Slik får du sjekket skattelistene

Finnes kun på skatteetaten.no

Du må logge deg inn for å søke

(VG Nett) I år må du skrive inn fødselsnummer og kode for å få snoke i naboens inntekt og formue.

  • Morten Ulekleiv
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL
Spørsmål/svar om skattelistene 2010

De fire siste årene har skattelistene ligget åpent tilgjengelig og søkbare i norske nettaviser, men i mai i år bestemte regjeringen seg for å fjerne den muligheten.

Tidlig fredag morgen vil fjorårets skatteoppgjør være tilgjengelig, men kun på skatteetaten.no.

- Vi har utviklet en egen applikasjon der publikum kan søke i skattelistene på vanlig måte etter å ha logget seg inn, sier senior kommunikasjonsrådgiver Anette Bjerke i Skattedirektoratet til VG Nett.

Lover at søkene vil være anonyme

Dersom du ikke allerede har en bruker på den offentlige innloggingstjenesten MinID, kan du bestille det på disse sidene.

Til tross for at du nå må taste inn personlig informasjon for å få lov til å søke i skattelistene, så lover Skattedirektoratet at informasjon om hvem du søker på ikke lagres.

- Selv om man logger inn med MinID, blir brukernavnet anonymisert. Dette skjer ved hjelp av kryptering, forklarer avdelingsdirektør Jan Christian Sandberg i innovasjons- og utviklingsavdelingen i Skattedirektoratet til VG Nett.

Siden høsten 2007 har norske nettaviser konkurrert i å ha de raskeste og beste søkene når skattelistene har blitt frigjort. I fjor hadde VG Nett alene 14 millioner søk i listene det første døgnet. Nå innrømmer Skattedirektoratet at de tviler på at de vil klare å levere søkeresultat til alle de første timene.

- Skattelistesøket på skatteetaten.no har god kapasitet, men det kan være at ikke alle som forsøker samtidig kommer inn når pågangen er som størst. Da får de opp en melding om at det er stor trafikk, og at de bør vente en stund før de prøver igjen, forteller Sandberg.

Mediene får ikke lov å lage søk

Norske mediebedrifter som ønsker tilgang på skattelistene, får det på samme måte som i fjor. Men alle har måttet signere en kontrakt der de forplikter seg til ikke å legge ut skattelistene i søkbar form.

«Presseorganet forplikter seg til ikke å tilgjengeliggjøre eller legge ut hele eller deler av skattelisten for personlige skattytere i søkbar form på internett eller på annen måte.» heter det i kontrakten.

BAKGRUNN: Se alle vilkårene mediene må godta her

Dersom en eller flere medier likevel skulle gjøre hele eller deler av listene søkbare, har Skattedirektoratet bestemt seg for konsekvensen.

- Medier som ikke overholder retningslinjene, vil ikke få tilgang til skattelistene senere år. Det er per i dag 96 redaksjoner som har undertegnet erklæringen og som vil motta skattelistene til journalistisk arbeid. Vi forventer at de ansvarlige redaktører som har undertegnet erklæringene, sørger for at reglene blir fulgt, sier Jan Christian Sandberg.

Skattelistene fra 2006, 2007, 2008 og 2009 ligger fortsatt søkbare på nettavisene. Du kan søke i listene her.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder