HURRA FOR SØNDAGSSHOPPING: Erna Solberg ønsker å legge frem forslaget snart. Hun må bare få støtte fra Venstre først. Foto:Hallgeir Vågenes,VG

Erna Solberg (H) tror nordmenn vil snu om søndagshandel - må bare bli vant til det først

Den massive motstanden mot søndagsåpne butikker vil falme når reformen først er gjennomført, tror statsminister Erna Solberg (H).

Artikkelen er over fem år gammel

– Dette er typisk en sak som mange vil glede seg over i fremtiden og som få partier vil ønske å gjøre om på, sier Solberg til NTB.

Alliansen mot liberalisering av reglene for søndagshandel omfatter så vel Kirken og miljøorganisasjoner som fagbevegelse og handelsnæring. Motstanden er stor også politisk. Regjeringspartiene er avhengig av Venstres støtte for å få reformen igjennom.

Vil fremme sak

Protestene til tross, statsministeren akter ikke å legge saken i skuffen.

– Vårt utgangspunkt er at vi skal gjennomføre Sundvolden-erklæringen. Der er dette et av punktene. Folk vil ha glede av dette over lang tid. Det ser vi fra landene som har gjennomført dette, sier hun.

Solbergs plan er å sikre en enighet med Venstre, før saken kommer til Stortinget.

– Men det betyr jo ikke at vi nødvendigvis blir enige, sier hun.

Strategien er den samme som regjeringen valgte for eksempel da de norske klimamålene ble presentert.

VG mener: Rydd opp i søndagsrotet

To modeller

Regjeringen har åpnet for to modeller for søndagshandel. Den ene slår fast at butikker som ønsker det, kan holde åpent på søndager. Den andre tar til orde for at kommunene skal avgjøre.

Venstre sier nei til begge forslagene, til tross for at partiet har programfestet at kommunene bør kunne avgjøre om butikker kan holde søndagsåpent eller ikke.

– Kommunene må få styre kriteriene, ikke bare si ja eller nei til åpning av butikkene. De må få bestemme åpningstider og få regulere forskjellig i ulike deler av kommunen, sa Venstre-leder Trine Skei Grande til Dagens Næringsliv forleden.

Bondevik om søndagsåpne butikker: – Regjeringen må snu

«Vingle-Venstre»

– Venstre vingler, mener Fremskrittspartiets Erlend Wiborg til NTB.

Han mener det er uredelig og illojalt å gå tilbake på et forslag som er i tråd med eget partiprogram. Høyres Henrik Asheim nøyer seg med å si at han var overrasket over Venstres avgjørelse.

At primærforslaget fra regjeringen om å la butikken selv få bestemme, vil bli skrinlagt til fordel for Venstres modell, der kommunene avgjør, vil han ikke uten videre gå med på.

– Det sitter langt inne å gi seg. KrF foretrekker jo vår modell fremfor Venstres, som de mener er mer ekstrem, sa Asheim.

LES MER: Tror Venstre vil snu

I MOT: KrF-leder Knut Arild Hareide mener at søndagsåpne butikker vil få konsekvenser som sterkere kjøpepress, mindre fritid og mindre tid til hverandre. Foto:Trond Solberg,VG

Hareide: – Arrogant av Erna Solberg

KrF-leder Knut Arild Hareide mener statsminister Erna Solbergs (H) uttalelse om at motstanden mot søndagsåpne butikker vil falme når reformen er gjennomført, er arrogant.

– Denne debatten har pågått i to år etter at Solberg-regjeringen la fram regjeringserklæringen. Opinionsmålinger viser at jo mer folket har tenkt seg om, desto mer uenige blir de med regjeringen, sier Hareide til NTB.

Han mener Solberg har inntatt en arrogant holdning, og sier hun burde stille seg selv spørsmål om hvem hun gjør dette for.

– Hva er viktigst, ideologien i høyre eller flertallet i det norske folk, spør han retorisk.

– Å miste en felles fridag vil gjøre noe med samfunnsrytmen vi har. Det blir et annerledes Norge om vi velger å åpne for søndagsåpne butikker

Mer om

 1. Solberg-regjeringen
 2. Politikk

Flere artikler

 1. Frp kaller Venstre illojale om søndagsåpne butikker

 2. Slik vil KrF stenge for søndagsåpent

 3. Storbyene sier nei til søndagsåpne butikker

 4. Høyre viker ikke en tomme om søndagsåpent

 5. LO-topp presser Erna til å svare
  om søndagsåpne butikker

Fra andre aviser

 1. Hareide: - Arrogant av Erna Solberg

  Fædrelandsvennen
 2. Venstre snur om søndagsåpne butikker

  Aftenposten
 3. Frp: Venstre opptrer illojalt i saken om søndagsåpne butikker

  Aftenposten
 4. Venstre snur om søndagsåpne butikker

  Bergens Tidende
 5. Frp kaller Venstre illojale om søndagsåpne butikker

  Fædrelandsvennen
 6. Varsler nærkamp i kommunene om søndagsåpne butikker

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no