerike har vært anstrengt i hele år. Etterforskningen av brødreparet bak dagligvarekjeden Lime i 2015 påførte politidistriktet store ekstrautgifter. Det medførte at de startet året med 13 millioner i minus. Pengene må hentes inn igjen med budsjettkutt.

– Det er klart at det har bidratt til å gjøre det trangere i år. Vi kan ikke bruke mer penger enn vi har og må dekke opp den summen, sier politimester Jon Steven Hasseldal.

Romerike har senere blitt inkludert i Øst politidistrikt i forbindelse med politireformen.

Mer om

 1. Gardermoen
 2. Anders Anundsen
 3. Reiseliv
 4. Luftfart

Flere artikler

 1. Anundsen møtte politiet på Gardermoen: – Kvaliteten er god nok

 2. Advarer mot mer passkaos på Gardermoen

 3. Truer med å stenge passkontrollen på Gardermoen

 4. Lav bemanning gir passkø på Gardermoen

 5. Politidistrikter utsetter ansettelser: Politijobber står ledige, men nyutdannet politi får ikke jobb

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder