VARSLEREN: Det var politimannen Robin Schaefers innsats som gjorde at Monika-saken til slutt ble tatt opp igjen. Foto: ,

Ny varslerrapport i Monika-saken: Ingen av varslerne ble utsatt for gjengjeldelse

De fire varslerne varslet forsvarlig da de sa fra om kritikkverdige forhold i forbindelse med Monika-saken.

Artikkelen er over fire år gammel

De ble heller ikke utsatt for gjengjeldelse i strid med forbudet i arbeidsmiljøloven, konkluderer advokatfirmaet Wiersholm.

Den nye rapporten – som i likhet med den første er laget av Wiersholm – ble overlevert justis- og beredskapsdepartementet tirsdag.

Advokatfirmaet skriver at selv om det ikke kan konstateres gjengjeldelse i denne saken, må arbeidsgiveren stille seg spørsmålet om det hadde vært mulig å skåne varslerne bedre.

– Dette er viktige læringspunkter som vi vil ta med oss i det videre arbeidet med arbeidsmiljøutfordringer i etaten. Rapporten vil nå bli nøye gjennomgått og fulgt opp med tiltak, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen i en pressemelding.

Selve rapporten er ikke offentlig, men departementet har kommet med en pressemelding der konklusjonene framgår.

Ønsker å se fremover

Den nye rapporten tar for seg hvordan politiledelsen behandlet varslene fra politijuristene Liv Giertsen og Line Skjengen, HMS-rådgiver Per Terje Engedal og politioverbetjent Rigmor Isehaug.

– Vi har lært mye den siste tiden. Jeg opplever at det er stor vilje hos oss til å bidra til å ivareta varslere på en god måte. Det er viktig å få til et ytringsklima der alle medarbeidere opplever det som trygt å ytre seg kritisk, sier politimester i Vest politidistrikt, Kaare Songstad, på en pressekonferanse tirsdag.

Songstad sier at de nå ønsker å se fremover og ivareta varslere og ansatte så godt som overhodet mulig etter en intens tid med mye oppmerksomhet.

– Vi vet at varslerne har hatt det vanskelig i ettertid, men de har varslet på en god og riktig måte. Vi ønsker å ivareta varslere på best mulig måte. Vi har satt i gang tiltak for å styrke HMS-arbeidet og skal opprette en egen varslingsgruppe, sier politimester Songstad.

Sliter med å skaffe jobb

Per Terje Engedal sier til NRK at han har hatt en vanskelig tid etter varslingen, og at han har hatt problemer med å finne seg en ny jobb.

Han forteller at han under flere jobbintervjuer har fått følelsen av at han oppfattes som illojal, selv om han bare gjorde det som var jobben hans som HMS-rådgiver.

– Jeg har søkt på fryktelig mange jobber. Under intervjuene kommer man jo inn på Hordaland politidistrikt, og at jeg er en av varslerne, og da ser en at interessen opphører, sier Engedal til kanalen.

Den første rapporten: Kraftig kritikk av Hordaland-politiet

DREPT: Monika Sviglinskaja (8) som ble kvalt og drept 14. november 2011, her sammen med moren Kristina Sviglinskaja (32) Foto: Privat Foto: ,

Krass kritikk

Da advokat Jan Fougner i Wiersholm la fram den første rapporten i juni i fjor, kom han med krass kritikk av behandlingen av politimannen Robin Schaefer i forbindelse med etterforskningen av dødsfallet til åtte år gamle Monika Sviglinskaja på Sotra i 2011.

– Ingen i Hordaland politidistrikt kunne reglene om varsling og håndterte Schaefer som en varsler. Det er et grunnleggende problem at de ikke hadde kunnskap om det, sa han.

Som følge av rapporten trakk Geir Gudmundsen seg som politimester i det daværende Hordaland politidistrikt.

SNAKKET UT: Les politimannens sterke historie her.

Tidligere samboer tiltalt

I slutten av forrige uke tok Hordaland statsadvokatembeter ut tiltale mot den tidligere samboeren til Monikas mor. Først konkluderte politiet med at det trolig dreide seg om et selvmord, og saken ble henlagt.

Etter ny etterforskning er den tidligere samboeren tiltalt for drap begått under særdeles skjerpende omstendigheter. Han nekter straffskyld.

Tidligere hadde Spesialenheten ilagt Hordaland politidistrikt en bot på 100.000 kroner for å ha utvist grov uforstand i tjenesten i sin håndtering av dødsfallet til åtteåringen.

Også Riksadvokaten har kommet med sterk kritikk av politidistriktets håndtering av saken.

Har du lest? Monika-saken – slik ble den en politiskandale

(VG/NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder