KRITISK: Ap-leder Jonas Gahr Støre mener statsministeren burde vært mye raskere med å svare på spørsmål vedrørende endringer i abortloven. Foto: Frode Hansen , VG

Støre refser Solberg for tregt abort-svar

Ap-leder Jonas Gahr Støre er overrasket over at statsminister Erna Solberg trengte ett døgn på å avklare at hun er imot obligatorisk «betenkningstid» hvis man vil ta abort.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Kristelig Folkeparti foreslår i sitt nye programforslag at kvinner må gjennom en «obligatorisk refleksjonstid» på opptil to døgn før de kan få gjennomført en abort.

SVs partisekretær: – KrF tilbake til forrige århundre

Da statsminister Erna Solberg ble spurt hvordan hun stilte seg til forslaget, var svaret at hun ønsket betenkningstid før hun ville svare. Nå, omlag et døgn etter hun ble spurt sier statsministeren at hun ikke vil støtte KrFs forslag.

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener det er for dårlig.

– Vi som har forsvart abortloven gjennom mange år bør stå fast ved dette forsvaret. Jeg mener Erna Solberg, ved å vente så lenge med å svare, skapte uklarhet i et grunnleggende spørsmål som jeg trodde Høyre hadde et avklart forhold til, sier Støre til VG.

Støre mener dette ikke er første gang Erna Solberg har vært lite prinsippfast i abortspørsmålet. Han forteller at det første Høyre og Frp gjorde da de vant valget var å gå inn for å gi leger reservasjonsrett.

– Det vakte så sterk folkelig motstand at de heldigvis måtte gi seg på det, sier Støre til VG.

VG mener: Tullete abortforslag fra KrF

– Vil sette kvinner i en vanskelig situasjon

Ap-lederen sier det er en kjent sak at KrF har et annet syn i dette spørsmålet enn de øvrige partiene, og at dette er noe man skal opptre ryddig i forhold til.

Partilederen viser til at det nå er en liten nedgang i antall aborter, og sier det er viktig å fortsette å jobbe med dette.

– Jeg mener vi kan finne mange områder der vi kan jobbe sammen med KrF om å få ned abort-tallene. Men de partiene som har stått opp for kvinners rett til selvbestemt abort, mener jeg må være klare på meningene sine. Dette er en grunnleggende og viktig rettighet, sier Støre, og understreker at refleksjonstid vil sette kvinner i en vanskelig situasjon.

Tvilling-abort: Gravide kan få fjernet ett av to tvillingfostre

Statsminister Erna Solberg sier til VG at hun synes det er rart at Støre reagerer på at man som politiker er bevisst på at man ikke er eneveldig i sitt parti.

Statsminister Erna Solberg sier nei til KrFs forslag. Foto: Terje Bendiksby , NTB scanpix

– Jeg ble spurt om en sak jeg bare hadde sett overskrifter om og som vi ikke hadde drøftet i Høyre, da tenker jeg det er klokt å ikke haste med en uttalelse. Det trodde jeg Støre også ville skjønt. For øvrig er ikke min mening i saken noe som møter stor motbør i Høyre, sier Solberg.

Folkets dom: Erna best som statsminister

Ikke aktuelt å støtte forslag

Etter å ha lest forslaget fra KrF er hun enig med Ap om at det ikke er aktuelt å støtte det.

– Jeg er enig med SV og Ap om at vi ikke skal rokke ved kvinners rett til selvbestemt abort, sier Solberg til NTB.

Statsministeren legger også til at hun blir oppgitt over hvordan Ap og SV alltid skal slå tvil om intensjonene til KrF.

– Jeg lyttet til Dagrun Eriksen i politisk kvarter. Jeg tror henne på at deres intensjoner med dette ikke er å gjøre det vanskeligere for kvinner å ta abort, men jeg er uenig i dette forslaget, sier Solberg.

Les også: KrF vil firedoble engangsstøtte til nybakte mødre

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder