NYE RUNDER: Finansminister Siv Jensen (Frp) fikk beskjed fra en enstemmig stortingsgruppe onsdag kveld om at de ville ha omkamp om flypassasjeravgiften. Også Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum (bak) har protestert mot den nye avgiften. Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix

Frp-nervekamp om flyavgiften

Venstre stoppet forhandlingene om revidert statsbudsjett

Nå stiller Frp-representantene seg likevel bak avgiften

Frp stiller seg nå likevel bak flypassasjeravgiften, som partiets finansminister Siv Jensen har varslet innført fra neste onsdag, 1.juni.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Tidligere torsdag var det full stopp i budsjettforhandlingene på Stortinget etter at Frps stortingsgruppe gikk til omkamp mot den omstridte flypassasjeravgiften.

Torsdag ettermiddag opplyser Hans Andreas Limi, Frps finanspolitiske talsmann, at partiet stiller seg bak budsjettforlaget fra regjeringen, og dermed også innføringen av den omstridte avgiften:

«Frps gruppestyre har enstemmig vedtatt følgende: Utgangspunktet vårt for forhandlingene i Stortinget er å sikre flertall for regjeringens forslag til Revidert Nasjonalbudsjett. Vi står fullt og helt bak dette forslaget. I tråd med vanlig praksis har stortingsgruppen meldt sine prioriteringer til forhandlingene med Venstre og KrF», skriver Limi i en tekstmelding til VG.

De fire partiene Høyre, Frp, Venstre og KrF skulle møtes onsdag ettermiddag, men møtet ble avlyst av Venstre etter forvirringen om hva Frp egentlig mener om avgiften som ifølge flyplassledelsen på Rygge gjør at Ryanair legger ned sin base og omlag 1000 arbeidsplasser går tapt.

Les mer her: Spillet om den utskjelte flypassasjeravgiften

Ifølge NTB har de fire partiene Høyre, Frp, Venstre og KrF nå avtalt et forhandlingsmøte klokken 20 torsdag kveld.

Må rydde opp

Bakgrunnen var et krav fra Frps stortingsgruppe om omkamp om flypassasjeravgiften i budsjettforhandlingene med KrF og Venstre.

Bakgrunn: Vil legge ned Moss lufthavn Rygge fra 1. november

Venstres nestleder Terje Breivik vil ikke kommentere VGs opplysninger om at Venstre har satt budsjettforhandlingene på hold, men sier:

– Vi avventer et initiativ fra regjeringspartiene.

KrF: Forhandler med en part

KrF har inntatt samme holdning som Venstre, ifølge Hans Olav Syversen, som også er leder i Stortingets finanskomite:

– Vi er klare til å starte forhandlingene, men da må de to regjeringspartiene komme med en felles holdning til denne avgiften. Vi forhandler med regjeringspartiene som en part, og ikke som to separate partier, sier Syversen til VG.

Motstridende syn

Avgiften skal innføres fra alle som reiser med fly i Norge og til utlandet, og innkrevingen starter kommende onsdag, 1.juni. Det har finansminister Siv Jensen (Frp) bekreftet, senest i Stortingets spørretime onsdag formiddag.

I Venstre var reaksjonene sterke mot at Frp hadde spilt ut to helt motstridende budskap om den omstridte avgiften:

Finansminister og Frp-leder Siv Jensen som har bekreftet at avgiften skal innføres. Men onsdag ettermiddag uttalte stortingsgruppen i Frp at de ønsket å forhandle den bort i Stortinget før sommeren.

Les også: Beskylder Støre for å logre for Ryanair

Raseri i Høyre

VG er kjent med at raseriet mot Frps offentlige krav om omkamp i en sak som forlengst er vedtatt – og ikke uten smerte i begge regjeringspartiene – er like sterkt i Høyres stortingsgruppe.

Torsdag ettermiddag møttes de fire partiene på kontoret til Svein Flåtten, Høyres finanspolitiske talsmann, men uten at forhandlingene kom i gang.

Overfor VG åpner Flåtten for at det kan bli budsjettforhandlinger senere torsdag ettermiddag eller kveld.

– Kommer Høyre til å støtte Frps krav om reforhandling av flypassasjeravgiften?

– Det spørsmålet tror jeg ikke at jeg skal kommentere nå, svarte Flåtten.

Ville reforhandle

Det var Frps to stortingsrepresentanter fra Østfold, Erlend Wiborg og Ulf Leirstein, som etter gruppemøtet onsdag meldte at en enstemmig stortingsgruppe hadde vedtatt å løfte flypassasjeravgiften inn i forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett.

Sent onsdag ettermiddag sendte Nesvik ut en pressemelding hvor han forsøkte å dempe ned uenigheten mellom Frp i Stortinget og Frp i regjering. Nesvik opplyste i pressemeldingen at flypassasjeravgiften bare er et av flere tema som Frps stortingsgruppe hadde spilt inn til budsjettforhandlingene.

«Sirkus Solberg»

Truls Wickholm (Ap), som også sitter i Stortingets finanskomite, kaller opptrinnet torsdag for et «ekstranummer fra Sirkus Solberg»:

– Erna Solberg klarer åpenbart ikke å sette seg i respekt hos Frp. Resultatet av en svakt ledet regjering blir spesielt synlig hver gang budsjettet skal behandles. Regjeringen skaper unødvendig støy og usikkerhet for næringslivet. Flyseteavgiften er dårlig håndverk på mange plan. Etter gårdagens ekstranummer må regjeringen ta seg en pause fra strategien om å angripe Arbeiderpartiet og heller avklare hva den selv egentlig mener, sier Wickholm til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder