Dommeren: – Seksuelt motivert, begikk ikke overgrep

Drapsdømte Hotvedt anker på stedet

Dømt til 13 års fengsel for drapet på Kristin

BORGARTING LAGMANNSRETT (VG) Henning Hotvedt (40) er dømt til 13 års fengsel for drapet på Kristin Juel Johannessen (12.

  • Dennis Ravndal

Artikkelen er over tre år gammel

Av denne straffen kommer 479 dager til fratrekk fordi han har sittet i varetekt. Dommen var enstemmig, ifølge dommer Mette Trovik.

– Den vil bli anket, sa Hotvedt etter at dommen var lest ferdig.

Han har ikke vist noen følelser under den lange opplesningen av dommen.

Forsvarer Brynjar Meling sa at man både vil anke på straffutmålingen og såkalt saksbehandlingsfeil, ved at den gjenopptatte saken gikk rett til lagmannsretten i stedet for tingretten.

Les også: Mystisk håndtrykk på Kristins sykkelhjelm identifisert etter 16 år

– Seksuelt motivert

Trovik kommer først inn på observasjonene av den såkalte «Lågendalsmannen», som raskt pekte seg ut i politietterforskningen. Mannen oppførte seg truende mot en kvinne, som senere vitnet i rettssaken.

– Lagmannsretten finner det som utvilsomt at denne mannen var Henning Hotvedt, og viser blant annet til beskrivelse av klesdrakten hans, mopeden og ryggsekken. Kvinnen pekte ham også ut i en fotokonfrontasjon senere, sa dommer Trovik.

Retten mener også at Hotvedt senere fulgte etter Kristin etter å ha sett henne syklende, overfalt henne og dro henne med inn i skogen der hun ble funnet.

– Kristin har forgjeves forsøkt å forsvare seg mot gjerningsmannen. Hotvedt hadde med en kniv på telttur like før drapsdagen, og retten finner det ikke tvilsomt at det var han som kuttet over badedrakten hennes. Det må anses å være seksuelt motivert, men lagmannsretten understreker at det ikke er ført bevis for noe seksuelt overgrep, og legger til grunn at dette ikke har skjedd, sier dommeren.


Flere skjerpende omstendigheter

Dommer Trovik mener at det er flere skjerpende omstendigheter i saken, blant annet Kristins unge alder. Retten mener også at det skjedde forsettelig - altså Hotvedt visste at han kom til å ta livet av Kristin da han brukte flere minutter på å kvele henne.

– I en slik situasjon er tiden lang for offeret, men også for gjerningsmannen. Dette viser at gjerningsmannen har hatt forsett. Hotvedts adferd før drapet viser at han hadde som forsett å overfalle en kvinne, ved at han fulgte etter en annen person før han drepte Kristin, leste Trovik.

Lagmannsretten har også vurdert om straffen skal senkes fordi det har gått 17 år siden drapet skjedde før det kom opp for retten, men har kommet til at dette ikke er formildende.

– Retten har likevel kommet til at den svært lange tiden det har gått må gi en begrenset reduksjon i straff, sa dommeren.

Heller ikke den store medieoppmerksomheten kan gi noen reduksjon i straffen, mener retten.

Ba om 13 års fengsel

Dommeren understreker at retten må ta utgangspunkt i straffenivået i 1999 når de utmåler straff. Etter en lovendring i 2005 ble straffene skjerpet i norsk rett, men grunnloven sier samtidig at ingen lovendring kan gi tilbakevirkende kraft.

Statsadvokat Per Halsbog la ned påstand om 13 års fengsel under sin prosedyre på mandag. Det er ett år strengere enn det Henning Hotvedt (40) ble dømt til i Larvik herredsrett i 2001.

Aktor mener 14 års fengsel burde ha vært straffen. men har gått ned ett år som kompensasjon for den lange tiden som er gått fra drapet fant sted

– Vi er enige i måten aktor beregner straffenivået på, men vi mener han har lagt seg på et for høyt utgangspunkt, og at han har trukket fra for lite med tanke på den lange tiden som er gått siden drapet fant sted, sa advokat Trine Frantzen i sin prosedyre.

Foreldrene krever rundt 500.000 kroner hver i oppreisning av den tiltalte 40-åringen. I tillegg kommer rundt 4 millioner i økonomisk erstatning.

Kristins pappa: - Lovte at jeg skulle ta den jævelen som har gjort dette

DRAPSDØMT: Henning Hotvedt (40) er kjent skyldig i drapet på Kristin Juel Johannessen (12). Nå får han beskjed om hvor lang fengselsstraffen blir. Foto: Privat

Historisk sak

Hotvedt ble opprinnelig trukket inn i drapsetterforskningen fordi han hadde en moped av samme type som ble observert av vitner nær åstedet for drapet. Han har hele veien nektet straffskyld og sier han aldri har møtt Kristin.

I tillegg til vitneobservasjoner hadde politiet et hårbevis som ble brukt mot ham da saken kom opp for retten for første gang. Før ankesaken skulle opp i 2003 trakk påtalemyndigheten saken mot ham, fordi det viste seg at håret stammet fra en kvinne – ikke siktede. Han ble da frikjent.

Ved hjelp av moderne DNA-teknikk fikk politiet i fjor full treff på profilen til Henning Hotvedt da de sammenlignet denne med en sporprøve som var sikret fra neglene til Kristin. Han ble da tiltalt på nytt etter at gjenopptagelseskommisjonen hadde vurdert det nye beviset.

Dette er første gang i Norge at en person blir stilt for retten på nytt etter først å bli frikjent i samme sak.

Mer om

  1. Kristin-drapet
  2. Krim
  3. Drap

Flere artikler

  1. Høyesterett avviser anken til drapsdømt i Kristin-saken

  2. Derfor vil de ha Kristin-dommen opphevet

  3. Vil klage Kristin-drapet til FNs menneskerettighetskomité

  4. Forsvarer i Kristin-saken: – Tvilen er så stor at han må frifinnes

  5. Kristins badedrakt var skåret eller klippet over

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder