GIKK GALT: Mannen som skulle få det nye hjertet ble operert på Rikshospitalet i Oslo. De er det eneste sykehuset i Norge som utfører organtransplantasjoner. Foto: Frode Hansen , VG

Donorsvikten ved Rikshospitalet: Avdødes samboer til VG: – Jeg har ikke mistet tilliten til systemet

Samboeren til mannen som ble liggende et døgn uten hjerte, og senere døde, håper ikke folk vegrer seg mot å donere organer.

Silje Løvstad Thjømøe
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det kom som et sjokk på oss. Jeg hadde ikke tenkt at dette var mulig, sier kvinnen til VG lørdag. Av hensyn til familien ønsker hun å være anonym.

Hun var samboeren til den middelaldrende mannen som i høst skulle få nytt hjerte ved Rikshospitalet. Men donorhjertet kom aldri frem, det ble sendt til en akutt pasient et annet sted.

Legene på operasjonssalen i Oslo fikk ikke beskjeden før det var for sent – mannens hjerte var allerede operert ut. Det gamle hjertet kunne ikke settes inn igjen, og mannen ble koblet til en hjerte- og lungemaskin. Han ble liggende et døgn uten hjerte, før et nytt donorhjerte ankom Rikshospitalet.

VENTET ET DØGN: Overlege Arnt E. Fiane sier til VG at mannen lå ett døgn uten hjerte, før man fikk omdirigert et nytt donorhjerte. Foto: Frode Hansen , VG

Bakgrunn: Tok ut hjertet på pasient, men donorhjertet var gitt bort

– Det finnes ikke nye donorhjerter som man kan operere inn umiddelbart. Derfor ble han liggende et døgn uten hjerte, holdt i live av ECMO, en hjerte- og lungemaskin, sier overlege Arnt E. Fiane, som leder hjertekirurgisk avdeling på Oslo universitetssykehus.

Har du tips i saken? Kontakt Silje Løvstad Thjømøe eller Jenny-Linn Lohne

Samboeren føler seg godt informert

Den middelaldrende mannen ble ifølge Fiane sykere av å ligge et døgn uten hjerte. En måned etter operasjonen døde han. Tilbake sitter en knust samboer.

– Det er en forferdelig trist og opprørende hendelse, for alle involverte parter, sier hun.

For samboeren og den avdødes familie var hendelsen et sjokk. Hun er likevel takknemlig for oppfølgingen fra sykehuset.

– Jeg har ikke mistet tilliten til systemet. Organdonasjon er noe jeg er veldig opptatt av, og noe jeg fortsatt kommer til å være, selv etter denne hendelsen, sier samboeren.

Overlege om donorsvikten: – Har aldri skjedd før

– Jeg har en god dialog med sykehuset, og føler meg ivaretatt. Jeg har hele veien fått god informasjon, sier hun og legger til at det er belastende at saken kommer opp i media.

– Det er en belastning for oss som er pårørende, men jeg tenker at det også må være en stor belastning for de som står i transplantasjonskø, og venter på akkurat den ene livreddende telefonen.

– Si ja til organdonasjon

Til VG sier samboeren at hun frykter at folk nå vil vegre seg fra å melde seg som organdonorer.

Annenhver uke dør et menneske i organkø: Da Marcus døde, fikk Celine nytt hjerte

– Jeg håper at denne enkeltsaken ikke vil påvirke folks holdning til organdonasjon negativt. Si ja til organdonasjon og informer de nærmeste om valget. Det er det viktigste du kan gjøre, sier hun.

I etterkant at feilen som ble begått, har Rikshospitalet endret kirurgenes sjekkliste, slik at lignende hendelser ikke skal skje igjen.

Har du fått med deg denne saken? Nesten 1 av 3 sier nei til organdonasjon - Andreas (26) døde i organkø

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder