PEKT UT: Flere fornærmede pekte ut 19-åringen i fotokonfrontasjoner hos politiet. Her møter den dømte mannen (til venstre) et av ofrene sine på et hotell i Oslo. Foto: Politiet ,

Her blir bilsvindleren avslørt av overvåkningskamera

En 19 år gammel mann stjal og svindlet til seg 1,3 millioner kroner fra bilselgere. Politiet advarer og sammenligner metoden med Nigeria-brev.

  • Sverre Holm-Nilsen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Mannen ble i forrige uke dømt til fengsel i to år og to måneder for en rekke tilfeller av grove bedragerier og grove tyverier knyttet til private salg av bruktbiler i Oslo.

Ifølge dommen lurte 19-åringen til seg eller stjal nærmere 1,3 millioner kroner fra privatpersoner som skulle selge bilen sin. Bedrageriene skjedde i 2013 og 2014.

Bakgrunn: Slik lurte han ofrene sine

Dette er den andre dommen Oslo tingrett har felt for denne typen virksomhet, og politiet i Oslo bekrefter overfor VG at det foregår etterforskning av lignende saker nå.

En annen sak skal snart opp til behandling i tingretten. Politiet sammenligner metoden med Nigeria-brev. Metoden er designet for å loppe deg for penger.

– Hvis noen kontakter deg med et slikt tilbud, så må du si nei. Vi har ingen eksempler på at noen av disse salgene har blitt gjennomført slikt de ble forespeilet. Si nei, for du kommer til å bli lurt, advarer politiadvokat Ole Rasmus Knudsen.

Les også: Skal ha gitt 82.000 kroner til gjeldsrådgiver: – Vi mistet alt vi hadde

Stakk av med kontanter

Metoden 19-åringen og medhjelperne brukte var å søke opp bilselgere på Finn.no. I tingretten erkjente mannen straffskyld på flere av forholdene og forklarte at bedrageriene skjedde på samme måte hver gang.

Les også: Tidligere LSK-spiller tiltalt for NAV-svindel

Han fant en bilannonse på Finn.no og kontaktet selgeren. I dommen står det at mannen vanligvis ringte fra et kontantkort og opererte med falsk navn for ikke å bli identifisert.

19-åringen tilbudte seg å kjøpe bilen med kontanter i euro. Dersom selgeren var interessert i dette, tilbød 19-åringen selgerne å kjøpe euro til en god pris.

Bilselgeren måtte derfor ha med seg kontanter som skulle veksle hender ved salget.

Les også: Offer til VG: – Han utga seg for å være eiendomsmegler i Monaco

Det ble avtalt et sted hvor bilhandelen og valutavekslingen skulle finne sted. Etter at bilen ble prøvekjørt ba 19-åringen om å få telle kontaktene bilselgeren hadde med seg.

– Det kom to velkledde, veltalende yngre menn. Den ene satt seg i førersetet på bilen, han andre satt seg bak meg. Etter noen minutter begynte han i baksetet å spørre om pengene. Han sa han ville se pengene først, har et av ofrene tidligere uttalt til VG.

En av medhjelperne ble værende med bilselgerne mens 19-åringen forsvant med pengene – under påskudd av å skulle hente noen papirer til det fiktive bilkjøpet.

Les også: Bedriftsleder pågrepet og siktet for grovt bedrageri

Etter dette forsvant mannen med pengene. Han ble senere plukket opp av medhjelpere og forsvant fra området.

Mannen ble dømt for å ha svindlet eller stjålet til seg 1,3 millioner kroner. Et av ofrene ble lurt for 500.000 kroner.

Deler av pengene ble gitt til medhjelpere, mens resten gikk til 19-åringen, heter det i dommen.

MØTTES HER: Flerebilselgere har møtt opp og blitt lurt i dette ved dette hotellet i Nydalen i Oslo. Dette er et arkivbilde. Bilene som er avbildet har ingenting med tiltalen å gjøre. Foto: Robert S. Eik ,

Gjenkjent

I dommen mot mannen kommer det fram at 19-åringen er straffedømt fire ganger tidligere for vold- og vinningskriminalitet.

– Han er tidligere ilagt påtaleunnlatelse og samfunnsstraff. Ingen av delene har virket preventivt på ham, står det i dommen.

Les også: Dømt til fengsel for hensynsløst kreft-bedrageri

Han forklarte i retten at mange i familien og omgangskretsen hans utfører lignende bedragerier. 19-åringen brukte flere alias og telefonnummer under bedrageriene, men politiet sier til VG at flere av ofrene gjenkjente mannen på fotokonfrontasjoner.

– Vi brukte en del fotokonfrontasjoner hvor han ble utpekt av ofrene, og vi innhentet videoovervåkningsbilder fra åstedene og områdene rundt, sier politiadvokat Ole Rasmus Knudsen.

Les også: Tappet millionbeløp fra veldedig organisasjon

Et overvåkningsbilde VG har fått tilgang på viser 19-åringen og et av ofrene inne i en hotellobby i Nydalen i Oslo i forkant av bedrageriet.

Bildet i toppen av saken er blant bevisene som ble brukt for å dømme mannen. Minutter etter at bildet ble tatt, ble offeret lurt for over 200.000 kroner.

Etter at VG publiserte et intervju med et av ofrene i forkant av dommen, har flere som hevder seg lurt av den samme personen tatt kontakt.

De angivelige bedrageriene har skjedd på samme sted, i samme periode og med samme modus som tilfellene nevnt i den ferske dommen. Politiet sier at det kan finnes mørketall i saken.

– Det er noen saker vi ikke har lykkes å komme i mål med. Fornærmede har kommet med anmeldelser, men vi har ikke funnet nok bevis og kommer oss ikke videre. Lignende saker har blitt henlagt, sier Knudsen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder