Norsk direktør siktet for barnebortføring i Italia

Pågrepet i Spania

Utlevert til italienske myndigheter

Nekter straffskyld

Italiensk politi mener direktør Martin Waage i det private sikkerhetsselskapet ABP World Group står bak en eller to tilfeller av barnebortføring fra Tunisia.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Den norske direktøren ble pågrepet i Alicante i Spania 14. mars i år etter anmodning fra italienske myndigheter som ønsket ham utlevert.

Nylig ble Martin Waage fraktet fra Spania til Italia hvor han i løpet av kort tid vil bli fremstilt for et rettslig avhør eller varetektsfengsling.

- Risikerer 15 års fengsel

- Han er anklaget for organisert kriminalitet. Det er en alvorlig sak, og han risikerer i verste fall 15 års fengsel. Vi jobber nå med å få innsyn i sakskomplekset og er i kontakt med en advokat i Italia, sier advokatene Are Aurlien og Annette Rygg til VG.

Advokatene - som bistår nordmannen - opplyser at Martin Waage nekter straffskyld for anklagene som rettes mot ham, og at han ser frem til å få forklart seg om saken.

BISTÅR FRA NORGE: Advokat Are Aurlien hjelper den siktede nordmannen med å få oversikt over sakskomplekset. Foto: TORE KRISTIANSEN

- Spent på bevisgrunnlaget

Italiensk politi mener nordmannen ved en eller to anledninger har bortført barn fra Tunisia via Italia, som da skal ha fungert som et transittland.

- Han er spent på rettsprosessen og gir uttrykk for at det er en vanskelig situasjon. Han er også opptatt av hvordan samboeren har det hjemme i Norge, sier Rygg.

I mange år har det norske sikkerhetsselskapet ABP World Group reist verden rundt og hentet bortførte barn hjem til Norge - mot norske myndigheters anbefalinger, som mener konsekvensene av slike operasjoner kan være traumatisk for et barn.

- Ifølge han selv er han innforstått med risikoen i virksomheten han driver, og han har alltid vært nøye på at selskapet kun påtar seg oppdrag hvor faren eller moren har fått full omsorgsrett for barnet av domstolen. Yrkesrisikoen han har påtatt seg gjør at han kan bli møtt med anklager som dette, sier Aurlien.

Advokatene forteller at Martin Waage tok kontakt med norsk politi i november i fjor etter at to nordmenn med tilknytning til sikkerhetsselskapet skal ha blitt etterlyst for kidnapping og menneskehandel i Italia.

- Ønsket å forklare seg i fjor høst

- Han ønsket å avgi sin forklaring om saken, men det førte ikke frem. Han er trygg på sin egen historie og ser frem til å få forklart seg i ryddige former med en advokat til stede. Det vil være en lettelse for ham. Det har vært en grei og ryddig prosess så langt, men han er frustrert over at det har tatt så lang tid, sier Aurlien.

- ALVORLIG: Advokat Annette Rygg beskriver saken mot Martin Waage som alvorlig og forteller at han risikerer 15 års fengsel. Foto: AURLIEN VORDAHL & CO ADVOKATFIRMA AS

Hvert år gjennomfører agenter fra det private sikkerhetsselskapet om lag 60 operasjoner hvor barn hentes tilbake til hjemlandet over hele verden. 4-6 av disse barna er norske og prisen per oppdrag varierer fra 60.000 kroner til 1,5 million kroner.

Totalt har selskapet bestått av ni agenter med bakgrunn fra blant annet forsvaret og politiet.

Kolleger fengslet i Tunisia

- Han sier han er trygg på at det han holder på med er riktig, og i hans hode er det så langt fra kidnapping som det er mulig å komme, sier Aurlien.

- Det er alltid vanskelig for oss. Vi kan ikke leke «Gud», men forholder oss til rettslige prosesser og går aldri til aksjon uten at faren eller moren har fått full omsorgsrett av domstolen. Det må være på plass, har Waage uttalt til VG tidligere.

Høsten 2012 ble to svenske agenter fra sikkerhetsselskapet fengslet i Tunisia - mistenkt for barnebortføring. Begge sitter fortsatt i et fengsel utenfor hovedstaden Tunis.

- Han opplever at de to kollegene ble fengslet urettmessig, og frykter at det samme vil skje med ham, sier advokatene.

VG har vært i kontakt med Utenriksdepartementet og den norske ambassaden i Roma, men uten at noen av dem foreløpig har respondert på VGs henvendelser.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder