IKKE PLASS: Flere mener det er mikroskopiske sjanser for en firepartiregjering. Her er partilederne i FrP, V, KrF og H i Arendal tidligere i august for å snakke om frivillighet. Fra venstre: Knut Arild Hareide, Siv Jensen, Erna Solberg og Trine Skei Grande. Foto: Marte Christensen/NTB Scanpix

Bondevik-ministre tviler på firepartiregjering

Flere sentrale politikere fra Bondevik-regjeringene tviler på at det blir bredt borgerlig regjeringssamarbeid etter valget.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Guro Fjellanger, som var miljøvernminister for Venstre i Bondevik I-regjeringen, mener sjansene for en firepartiregjering er mikroskopiske.

- Det er under 10 prosent sjanse for at det blir en firepartiregjering, sier hun til Dagsavisen.

Odd Einar Dørum, som var samferdselsminister for Venstre i Bondevik I-regjeringen og justisminister i Bondevik II-regjeringen, tror heller ikke at det blir plass til fire partier i en ny borgerlig regjering.

- Det er det bare ett enkelt svar på: Ser vi på programmene til Venstre og Fremskrittspartiet, så er vel det lite sannsynlig, sier Dørum.

Han understreker at Venstre går til valg på regjeringsskifte, men mener det er lite trolig at alle de fire partiene vil regjere sammen.

Tidligere parlamentarisk leder Einar Steensnæs i Kristelig Folkeparti deler samme syn. Han var kirke- og undervisningsminister og utdannings- og forskningsminister i Syse-regjeringen, og han var olje- og energiminister i Bondevik II-regjeringen. Han sier det er lite trolig at de fire partiene kan bli enige. I realiteten har man tre alternativer, mener Steensnæs: En ren Høyre-regjering, en sentrum/Høyre-regjering, eller en blåblå regjering.

Heller ikke tidligere Frp-leder Carl I. Hagen har stor tro på at de fire partiene vil regjere sammen.

- Hvis jeg skal tolke signalene fra Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande, er mulighetene små. Men de vil i alle fall prøve å forhandle om en regjeringsplattform, og det er positivt, sier Hagen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder