Bondevik til VG: Alle vet jeg ikke vil ha Frp-samarbeid

Må holdes unna partipolitikken av kona **Håper Erna dropper Frp

TRONDHEIM (VG Nett) KrF-veteran Kjell Magne Bondevik mener partiet bør fortsette å «holde skansen» mot Frp.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Den tidligere statsministeren ble møtt med flere minutters stående applaus da han gikk på talerstolen. Han var full av lovord om partiledelsen og spesielt partileder Knut Arild Hareide, som han pekte på at har mer tillit i befolkningen enn det partiet i seg selv har.

- Men det er bra, det betyr at du vil dra partiet oppover, sa Bondevik.

Med to regjeringer bak seg har Bondevik flere ganger advart partiet mot å inngå samarbeid med Frp. Etter at KrFs landsstyre åpnet døren på gløtt med å vedta at de ønsker å gå inn for en ny regjering, valgte Bondevik å være moderat i sine råd til partiledelsen.

- Jeg stiller meg støttende til partileder Knut Arild Hareides syn om at KrF og Frp i samme regjering er usannsynlig, sier Bondevik etter talen.

VGTV: Se Bondeviks tale til landsmøtet her

STØTTE: Kjell Magne Bondevik støtter Knut Arild Hareide og skryter av hans lederskap. Foto: Nilas Johnsen

Men Bondevik har ikke forandret mening. Til VG etter talen er han klokkeklar på at han fremdeles mener KrF ikke bør i regjering med Frp.

- Alle vet at jeg ikke ønsket et samarbeid med Frp da jeg var statsminister. Jeg holdt den skansen, selv om mange mente det ikke var så lurt. Jeg har ikke forandret syn siden, utdyper han.

Han innser at eventuelle forhandlinger med Høyre og Venstre om en regjering uten Frp blir vrient.

- Jeg vil ikke sette noen prosentgrense for hva vi trenger, for dette må partiet vurdere hvis vi kommer i en slik posisjon. All erfaring viser at det er problematisk for små partier i et samarbeid med store. Men det er ikke umulig. Man må da måle slitasjen det innebærer opp mot hvilket gjennomslag man får. Tilslutning til de politiske sakene er viktigere enn prosentvis oppslutning, sier han, og legger til:

- En slitasje kan forsvares dersom man oppnår mye. Det kommer veldig mye an på det største partiets respekt for de mindre, sier han.

Bondevik mener Høyre-leder Erna Solberg er velegnet til å gjøre nettopp det.

- Hun har erfaring fra å ha sittet i min andre regjering. Hun har vært i den konstellasjonen før. Jeg håper hennes erfaring var positiv, det var min fra den tiden. KrF kjører på samme konstellasjon som den gang, men det blir Høyre som avgjør. Erna har jo sagt at hun vil snakke med alle fire partiene etter valget, sier han.

Bondevik var i talen sin nøye på å ikke gå så langt i å kommentere dagsaktuelle saker.

- Jeg vil ikke være en syvende far i huset, og er opptatt av å vise at jeg har tillit til den sittende ledelsen, sier Bondevik til VG.

Holdes på plass av kona

Likevel har han problemer med å holde seg unna debatten. Da er det kona Bjørg som holder ham i ørene, fortalte Bondevik til landsmøtet.

- Når journalister ringer meg og spør meg om en eller annen dagsaktuell sak, da har jeg min kjære Bjørg i det andre øret som sier at dette holder du deg unna. Dette kan den sittende partiledelsen ta seg av. Og det rådet kan jeg trygt følge. Men jeg kan komme med en saksopplysning! sa Bondevik til latter fra salen.

- Hvis KrF går i regjering til høsten, så blir det ikke en blåblå regjering. Det blir en blå og gul og grønn regjering. Vi vet jo at blå og gul, det blir grønn, sa han.

Bondevik var klar på at KrF aldri måtte la seg «lydig plassere» på den ene eller andre siden av høyre-venstre-skalaen i norsk politikk.

- Langs høyre-venstre-skalaen skal alltid KrF holde seg i sentrum. Det gir den rette balansen mellom individ og felleskap som høyre og venstresiden ikke har fordi de rendyrker det ene. Denne plassen i sentrum har ofte gitt og kommer igjen til å gi KrF en stategisk posisjon hvor vi har stor innflytelse og gjerne vipper flertallet. Men KrF representerer en verdidimensjon på tvers på av høyre-venstre-skalaen, og det er en dimensjon som er mye viktigere. Derfor må KrF aldri la seg lydig plassere innenfor den endiminesjonale linjen, sa han.

Roste Hareides familieprioritering

I TENKEBOKSEN: Knut Arild Hareide har fått mye skryt for sin prioritering av familien på landmøtet. Foto: Jørgen Braastad

Bondevik benyttet anledningen til å skryte av Hareides prioritering av familien, etter at han sa til VG at han ikke vet om han vil bli statsråd nå som han har blitt pappa.

- Når han som partileder er opptatt av sitt første barn, og jeg er opptatt med mine ti barnebarn, så skjønner jeg at det er gått noen år siden jeg var partileder. Så Knut Arild, jeg har bare en oppfordring: Kom deg inn i regjering før du blir bestefar! sa han, til latter fra salen.

Bondevik tok sterkt til orde for at KrF bør sette tro og livssyn enda tydeligere på dagsorden, men han tok også til orde for at KrF måtte være et parti som jobbet for å bekjempe fattigdom både i utlandet og i Norge.

- Det er blitt flere fattige blant barn og unge. La oss få KrF tilbake i front i kampen mot fattigdom.

Han mente også at partiet må ta tilbake fokuset på miljøspørsmål.

- KrF har før vist i regjering at vi tar ansvar i miljøspørsmål. Vi nektet å godta det da et flertall på Stortinget ville bygge sterkt forurensende gasskraftverk. Vi var den eneste regjering i verden som har gått av på en miljøsak - og det er jeg stolt av.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder