VOLD GIR MINDRE AMMING: Kvinner som har blitt utsatt for vold ammer barna sine kortere tid enn sine medsøstre. Foto: Illustrasjonsfoto: Espen Braata Foto: ,

Ny studie: Voldsutsatte kvinner ammer mindre

Det er større risiko for at kvinner som har vært utsatt for vold slutter med amming før babyen er fire måneder, ifølge ny studie.

Linn K. Yttervik
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Dette er en av de første studiene som viser at også psykisk vold slår ut, alene eller sammen med andre typer vold, i spørsmål om hvor lenge kvinner ammer barna sine, sier doktorgradsstipendiat, Marie Flem Sørbø ved NTNU.

Sammenhengen mellom amming og vold har hittil vært lite undersøkt. Nå har Sørbø gjennomført en av de største studiene internasjonalt om sammenhengen mellom vold og amming. Studien er nylig publisert i BMJ Open, og her er noen av funnene:

• Nær fire av ti kvinner som har blitt utsatt for vold som barn risikerer å slutte med amming før babyen er fire måneder.

• Over to av ti kvinner som har blitt utsatt for seksuell vold som barn risikerer å slutte med amming før babyen er fire måneder.

• En av fire mødre som har vært utsatt for vold som voksen er i risiko for å droppe amming før babyen er fire måneder.

LES OGSÅ: Mobilen rammer mammas amming

Økt risiko for fødselsdepresjon

Noen mødre ammer barna sine kortere enn andre. Sørbø sier at hun tidligere har funnet at de kvinner som er utsatt for vold, enten fysisk, seksuelt eller psykisk, har en økt risiko for å utvikle fødselsdepresjoner.

Nå viser undersøkelsen basert på det samme tallgrunnlaget, at de voldsutsatte kvinnene også har en økt risiko for å amme babyene sine kortere enn øvrige.

Marie Flem Sørbø er doktorgradsstipendiat ved NTNU og også lege ved Ålesund sjukehus. Foto: Anniken Karlsen Foto: ,

Ifølge Sørbø startet 98,8 prosent mødrene i Mor og barn-undersøkelsen å amme barna sine, og 80 prosent ammet fortsatt da barna var seks måneder gamle.

Anbefalingene fra helsemyndighetene er at mødre bør fullamme i seks måneder, og fortsette ammingen til barnet er ett år. WHOs anbefaling er å amme barnet til det er to år.

Det er blant annet fordi morsmelk inneholder mange immunstoffer som beskytter mot infeksjoner. Morsmelksernærte barn har også blant annet redusert risiko for overvekt og redusert risiko for enkelte sykdommer senere i livet, i tillegg til at amming gir helsegevinster til mor.

Tillitsbrudd setter dype spor

NTNU-studien viser at kvinner som har vært utsatt for vold siste 12 måneder har 40 prosent større sannsynlighet for å slutte å amme før babyen er fire måneder.

Les også: Litt amming er bra for barnets mage

Kvinner som har vært utsatt for flere typer vold, som seksuell og fysisk, har nesten 50 prosent større sannsynlighet for å slutte å amme enn de som ikke har vært utsatt for vold, skriver forskningsbladet Gemini.no.

– Det er viktig å få kjennskap til hvilke faktorer som fremmer amming, og hva som kan føre til at noen velger å slutte å amme tidlig, sier Flem Sørbø til VG.

Hun har sett nærmere på sammenhengen mellom vold man har blitt utsatt for som barn, og hva det kan føre til når man skal amme som voksen.

– Jeg var overrasket over at vold man har blitt utsatt for som barn kan slå så sterkt ut på ammingen. Det er viktig at de som jobber i helseforetak har kunnskap om dette og være støttende slik at flere voldsutsatte kvinner fortsetter å amme, sier Flem Sørbø.

I 2015 ble det vedtatt nye retningslinjer for fødselsomsorgen. Nå skal alle jordmødre, leger og helsesøstre spørre gravide om de har vært utsatt for vold. Det er viktig for å avdekke fødselsdepresjon. Det også viktig for å hjelpe flere kvinner til å amme.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder