MÅ LEGGE NED: Haraldvangen i Hurdal, kjent for sine populære aktivitetsleire for utviklingshemmede barn, la om til asylmottak 6. juni. Foto: Øystein Søbye / NN / Samfoto

Asylmottak åpnet i sommer – må stenge i desember

Bare tre måneder etter at UDI skrev kontrakter om nye
asylmottak, fikk flere av dem beskjed om å stenge dørene.

Fredag kunngjorde UDI at de innen årsskiftet legger ned 7000 mottaksplasser over hele landet. Bakgrunnen er at det har kommet svært få asylsøkere til Norge i år.

Det skjer bare tre måneder etter at direktoratet inngikk avtaler om 2000 nye mottaksplasser med oppstart i juni og juli. Det til tross for at totalt 225 personer hadde søkt asyl i Norge i mai – det laveste maitallet siden 1997.

Les også: Dansk Folkeparti lanserer kontroversielle asylforslag

Overrasket

I forrige uke fikk fem av mottakene beskjed om at de snart må stenge.

– Vi hadde ikke akkurat regnet med at det skulle stoppe så fort. Vi har lagt om driften vår hundre prosent for å bli mottak og har avsluttet flere arbeidsforhold. Nå må vi finne på noe nytt å gjøre, sier daglig leder ved Haraldvangen mottak i Hurdal, Tor Hurlen.

Det vakte sterke reaksjoner i lokalmiljøet da det tidligere konferansesenteret avviklet sine populære aktivitetsleire for utviklingshemmede barn for å drifte asylmottak. Mottaket åpnet 6. juni.

– Angrer du på valget?

– Nei, vi angrer ikke, vi gikk inn i det med åpne øyne, vi visste at vi hadde en kontrakt som var oppsigelig, sier Hurlen.

– Trengte mer beredskap

De nye kontraktene ble inngått i slutten av mai, etter at UDI hadde gått ut med et ønske om totalt 10.000 nye mottaksplasser.

Konkurransen ble imidlertid avlyst i tre av seks regioner. Region midt, øst og vest inngikk på sin side avtaler om totalt 13 mottak.

– Begrunnelsen var at vi trengte mer beredskap i sommer. Erfaringsmessig er det alltid økte ankomster om sommeren, og vi følte at vi trengte flere plasser ut fra det. I etterpåklokskapens lys skjedde det ikke, og ta må vi ta ned plasser igjen, sier regiondirektør i Midt-Norge, Rune Holiløkk Vordahl.

Les mer: Avlyser 8000 mottaksplasser

REGIONDIREKTØR: Rune Holiløkk Vordahl leder UDIs regionkontor i Midt-Norge, her avbildet i en annen anledning. Foto: Torstein Bøe NTB scanpix

Han sier at han har forståelse for at de som nettopp har åpnet mottak, reagerer.

– Oppsigelser er trist og leit for alle parter, både for kommunen, de ansatte og for UDI – vi ønsker ikke å ta ned mottak. Men akkurat nå sitter vi med overkapasitet og er nødt til å redusere, det tror jeg man har forståelse for.

– Enighet om overkapasitet

Region vest opplyser at de fikk grønt lys for å tildele en håndfull kontrakter.

– Frem mot sommeren var det enighet mellom UDI og Justisdepartementet om at man ønsket en viss overkapasitet i mottaksapparatet, sier Frode Fjellstad ved regionkontoret.

Status i juni: 12.000 tomme plasser

Ydstebø-selskapet Abri Veksts mottak på Sandnes, som åpnet 1. juli, er blant mottakene som må stenge. Mottaket har 6,5 årsverk.

– Det er kjipt, både for de ansatte og beboerne. Vi har gjort en vanvittig jobb for å skaffe boliger, og har brukt masse ressurser på det, sier informasjonsansvarlig Lars Petter Einarsson.

– Kom som et sjokk

Også de ti ansatte ved Steinkjersannan mottak går nå en usikker fremtid i møte.

– Det kom som et sjokk. Men det var det som var realiteten i avtalen, vi gikk inn med et worst case- scenario, og det var det som skjedde, sier daglig leder i Steinkjersannan AS, Jan Einar Asp.

Asp sier at han investerte over to millioner kroner i fjor høst på å gjøre hotellet om til et asylmottak med 184 faste plasser. Å gjøre det om til hotell igjen vil koste flere hundre tusen kroner, anslår han.

– Vi tilpasset standarden til asylmottak. Vi fjernet møbler, bilder og tekniske installasjoner. Nå må køyesenger, kjøkkenbord – og stoler demonteres og fjernes, sier Asp, som likevel har forståelse for UDIs valg.

– I fjor ble myndighetene tatt på sengen og fikk kritikk for ikke å ha nok mottak. Nå får de kritikk for at de står tomme. Det er en konjunkturavhengig drift.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder