Mann: – Man må ikke tie det ihjel, man må snakke det ihjel

Han var 13 år da den kvinnelige slektningen forgrep seg mot ham. Året etter ble han plassert i fosterhjem – hos overgriperen.

  • Thor Harald Henriksen
  • Eirik Linaker Berglund
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Kvinnen, som er fra Tysfjord, ble i 2012 dømt til ett år og to måneders fengsel, hvorav ett år betinget, for ett tilfelle av seksuell omgang med et barn under 14 år.

Kvinnen og ektemannen fungerte som avlastningshjem for fornærmede på tidspunktet overgrepet skjedde, på midten av 2000-tallet. De bodde da i en annen kommune. Året etter ble gutten og søsknene plassert i fosterhjem hos ekteparet.

– Det var en sinnssyk følelse. Jeg tenkte: Hva gjør jeg nå? Jeg måtte dra tilbake til noe som var farlig. Samtidig likte jeg dem på en måte. De hadde penger, hus og god mat på bordet. Jeg visste at søknene mine ville få det bedre der, forteller fornærmede til VG.

Bakgrunn: Slik jobbet VG med denne reportasjen

Tilsto forholdet

Forholdet ble ikke avdekket før i 2011. I retten fortalte Tysfjord-kvinnen at hun selv ble misbrukt av nærstående familiemedlemmer i oppveksten. Ifølge dommen levde hun i et familieforhold hvor slikt ble fortiet og hvor det var innslag av vold, alkoholmisbruk og seksuelle overgrep.

«Det er dessverre holdepunkter for at en slik oppvekst også kan være medvirkende til at personer som har vært utsatt for overgrep selv får problemer med å sette grenser og begår lignende overgrep», heter det i dommen fra Ofoten tingrett.

Kvinnen tilsto forholdet, og erkjente straffskyld da hun møtte i retten.

Ifølge dommen var det viktig for henne at fornærmede ble trodd. I retten var hun opptatt av å ta et oppgjør med seg selv og «kulturen» hun selv ble utsatt for som barn og ung.


– Det var veldig modig gjort. Jeg satte stor pris på at hun innrømte hva som hadde skjedd. Jeg regnet med at hun ville gjøre som de fleste andre ville gjort: Å nekte, sier mannen.

Får hjelp

I seks år bar han på den mørke hemmeligheten alene.

– Jeg klarte ikke å si noen ting. Jeg prøvde flere ganger, men det gikk ikke. Det er slikt som ikke skal skje. Jeg tenkte på det som flaut og heslig, og fryktet at ingen ville tro meg.

I 2009 fikk han sitt første panikkangstanfall. Han har ikke klart å fullføre skolegang.

I dag får han hjelp gjennom Samisk nasjonalt kompetansesenter - psykisk helsevern (SANKS) til å bearbeide det han opplevde i barndommen.


– For all del: Fortell om overgrep med en gang! Man trenger ikke å ta det videre til politiet der og da, men fortell til noen du stoler på. Man må ikke tie det ihjel, man må snakke det ihjel.

Mannen er en av 11 menn og kvinner som i VG Helg lørdag fortalte sin historie om seksuelle overgrep i barne- og ungdomsårene i den nordnorske kommunen:

Karl Edvard Urheim: – Vi må utfordre fortielseskulturen

Marion Knutsen: – Ofrene har blitt påført skammen

«Liv»: – Etter at pappa ble satt i fengsel, ble jeg fritt vilt i bygda

Kvinne: Fortalte predikant om overgrep – ble ikke hørt

Kvinne: – To av mine barn er utsatt for overgrep

Kvinne: – De lo mens det pågikk

Kvinne: – Noen voksne må ha visst om det som skjedde

Kvinne: – Når jentene ble 16, var det fritt frem

Marlene Knutsen: – Folk må ikke la seg tvinge til taushet

Kvinne: Følte seg forpliktet til å tilgi overgriperen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder