TÅKELURT:Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg (H) går av scenen etter å ha holdt sin tale til Høyres landsmøte på Clarion hotell på Gardermoen fredag ettermiddag. Foto:Heiko Junge,NTB scanpix

Tåkefyrste-striden: Slik er Ernas flyktning-svar til Støre

Høyre-toppene elsker å kalle Jonas Gahr Støre for en tåkefyrste som snakker «størsk». Men Erna Solberg er selv høyst uklar om hvor mange flyktninger hun vil slippe inn i Norge.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Fra talerstolen ga Unge Høyre partileder Erna Solberg i gave en tåkelur til å blåse i når «tåkefyrsten» Jonas Gahr Støre er uklar og utydelig i debatter. Men selv tar ikke statsministeren stilling til Støres krystallklare krav om 10.000 syriske flyktninger.

Klart flyktning-krav

Så uklar som dette var Jonas Gahr Støre i sin tale til Aps landsmøte forrige helg:

AP-LEDER: Jonas Gahr Støre. Foto:Helge Mikalsen,VG

«Norge bør åpne for å ta i mot til sammen 10.000 syriske flyktninger – 5000 i år og 5000 neste år», selv om Ap kommunene bosetter færre flyktninger enn staten ber om.

I sin landsmøtetale fredag ettermiddag sa ikke Erna Solberg ett ord om hvor mange flyktninger hun ønsker at Norge skal ta imot fra Syria.

Etter talen fikk hun overrakt en tåkelur i gave fra Unge Høyre. Ungdomspartiet ba Solberg bruke tåkeluren til å stanse tåkefyrsten Jonas Gahr Støre «når han snakker størst», slik Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise sa under gaveoverrekkelsen.

På noen områder er Ap tydelig

I et intervju med VG sier Solberg at hun ikke vet om hennes regjering kommer til å ville ta imot flere flyktninger, slik Ap-lederen ber om.

– Du fikk en tåkelur i gave fra Unge Høyres leder. Er Jonas Gahr Støre en tåkefyrste?

– Jeg ville aldri brukt det ordet om ham. Jeg respekterer at det er mange politiske prosesser i Arbeiderpartiet. Og at de på mange områder ikke er helt tydelige på hva de mener i dag. Så er det på noen områder at de kommer med helt tydelige saker, som de gjorde på Syria-flyktningene.

– Det er ikke noen tvil om at man i Høyre lenge har vært opptatt av at Støre er utydelig, selv om du ikke bruker begrepet tåkefyrste. Men han vil altså ta imot 10.000 flyktninger. Du sier praktisk talt ingenting. Hvem er da tåkefyrsten?

– Han snakker om sin politikk. Jeg snakker om min politikk. Det er ingen grunn til at Arbeiderpartilandsmøtets krav og vedtak skal bestemme hva Høyre skal diskutere på sitt landsmøte. Vi har vært tydelige på hva vi skal gjøre. Vi skal øke bevilgningene til Syria, Irak og nærområdene.

Tåkeprat?

– Hva er det minst tåkete du kan si om hva man skal gjøre med Syria-flyktningene i Norge?

– At for øyeblikket, så er det en diskusjon mellom de fire partiene.. Altså, det er ingen tvil om at regjeringen har ikke noe forslag om at vi skal øke antallet kvoteflyktninger. Vi økte antallet kvoteflyktninger i budsjettsamarbeidet med KrF og Venstre. Så pågår det en diskusjon på Stortinget… Vi har ikke tatt til orde for å øke antallet kvoteflyktninger. Vi har tatt til orde for å bidra med mer penger lokalt. Så er vi en mindretallsregjering. Så har vi diskusjoner med de andre partiene. Så får vi se om det leder til noe annet. Men utgangspunktet vårt er at vi skal bruke mer penger der det har mest effekt.

– Hvorfor mener du det er et motsetningsforhold mellom å ta imot flere flyktninger her og bidra mer lokalt der?

– Utfordringen i Norge er for øyeblikket på bosetting av flyktninger.

Av og til må du gjøre valg

– Men er det et motsetningsforhold?

– Det er klart at du kan bruke mer penger på alt, men av og til må du gjøre valg som politikere og prioritere hva du bruker penger på.

– Men tror du Støre gjør dette for å kunne kjøre inn en kile mellom regjeringen og støttepartiene?

– Jeg vil ikke spekulere i Jonas Gahr Støre sine motiver. Jeg registrerer at han ikke ville øke antallet kvoteflyktninger før jul, og at han nå kommer med et stort krav. Så får han selv snakke om hva motivene er.

– Det er god grunn til å være bekymret for det som skjer i Syria. Det er god grunn til å ha et engasjement for å hjelpe. Det har vi også. Og vårt engasjement er å bidra med mer penger lokalt der flyktningene er nå. Vi har lovet vekk like mye penger til dette området som alle de andre nordiske landene til sammen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder