PREGET: Jacob Kringlen (t.h.) med sine foreldre. Foto: Jon Anders Skau FÆDRELANDSVENN

Jacob (14) banket opp fordi han skatet

Jacob Kringlen (14) var ute og skatet da en fremmed, voksen mann (49) uten forvarsel gikk til angrep på ham i Kristiansand sentrum.

Eirik Linaker Berglund
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

14-åringen var ute på farten sammen med noen venner da han stanset for å skate litt utenfor en boligblokk forrige mandag. Så begynte dramaet.

– En mann kom joggende rundt et hjørne og mot meg. Da han var rundt fem meter unna, sa han at han aldri ville se meg igjen, på engelsk. Senere snakket han norsk. Så slo han meg rett i nesen. Han dro meg ned i bakken etter hetten på genseren min og slo meg tre-fire ganger, sier Kringlen til VG.

Voldsutøvelsen, som ble observert av flere vitner, skal deretter ha fortsatt mens Jacob forsøkte å beskytte seg med armene:

– Han dro meg 10-15 meter etter hetten - til hjørnet på blokken. Jeg ikke fikk puste og klarte ikke å si noe som helst. Jeg var veldig redd. Han strammet grepet med hettegenseren rundt halsen min mens han slo meg mange ganger i hodet og fjeset. Han sparket meg i armen, og jeg besvimte, forteller Kringlen med foreldrene ved sin side.

49-åringen skal ha erkjent straffskyld for flere av anklagene mot ham, men har en annen versjon når det kommer til omfanget av voldsutøvelse.

PÅ SYKEHUSET: Slik så Jacob (14) ut etter voldsepisoden. Foto: PRIVAT

– Ekstremt stygg voldssituasjon

Fredag var Kringlen i politiavhør på Barnehuset. Samme dag ble han, moren og faren intervjuet av Fædrelandsvennen om den traumatiske opplevelsen.

– Når jeg lukker øynene gjenopplever jeg alt sammen, sier han til avisen.

Gjerningsmannen (49) ble til slutt stanset av en kvinne (30), som ifølge Fædrelandsvennen skal ha revet ham bort fra den mye mindre 14-åringen og dyttet ham innenfor døren til blokken.

– Jeg oppfattet det som en ekstremt stygg voldssituasjon, har kvinnen uttalt til avisen.

Politiet har omtalt volden som uprovosert. Gjerningsmannen skal ha vært edru.

– Siktede har forsøkt å dra den unge gutten inn i bygget. Så grep en ung kvinne inn og stoppet volden mot gutten. Hun har gjort en heltemodig innsats, har etterforskningsleder Petter Sandell uttalt til Fædrelandsvennen.

– Flaks at det ikke gikk verre

Igjen lå Jacob blodig, forslått og bevisstløs. Han våknet etter hvert opp og ble sendt til akuttmottaket på Kristiansand sykehus.

– Jeg hadde blødd kraftig, hadde veldige smerter og var omtåket. Legene konstaterte hjernerystelse og en liten nakkestrekk. Jeg hadde vondt i begge armene og i nesen, samt hodepine, men røntgen viste at jeg ikke hadde brukket noe.

– Det er bare flaks at det ikke gikk verre. Vitnene har sagt at gjerningsmannen brukte mye kraft da han slo, også mens Jacob lå på bakken, sier pappa Terje Kringlen til VG.

Erkjent straffskyld

49-åringen ble pågrepet samme kveld i den aktuelle blokken, hvor han bor.

Mannen er siktet for kroppskrenkelse og skal ifølge Fædrelandsvennen ha erkjent straffskyld for de fleste anklagene, men blant annet ikke for å ha sparket. Han ble sluppet fri tirsdag.

Vitner har fortalt til avisen og TV2 at de hevder å ha hørt mannen på vei inn i blokken uttale at han ville drepe Jacob. Siktede har imidlertid en annen versjon. I politiavhør skal han ha sagt at han skulle ta den blodige 14-åringen med inn for å ringe foreldrene, skriver Fædrelandsvennen. Han har også en annen versjon av omfanget av den utøvde volden enn vitnene, har politiet opplyst til avisen.

Irritert på skate-bråk

Kringlen har aldri møtt mannen før, og hadde ifølge ham selv bare skatet utenfor blokken i fem-ti minutter da voldsepisoden utspilte seg.

I politiavhør skal 49-åringen ha gitt uttrykk for irritasjon over støy fra skatere, skriver Fædrelandsvennen. Han skal imidlertid har erkjent at han aldri har sett Jacob utenfor boligblokken tidligere.

VG skrev mandag at politiet kjenner til lignende saker fra tidligere i det samme området.

Reagerer på manglende inngripen

For 14-åringen og hans familie har opplevelsen vært skremmende.

– Jeg fikk høre historien fra kvinnen som kom først til stedet og stanset volden. Det er det verste jeg har hørt noen gang. Det var virkelig ille å høre, sier pappa Terje.

Sammen med Jacob og mamma Lillian Faremo Christensen ønsker han å takke vitnet som grep inn mot mannen, samt en kvinne som tok seg av Jacob til ambulanse og politi ankom.

Familien reagerer imidlertid på at flere andre skal ha sett volden - uten å gjøre noe.

– Det siste jeg rakk å tenke før jeg svimte av, var at tre bilister stoppet og sveivet ned vinduet og bare så på, mens jeg ble slått, sier Jacob.

– Flere har sagt at de så alt. De kunne ha hjulpet Jacob tidligere, men gjorde ingenting. Hvordan er det vi har blitt, spør faren.

– Hadde ikke gjort noen ting

Familien er glad for at gjerningsmannen har erkjent straffskyld.

– Det hele er bare forferdelig. Dette er langt hinsides en guttunge som har fått litt bank. Og Jacob hadde ikke gjort noen ting. Vi bærer ikke nag, men synes det er viktig at dette får en reaksjon som passer til det som har skjedd, sier pappa Terje og mamma Lillian.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder