DEBATT: Jonas Gahr Støre og statsminister Erna Solberg i duell i biblioteket i Tromsø sentrum. Foto: Gisle Oddstad VG

VGs dom over skjebneduellen mellom Erna og Jonas: Uavgjort

Mye sto på spill da Jonas og Erna møttes to uker før valgdagen.

Artikkelen er over to år gammel

Det var Tromsø som huset kveldens statsministerduell. Der ble det diskutert helsespørsmål, Rinkeby-turen til Listhaug, rus og det grønne skiftet.

Det ble en til tider spenstig statsministerduell med god temperatur og ekte indignasjon. Men også rørete og halvflaut når vi kom inn på tema som neppe engasjerte duellantene spesielt. Ideen med å la «folk flest» stille spørsmål de ikke var forberedt på fungerte bare måtelig. Helse- og oljebolkene gikk nok over hodet på mange. De personlige møtene med kandidatenes ektefeller var en fin avrunding og slo klart bedre an enn de umotiverte humorinnslagene.

Her er VGs og folkets terningkast. Gi ditt terningkast!

I fylket hvor kveldens duell gikk av stabelen gir NRKs sjokkmåling Arbeiderpartiet 24,4 prosents oppslutning to uker før valget.

På VGs ferske Troms-måling utført av Infact kommer enda mer dårlig nytt:

• Ap går tilbake 4,3 prosentpoeng fra 2013-valget, til 26,8 prosent. Bare i krise-valget i 2001 har det gått dårligere de siste 20 årene. Da fikk Ap 22,1 prosent.

Samtidig viser VGs partibarometer fra Sogn og Fjordane at Ap går tilbake 3,7 prosentpoeng til 24,4 prosent. Tilbakegangen ble kun slått av Høyre og Fremskrittspartiet som henholdsvis gikk tilbake 4,8 og 4,1 prosent.

Bakgrunn: Liv Signe og Sp tar av i hjemfylket

For Ap er det tilsvarende tallet en tilbakegang med 4,3 prosentpoeng fra høydepunktet 31,1 prosentpoeng ved forrige stortingsvalg.

Få oversikt: Les deg opp i VGs valgspesial

Etter debatten 14. august konkluderte VGs kommentatorer med at Jonas Gahr Støre gikk seirende ut av runde nummer én.

Like etter den forrige debatten 23. august, kunne Ap-Jonas notere seg ny bunnrekord med 27,6 prosent oppslutning.

Les alt om stortingsvalget 2017 her.

I mellomtiden rakk de to statsministerkandidatene å debattere fire ulike temaer hos VGTVs Mads. A Andersen 21. august. Også da ble det erklært seier til Støre, men denne gangen var den knapp.

Med Tromsø-duellen unnagjort gjenstår kun den siste, tradisjonelle partilederdebatten 8. september.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder