GARASJEMØTE: Knut Arild Hareide (Krf) i samtale med nestleder Dagrun Eriksen i kjelleren i SAS-hotellet i Nydalen, etter en lang dag med regjeringssonderinger.

Kilde til VG: «D-dag» for forhandlingene i morgen

Knut Arild Hareide: - Alvoret preger oss

Skei Grande: Tror bare vi er litt slitne

Nå står slaget om økonomi

NYDALEN (VG) Her forlater KrF-leder Knut Arild Hareide forhandlingene, kvelden før det som blir forhandlingenes skjebnedag.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Etter syv dager rundt forhandlingsbordet på Radisson Blu-hotellet i Nydalen i Oslo åpnet Erna Solberg mandag for første gang for at det ikke blir en firepartiregjering.

- Formen må vi komme tilbake til hvis ikke alle går i regjering. Men jeg tror vi nå vet hva som er de viktigste fellesprosjektene, sa Høyre-lederen under den daglige pressekonferansen.

- Det er slik at vi i en uke har gitt klart uttrykk for at vi er veldig opptatt av å forvalte det flertallet vi fikk ved valget. Det vil vi være, uansett hvordan våre sonderinger til slutt ender opp.

Men det er heller ikke uten grunn at partilederne nå forsøker å bygge ned forventningspresset:

Etter det VG kjenner skal de fire partiene tirsdag gå gjennom tøffe avklaringsrunder med hverandre.

En kilde tett på forhandlingene sier at de fire partiene tirsdag vil bli stilt overfor hva som er de økonomiske rammene for de neste fire årene. Deretter vil hvert enkelt parti bli tvunget til å prioritere sine viktigste saker.

Særlig i partiledelsen hos Venstre og Kristelig Folkeparti er det knyttet stor spenning til hvordan Frp-ledelsen vil prioritere ettersom partiet «ikke kan få alt de peker på».

- Tirsdag blir en D-dag for oss, sier en sentral kilde til VG.

Først onsdag vil de fire partienes ulike organer ta stilling til om de vil gå inn i en borgerlig regjering eller ikke.

SPENTE: Det er knyttet stor spenning til hvordan Siv Jensen og Frp-delegasjonen vil prioritere på tirsdag. Her er hun på vei hjem fra sonderingene, mandag kveld.

Konklusjon nærmer seg

Da VG møtte KrF-leder Knut Arild Hareide på vei ut av sonderingsmøtene tirsdag bekreftet han at forhandlingene nå går inn i en tøffere fase.

- Jeg tror stemningen er preget av at en konklusjon nærmer seg. Det er klart alvoret preger oss da, sier han.

- Alle fire snakker fortsatt bra sammen?

- Stemningen er god, men preget av alvoret, vil jeg si.

Bakgrunn: Solberg innrømmer at drømmen om firepartiregjering kan briste

På pressekonferansen offentliggjorde de fire partilederne også en meget stram tidsplan, som gjør at de kun har 45 timer på å sondere ferdig, før de går tilbake til hvert sitt parti.

De forskjellige organene i KrF, V, Frp og Høyre skal så avgjøre om det er mulig for de fire partiene å gå videre til formelle regjeringsforhandlinger.

- Bare litt slitne

Venstre-leder Trine Skei Grande gikk ut hoveddøren på hotellet i 18-tiden på kvelden.

- Nå er vi ferdige for dagen og jeg skal hjem og lese dokumenter og kose med kattene mine, sier hun.

Under pressekonferansen tidligere på dagen understreket hun at det var et minimum med forhandlingene hun lovet velgerne før valget - ikke at Venstre faktisk skulle gå i regjering.

- Vi lovet at vi skulle snakke sammen og vi lovet at det skulle gi en borgerlig regjering. Min gruppe og landsstyre er opptatt av hvilket politisk gjennomslag vi kan få, sa Skei Grande.

VGTV: Se hele mandagens pressekonferanse

- Det var åpenbart en mer avmålt stemning og annerledes ordbruk under pressemøtet i dag?

- Jeg tror bare vi er litt slitne. Det var ingenting i møtet i dag som skulle tilsi at noe var annerledes. Det tolkes for mye ut av det, sier hun på vei hjem.

HJEM: Høyre-leder og statsminister in spe Erna Solberg på vei til bilen etter endte sonderinger. Til Høyre går partiets kommunikasjonssjef, Sigbjørn Aanes.

Ler av bruddrykter

Frp-ledelsen forlot hotellet rundt tre kvarter etter Skei Grande - rett før Høyre-delegasjonen forsvant ut gjennom parkeringshuset.

- Det er ikke noe nytt å melde, sier Per Sandberg på parkeringsplassen.

- Vi avsluttet likt, men så har noen av oss sittet igjen og jobbet her på hotellet.

Han ler på spørsmål om alle de fire partiene fortsatt er med.

VGs regjeringskabal: Legg din egen regjeringskabal.

Kommunikasjonssjef i Frp, Ole Berget, avviser at det har vært noe spesielt med stemningen mellom de involverte i sonderingene på mandag.

For mange av politikerne fortsatte arbeidet sent mandag kveld på Stortinget, der de også forbereder innspurten i sonderingene.

Startet med sukkertøy

Det har nå gått en uke siden Høyre-lederen ankom sonderingsmøtene med en bærepose full av sukkertøy. Siden det har firkløveret av partiledere jobbet intenst i andre etasje på Radisson Blu-hotellet, kun avbrutt av korte pressekonferanser.

Rundt samtalebordet i Nydalen sitter tolv personer fra partienes toppledelse, samt kommunikasjonssjefene. Foreløpig har det ikke lekket ut en eneste setning fra de interne diskusjonene.

Det eneste som er sikkert er så langt at Erna Solberg blir statsminister. Det er også kjent at Solberg har huket inn sin tidligere rådgiver Julie Brodtkorb til jobben som statssekretær ved Statsministerens kontor. Utover dette står regjeringskabalen urørt i det offentlige.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder